Про війну, історію та любов: 6 потужних українських серіалів

Серіал "Кава з кардамоном"
Побутує думка, що українські серіали - це продукт низької якості з банальним сюжетом та поганою грою акторів. Але це далеко не так. Сьогодні ми спростуємо цей міф та поділимось з вами переліком якісних кіноробіт, які варто переглянути.

Протягом останніх років українське кіно стало помітно кращим і якіснішим. В індустрії з’являються нові талановиті актори, які справляються зі своєю роботою на відмінно. Щоб у цьому переконатися, треба переглянути топ-6 серіалів українського виробництва, які ми для вас зібрали.

«Спіймати Кайдаша»

Рік випуску: 2020

Жанри: драма, трагікомедія, комедія

Актори: Антоніна Хижняк, Тарас Цимбалюк, Віктор Жданов, Григорій Бакланов

Серіал зняли за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Творці вирішили екранізувати популярний твір, однак, з нотками сучасності. І якщо в повісті події відбуваються у XIX столітті після скасування кріпацтва, то в новітній версії охопили період 2000-2014 років. Хоча головна тема - боротьба поколінь залишилася незмінною.

Тож глядачі можуть спостерігати, як у батьків і дітей різняться погляди на життєві питання. На цьому підґрунті й відбуваються конфлікти в родині. Кульмінацією серіалу стає момент, коли виявляється, що вони мають різні думки щодо Майдану 2014 року. Цікаво, чим закінчиться ця епопея?

«Кава з кардамоном»

Рік випуску: 2021

Жанри: історична драма

Актори: Олена Лавренюк, Павел Делонг, Тарас Цимбалюк

Якщо ви втомились від складних сюжетів і напруги, то цей серіал - чудовий варіант для перегляду. Ви зможете спостерігати за історією 20-річної доньки священника - Анни. Вона живе разом зі своєю тіткою Стефанією та її чоловіком Павлом у маленькому містечку Жовква, що на Львівщині. Життя Анни разом у таких умовах є непростим через специфічний характер Павла.

Утім, спокійне життя дівчини змінюється, коли в Жовкву приїжджає до родича польський шляхтич - 50-річний Адам. Несподівано для себе Анна без тями закохується в чоловіка. Але річ у тім, що раніше Анна погодилася на шлюб з Маркіяном, до якого зовсім байдужа. Цікаво, чи зможуть бути разом Анна з Адамом?

«І будуть люди»

Рік випуску: 2020

Жанри: історична драма

Актори: Віталій Ажнов, Віктор Жданов, Олена Борозенець, Аліна Костюкова

Історичний серіал дає змогу побачити, як жили люди в українських селах у першій половині XX століття. Цей період охоплює одразу кілька доленосних подій: Першу світову війну, поразку УНР у радянсько-українській війні та встановлення більшовиків у владі.

Творці не оминули важливу тему Голодомору, коли радянська верхівка цілеспрямовано влаштовувала геноцид українського народу. Ці та інші випробування автори відтворили в історіях кількох українців. Тож у багатьох моментах серіал проймає до мурах.

«Перші ластівки»

Рік випуску: 2019-2020

Жанри: трилер, детектив

Актори: Олександр Рудинський, Вікторія Литвиненко, Максим Самчик, Поліна Носихіна

 

Кіноробота порушує важливу соціальну проблему - булінгу в навчальних закладах, який іноді призводить навіть до суїциду. Зокрема, у першому сезоні дійство відбувається в українській школі. Нова учениця вчиняє самогубство, і слідчі починають з’ясовувати, чи часом до цього не причетні інші учні. Під час розслідування виявляється, що до смерті дівчини мають стосунок інші школярі з різних соціальних верств.

А от під час другого сезону події розгортаються на факультеті журналістики одного з відомих університетів країни. Туди вступають підлітки різного достатку, тож відчувається напруга між заможними й простими студентами. Ситуація загострюється, коли в туалеті виявляють тіло одного хлопця. Одна з викладачок вважає, що це не суїцид, а заплановане вбивство. Цікаво, що

«Перші ластівки» створили на основі реальних історій. Тому серіал змушує замислитися, що варто бути добрішим один до одного. Адже словом людину можна знищити морально.

«Кріпосна»

Рік випуску: 2019-2020

Жанри: історична драма

Актори: Ольга Сумська, Наталка Денисенко, Олексій Яровенко, Ксенія Мішина

Історична драма перенесе вас у події XIX століття з усіма особливостями того часу. У центрі сюжету - кріпачка Катерина Вербицька, що належить заможному ніжинському поміщику Червінського. Дівчину ще змалечку виховувала як панну хрещена мати - дружина Червінського. Тому вона мала хороші манери, знала кілька мов і грала на фортепіано.

Водночас Катерина балансує між двома протилежними соціальними верствами: інтелігенцією та безправними селянами, закріпаченими російською владою. До того ж дівчина закохується у заможного хлопця Олексія. Але на думку Червінського, вона не має право на почуття до представника дворянства. У таких умовах Катерині живеться несолодко. Тож вибратися з кріпацтва стає ще тим викликом.

«Мама»

Рік випуску: 2021-2022

Жанри: воєнна драма

Актори: Олеся Жураківська, Микола Боклан, Олександр Божко, Дарина Матвєєва

У цьому серіалі глядачі можуть спостерігати за історією Ніни Петрівни, жительки Житомира. Її син прийняв відважне рішення - йти захищати країну від російських загарбників. З цього моменту життя Ніни змінюється назавжди, оскільки вона постійно думає про свою дитину.

Аж раптом жінці повідомляють страшну новину - сина забрали у полон. Вирішуючи не впадати у розпач, вона самостійно відправляється на пошуки сина. Ніну Петрівну чекає важка дорога на окупований Донбас: численні блокпости, тисячі кілометрів та розмови з російськими терористами. А все заради одного - зʼясувати, чи живий її син, і де він перебуває.

«Мама» вкотре нагадує глядачам про те, що війна триває з 2014 року, і за цей час за свободу України загинуло тисячі патріотів.

Читайте також

7 іспанських серіалів, які захочеться дивитися до кінця

7 іспанських серіалів, які захочеться дивитися до кінця

3 найкращі українські фільми і серіали на думку акторки Анастасії Цимбалару

3 найкращі українські фільми і серіали на думку акторки Анастасії Цимбалару

Фото: Серіал "Кава з кардамоном"

Відео: Film.ua, "СТБ", "Новий канал"

Граф Монте-Крісто
Попередній матеріал

Вийшов трейлер «Граф Монте-Крісто» за мотивами роману Александра Дюма

дзюдоїстка Анастасія Чижевська
Наступний матеріал

У Франції презентували фільм про 5 атлетів світу, серед яких є українка

Новини партнерів