Краса по-австралійськи: 7 найкращих ролей Елізабет Дебікі

Елізабет Дебікі
Принцеса Діана, золотава інопланетянка, схожа на живу статую, супергольфістка з «Великого Гетсбі» – все це Елізабет Дебікі, котру невдовзі ми побачимо у кіно у горорі «МаХХХін», роль в якому вже називають однією з найкращих у кар’єрі акторки.

Багато хто вважає Елізабет англійкою – як через її британську вимову, так і через витончену красу класичної «англійської троянди». Утім, насправді вона австралійка, що народилася у Парижі в родині артистів балету – матері-австралійки ірландського походження та батька-поляка, – й у віці п’яти років переїхала з родиною до Австралії.

Хоча Дебікі з дитинства захоплювалася балетом, але піти шляхом батьків їй у будь-якому разі не судилося б: Елізабет зависока для балерини – 1 м 86 см, в деяких джерелах – усі 190 см. Тож натомість її пристрастю стало акторство, якому вона навчалася у коледжі при Університеті Мельбурна. 

Уперше на екрані Дебікі з’явилася в комедії «Весільний розгром» (2011) про скажене австралійське весілля, і саме після цієї роботи молоду акторку помітили й запросили на роль, яка стала проривною для її кар’єри.

  • «Великий Гетсбі» (2013)

Режисер Баз Лурман – австралієць, як і Дебікі, і саме на батьківщині він знімав «Великого Гетсбі», для чого привіз у Австралію ледь не половину Голлівуду. А ось виконавицю ролі Джордан Бейкер – світської левиці й супергольфістки, снобки, пліткарки й водночас найкращої подруги Дейзі Б'юкенен, – везти не довелося, адже вона вже була там. Баз Лурман просто побачив шоуріл Дебікі і без вагань запросив акторку на роль у фільмі за книгою, котру вона просто обожнювала з 15 років. І саме ця роль – друга в кар’єрі загалом і одночасно перша в голлівудському блокбастері, – стала для Дебікі визначальною.

Дебікі у Гетсбі

Краса і природна вітальність акторки ідеально вписалися в естетику «ревучих 20-х», і хоча це була роль другого плану, Дебікі витиснула з неї усе можливе, показавши, наскільки вона органічно виглядає в цьому періоді.

  • «Корона» (сезони 5 і 6; 2022–2023)

Безумовно, у тому, що саме Елізабет Дебікі зіграла принцесу Діану у п’ятому та шостому сезонах суперхіта Netflix про британську королівську родину «Корона», велику роль зіграла їхня з леді Ді зовнішня схожість. Але саме ця роль водночас дозволила Дебікі продемонструвати всі грані своєї акторської майстерності. Елізабет відтворює Діану на екрані буквально з портретною схожістю та водночас тонко передає внутрішній світ принцеси, показуючи, чому вона та Чарльз не підходили одне одному. Актриса зуміла показати принцесу Діану в найважчі моменти, демонструючи її стійкість у світі, який не давав їй спокою.

Дебікі у Короні

«Я була дуже наївною, коли лише бралася за цю роль. Я мало знала про Діану – завжди просто уявляла її надзвичайно красивою принцесою та людиною, що постійно переймалася гуманітарними місіями, – зізнається Дебікі, якій було лише сім років, коли Діана загинула. – Тому для цієї ролі я провела, певно, близько року за дослідженнями, котрі дозволили мені заповнити всі ці прогалини та змусили відчути глибоку повагу та любов до цієї людини, про яку я так мало знала. Про її боротьбу з медіа та суспільною думкою: не знала подробиць про розлучення з Чарльзом та як це було важко для всіх у родині… Коли ми втратили Діану, світ втратив жінку, яка могла створювати неймовірні зміни на гуманітарному рівні».

  • «Нічний адміністратор» (2016)

Мінісеріал ВВС «Нічний адміністратор», заснований на однойменному романі Джона Ле Карре, – це шпигунська драма, що розповідає історію британця Джонатана Пайна, нічного адміністратора готелю в  Каїрі (Том Гіддлстон в одній зі своїх найкращих ролей), який стежить за діяльністю одного з постояльців, Річарда Ропера (Г’ю Лорі), мільярдера, пов'язаного з торгівлею зброєю. Дебікі грає Джед Маршалл, коханку Ропера, в якої починаються стосунки з Пайном після того, як він рятує її пасинка. Ця персонажка могла б бути пласкою та нецікавою – просто собі «ескортниця», хоч і високого класу, але Дебікі своєю грою надає героїні набагато більше сили, інтенсивності та смутку, показуючи, як Джед застрягла в системі, котра цінує її лише за зовнішність. Елізабет грає жінку, котра знає, що робити, аби легко і добре жилося, проте незадоволена цим життям і не знає, як утекти від цього.

Нічний менеджер

В інтерв’ю The Guardian Дебікі розповіла, що сам Ле Карре сказав їй після завершення знімань: «О, ти зробила її набагато цікавішою, ніж я».

  • «Тенет» (2020)

В унікальному та дивному фільмі Крістофера Нолана Дебікі грає Кет, дружину головного антагоніста, російського олігарха Андрія Сатора (Кеннет Брана). Елізабет показує як вразливість Кет, так і те, наскільки відчуття життя в пасці змінює героїню, зрештою розкриваючи її силу. Утім, цієї ролі в кар’єрі Дебіки могло б і не бути. Причому, як не дивно, – з причини занадто хорошої акторської гри. Виявляється, Крістофер Нолан майже відмовився розглядати Дебікі на роль у цьому проєкті. Режисер розповів Variety, що Дебікі була настільки переконливою в ролі американки у фільмі Стіва МакКвіна «Вдови», що він виключив її зі списку претендентів на роль у «Тенеті».

