Олена Вишнякова: «Школи мають навчити дітей вірити у власні сили»

Олена Вишнякова
Засновниця навчального закладу Ukrainian Global School Олена Вишнякова переконана, що якісна освіта має випереджати час і формувати незалежних особистостей.

— Як виникла ідея створити власну школу? З чого все починалося?

Задовго до ідеї створити власну школу виникло бажання створити дитячий садок. У сфері освіти я працюю вже понад 10 років. Один із моїх перших проєктів — дитячий садок «Кудрявський». Ідея його створення з’явилася у буквальному сенсі разом із моїми дітьми. Я багатодітна мама, і, звісно, бажаю для своїх дітей найкращого. Коли малюки почали підростати, ми з чоловіком зіткнулися з проблемою вибору дитячого садочка, який задовольняв би всі наші запити.

Я дуже люблю подорожувати. Маючи десь у підсвідомості потребу в якісному дитячому садочку, я придивлялась, як організовані виховний і освітній процеси у дитсадках за кордоном. На жаль, на той час в Україні кількість не перейшла в якість, і знайти дитячий заклад, де в дитині цінуватимуть особистість, усіляко розвиватимуть її індивідуальність і при цьому любитимуть — ох, як було непросто.

Саме тоді я і знайшла розв’язання цієї проблеми — відкрила власний дитячий садок! Не скажу, що все було просто і безхмарно, але в результаті задумане вдалося, причому саме так, як я це бачила на початковому етапі. Ми були в деяких моментах першопрохідцями. Бо в нашому садочку з'явився соляний грот, ми привезли STEM-освіту в дошкільні заклади України. Зараз це здається звичною справою, коли ми з вами говоримо про приватні дитячі садки, але в далекому 2009-му такого і близько не було.

Я дуже багато читала, вивчала різні напрями. Як почесний консул республіки Латвії в Україні постійно порівнюю європейські та українські програми. Мені хотілось взяти зі світу краще і реалізувати тут, що, врешті, вдалось і в садочку, і в школі. Дати дітям найкраще та якісне — завдання складне та відповідальне, але коли робиш це з любов’ю до дітей, то все-все вдається. Логічним продовженням цього підходу стало відкриття школи Ukrainian Global School. Так само ідея створення виникла із запитом, але тут уже не лише моїм, а й батьків садочка, які дуже хотіли йти далі з нами.

— Сьогодні ваш заклад відомий у Києві як міжнародна школа з правом викладання та підготовки учнів за стандартами Cambridge International School за напрямами: дошкільна освіта, початкова та загальна середня освіта. Чому саме ці напрями ви обрали?

Знадобилося кілька років, щоб сформувати дійсно унікальну програму для Ukrainian Global School. Для цього я відвідувала школи в різних країнах, вивчала їхній досвід, знайомилася з провідними фахівцями та залучала їх до співпраці. У підсумку ми сформували борд менторів з експертами світового класу на чолі з ексміністром освіти Ізраїлю Шаєм Піроном. Серед менторів також — директор європейського сектора Marshall Cavendish Education Кхарі Абдула (Сінгапур), керівник незалежної асоціації шкіл, директор Bishopstrow College Стюарт Ніколсон (Велика Британія). Вже в самій назві Ukrainian Global School закладена наша концепція. Ми поєднуємо найкращий міжнародний досвід із власними авторськими програмами. Ну й досить важливим фактором такого напряму стало те, що я та мій чоловік займаємося міжнародною діяльністю. Він — консул Ізраїлю, я — Латвії. Ми також маємо великий та успішний досвід у бізнесі, тому діти в Ukrainian Global School отримають реальні практичні кейси з цих напрямів.

Підприємливість можна і потрібно розвивати. Причому, на думку ізраїльських фахівців, слід починати в ранньому віці. Тут важливо не проґавити момент. Починаючи з першого класу, школярі в Ukrainian Global School вивчають лідерство, бізнес, готують креативні проєкти, відвідують різні компанії, щоб вчитися на прикладі реального бізнесу, та працюють над власними стартапами. Наші діти відпрацьовували свої знання в реальних ситуаціях. Наприклад, ми маємо власну екоферму, яку я об'єднала зі школою у проєктний хаб. Садочок їздить туди на екскурсії, знайомиться з екосистемою. Старша школа вже розробляє власні проєкти, на базі яких покращують якість та екологічність продуктів. Впроваджують власні екостартапи. До цього були English business day, урок-практикум із фінансової грамотності на базі Ультрамаркету тощо. У червні ми організовуємо проєктну школу в Буковелі, діти готуватимуть проєкт для міжнародних інвесторів про привабливість цього регіону для інвестицій. Ви бачите доволі недитячі теми, але потрібно закладати ці знання вже з дитинства. Для нас важливо давати учням живу та реальну картинку світу, щоб вони на прикладі бізнес-кейсів обрали своє покликання в житті та ще у шкільні роки реалізували власний проєкт.

Ми виховуємо майбутніх дипломатів і міжнародних бізнесменів, яким потрібно бачити чесну картину світу, знати себе та інших, розуміти тенденції, якими керуються суспільства та країни, і легко спілкуватися багатьма мовами. Прагнемо виростити нове покоління українців, які будуть не лише керуватись, а й керувати трендами у світі.

Читайте також

Стартувала реєстрація на безкоштовну програму з бізнес-освіти для дітей – U-Generation

Стартувала реєстрація на безкоштовну програму з бізнес-освіти для дітей – U-Generation

Як не помилитися у виборі табору для дитини?

Як не помилитися у виборі табору для дитини?

Ploom X Advanced
Попередній матеріал

У IQOS з’явився конкурент

TAOR Karpaty Resort & Spa
Наступний матеріал

TAOR Karpaty Resort & Spa – новий рівень відпочинку в Карпатах

Новини партнерів