Дебікі у Тенеті

«Я шукав дуже британський типаж, таку собі англійську троянду», – пояснив режисер причину своїх сумнівів. Тож тільки коли партнерка Нолана з продюсування та його дружина Емма Томас запропонувала все ж таки взяти Дебікі та повідомила чоловікові, що актриса не зі США, Нолан зрозумів свою помилку і погодився розглянути її кандидатуру.

  • «Вартові галактики 2» і «Вартові галактики 3» (2017; 2023)

«Вартові галактики» дозволили Дебіки продемонструвати раніше приховані грані її комедійного таланту. Акторка грає тут Аїшу, золотаву інопланетянку, верховну правительку планети Суверен, чиї мешканці впевнені, що вони вищі й кращі за будь-кого іншого у Всесвіті. А найскладнішим у цій роботі для Дебіки був грим.

Дебікі у Вартових Галактики

«Я була повністю золота. До кінчиків нігтів. Золота перука. Золота шкіра. Навіть золоті контактні лінзи! Через місяць після знімань я була в літаку і знаходила золото у своєму вусі. Або навіть у носі, – згадує вона. – Як накладають такий грим? Вас фарбують справжніми пензлями, і це приблизно п’ять шарів фарби. Якщо вона висихає і починає тріскатися, її наносять знову. А потім є маленький аерограф, який фарбує важкодоступні місця, наприклад, всередині носа. А найнеприємнішим для мене були контактні лінзи: вони роблять вас майже сліпим, і якщо треба взаємодіяти з кимось, хто знаходиться на відстані кількох метрів, – то все ок. Але трохи далі – і все розмите».

  • «Вдови» (2018)

Напружена кримінальна драма, знята лауреатом премії “Оскар” Стівом МакКуіном (“12 років рабства”), зібрала зірковий каст й контраверсійні відгуки. Частина аудиторії була в захваті від непростих характерів та наростаючої напругою фільму, інша частина навпаки була незадоволена персонажами та їх розвитком. Бо, здається, суспільство не завжди визнає жінок, які “обирають сіру зону”, а не залишаються або “святими жертвами”, або “грішницями” та “злодійками”.

Дебікі у Вдовах

У фільмі зіграли Віола Девіс, Мішель Родрігес, Cінтія Еріво, Колін Фаррелл, Ліам Нісон, Керрі Кун та купа інших зірок. Елізабет Дебікі грає одну з “вдов”, чиї чоловіки загинули під час невдалого пограбування, і люди, перед якими завинили партнери жінок, вимагають від них грошей. Дебікі не грає впевнену у собі та “бойовиту” жінку. Навпаки, її героїня Еліс, в юності “королева краси”, яка не вміє жити самостійно, пережила домашнє насилля та важко знаходить у собі сили не продавати себе та своє тіло, а спробувати нарешті постояти за себе.

  • «МаХХХін» (2024)

У новому фільмі за участі акторки у персонажа Елізабет Дебікі з впевненості у собі проблем немає жодних. А як інакше її героїня-режисерка культових фільмів змогла би пережити Голлівуд 80-х?

«МаХХХін» – найочікуваніший горор-триллер цього літа, що стартує в українських кінотеатрах 4 липня. Це – заключна частина нашумілої горор-трилогії Х режисера Тая Веста про пошуки слави за будь-яку ціну та їхні криваві наслідки. Події «МаXXXін» розгортаються в середині 1980-х. Головна героїня Максін Мінкс (Міа Гот) – зірка «фільмів для дорослих», що мріє зніматися в «справжньому» кіно. І ось її мрія майже здійснилася: дівчина отримала роль у горорі The Puritan 2. Та коли до успіху в Голлівуді лишається лише півкроку, на дівчину розпочинає полювання загадковий маніяк-убивця на прізвисько Нічний ловець, що переслідує молодих акторок по всьому Лос-Анджелесу. Окрім безпосередньої загрози її життю, переслідувач може також викрити зловісне минуле Максін – і цим цілковито знищити її кар’єру. То на що ж вона здатна піти, аби захистити себе і свій шанс на таку бажану славу?

Дебікі у МаХХХін 2

У «МаХХХін» Елізабет Дебікі грає Ліз Бендер, сувору британку-режисерку горора The Puritan 2. «Моя персонажка пішла на великий ризик, наймаючи акторку з фільмів “для дорослих” на студійне виробництво, але вона бачить, що Максін – унікальна, вона бачить в ній майбутню зірку», – розповідає Дебікі про свою героїню. Щоб підготуватися до ролі, Дебікі досліджувала роботи жінок-режисерок, які працювали в системі голлівудських студій 1980-х років, зокрема Сьюзан Зейделман (серіал «Секс і місто») та Пенелопи Сфіріс («Субурбія»). «Вони були першопрохідцями і дуже мене надихали, – каже акторка. – Навіть коли дивишся на їхні фотографії з того часу, ці жінки виглядають непохитними. Це був важкий час для жінок у кіноіндустрії, але вони прокладали шлях для покоління режисерок, які зараз працюють у цій індустрії. Ми йдемо їхнім шляхом». А ми – йдемо в кіно, щоб побачити чергову класну акторську роботу такої різної, але завжди чарівної Елізабет Дебікі.

Дебікі у МаХХХін 2

Читайте також

Топ-10 найкращих комедій останніх років

Топ-10 найкращих комедій останніх років

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Фото: пресслужба Adastra Cinema

дубляж
Попередній матеріал

Катя Осадча, Анатолій Анатоліч та Анастасія Цимбалару в дубляжі анімаційної пригоди «Нікчемний я 4»

Кадр з серіалу "Корона"
Наступний матеріал

Інтригують з першої хвилини: 7 найкращих британських серіалів

Новини партнерів