Алла Мазур: «Коти — це наші антидепресанти»

Алла Мазур
Ведуча «ТСН. Тиждень» на каналі «1+1» Алла Мазур знайомить читачів Viva! зі своїм домашнім улюбленцем та міркує про важливе — відповідальність людини перед тваринами.

Редакція Viva.ua зустрілася з легендарною українською телеведучою Аллою Мазур. Вона стала учасницею нашого спецпроєкту «Відповідальність та турбота: зірки про своє ставлення до тварин», створеному за підтримки Royal Canin — новатора у розробці збалансованих раціонів для котів і собак.

В ексклюзивному інтерв’ю Алла Мазур розповіла, за яких обставин в її сім’ї з’явилися коти, та що потрібно для того, щоб бути щасливими.

Читайте також

Сфінкс і ши-цу: Анатолій Анатоліч та його дружина Юла знайомлять зі своїми домашніми тваринами

Сфінкс і ши-цу: Анатолій Анатоліч та його дружина Юла знайомлять зі своїми домашніми тваринами

Єгор Гордєєв: «Якщо ви даруєте любов — собака вам віддячить»

Єгор Гордєєв: «Якщо ви даруєте любов — собака вам віддячить»

— Алло, познайомте наших читачів з вашим улюбленцем.

Сьогодні я з прекрасною половиною наших домашніх улюбленців — кішкою Асею. Це наша зірка. Я би навіть сказала — телезірка! Асюні приблизно чотири роки. Точніше не знаємо, бо з’явилася вона у нас просто в прямому ефірі «Сніданку з 1+1», куди я прийшла розказати про озвучку мультика «У пошуках Дорі». Поки мене гримували, Тьома (син Алли Мазур. — Прим.ред.) сходив у студію, перевірив ситуацію, а на «Сніданку» саме була «Котоп’ятниця». І от син прибігає й каже: «Мамо! Там кицю віддають!». Дівчата з благодійного фонду принесли віддати в добрі руки кошенят, яких підкинули їм під поріг просто в картонній коробці. Всіх на той момент вже розібрали, і залишилась тільки маленька Ася. З величезними очима, вже зголодніла, вона так голосно кричала на всю студію, що я подивилася на це худеньке кошеня і зрозуміла: звичайно, треба негайно його забирати і годувати. Тому Асюню нам урочисто вручили у прямому ефірі. Тьомка був щасливий! Ася, я сподіваюся, теж.

— Знаю, що у вас на той момент вже був один кіт.

Так, на рік раніше перед появою Асі в нас з’явився Мусик.

— Що стало поштовхом для того, щоб завести домашню тварину?

Про котиків дуже мріяв мій син. Для мене це була ціла нова планета, яку потрібно було вивчати. І я навіть побоювалася, чи нічого не переплутаю (сміється). Адже спочатку цих наших менших друзів треба привчити до правильного туалету, навчити, як не псувати домашні речі. Плюс –правильне збалансоване харчування. І ще ціла купа важливих речей, про які я досі дізнаюся. Котикам, наприклад, потрібне не тільки окреме місце для їжі, туалету, сну, але й окреме місце для споглядання! Тому вони вибирають місце на підвищенні, щоб добре бачити, що відбувається в квартирі. Тоді їм спокійніше.

Так от, 5 років тому Тьома мав йти в перший клас. Він переживав, нервував… І знайома мені порадила: «Щоб його заспокоїти, роби все, що він захоче». Саме в той день ми заїхали в супермаркет за продуктами,  а поряд знаходився зоомагазин. Поки я купувала продукти, Артем дізнався, що там віддають котиків у добрі руки. Так ми взяли Мусика, який виявився дуже чемним котиком. І найголовніше, що Тьома моментально переключився думками на нього, перестав думати про перший клас, школу — і заспокоївся. Власне, з того часу ми щасливі всі разом (сміється).

— Який темперамент у ваших котів?

Асечка — абсолютно вулична киця. Коли їй щось треба, на відміну від Мусика, вона анітрохи не церемониться і наполегливо вимагає свого. Правда, іноді в ній теж пробивається якесь породисте коріння: ветеринари кажуть, що бачать в ній риси британця. Ми жартуємо, що у нас своєрідне поєднання аристократичної леді із бунтаркою і захисницею прав котів (сміється). Мусик зовсім з іншим темпераментом, і дуже цікаво спостерігати за їхніми стосунками. Мусик — виважений, спокійний, ніколи не подає голос надто гучно. Але Ася навчила його, що коли щось не подобається або хочеться їсти, — треба голосно кричати, щоб всі почули. Хоч сама, як тільки бачить, що за нею хтось спостерігає, демонструє виняткову вихованість. Наприклад, що це зовсім не вона дере дивани, а користується лише дряпачкою.

— Чим харчуються ваші улюбленці?

І сухим, і мокрим збалансованим кормом, і спеціальною травичкою. Але найбільше вони люблять мокрий корм. І це – винятково мій ранковий привілей (сміється).Тому Ася з Мусиком з нетерпінням чекають під моєю кімнатою. І вже з 7-ї ранку починають голосно нагадувати, що час давати їм улюблений корм.

— Чи знали ви, що тварини, так само як і люди, мають соціальні потреби?

Знайомі мені розповідали, що коли котик один, то йому буває сумно. Особливо, коли всі пішли на роботу, до школи, і нікого немає вдома. У нас такої проблеми взагалі не існує! Мені здається, що нашим котикам іноді чудово і без нас. Вони дуже гарно граються, в них абсолютно не було конкуренції під час першого знайомства. Звісно, іноді вони ганяють один одного. Але дуже часто бачу зворушливу картину, коли Мусик вилизує Асю, обнявши її обома лапами. Я зразу згадую про те, що і людям теж потрібні вісім обіймів в день. Асечка отримує цю порцію обіймів від Мусика (сміється).

— Як ви стежите за здоров'ям тварин і чи часто відвідуєте з ними ветеринарного лікаря?

Побачити, чи здорова киця, дуже просто: коли у неї все гаразд, вона з апетитом їсть, регулярно ходить в туалет, у неї шовковисте хутро, що аж вилискує під сонцем. Проблеми зі здоров’ям можуть виникати від самотності, коли господар надовго зникає. Коти — дуже  чутливі істоти.

Про лікарів ми не забуваємо, періодично з ними спілкуємося — дивимося на УЗІ, робимо щеплення, щоб наші котики були спокійні, щасливі, і ми разом з ними.

— Чи є у ваших улюбленців якісь особливості або вподобання?

Ася любить спостерігати, як я вдома фарбуюся або змиваю з себе телевізійний грим. Полюбляє зазирати в шухлядки і перевіряти мою косметику. Їй це страшенно цікаво! Мусик до цих речей завжди був байдужим. Він – мисливець! І забавно спостерігати за ним самим, коли сидить на балконі і клацає зубами на сусідніх голубів.

— Що для вас означає відповідальне ставлення до домашніх тварин?

Я взагалі живу за правилом, що ми відповідаємо за тих, кого приручили. За всі ці роки я ще більше переконалася: як на мене, головна наша відповідальність перед домашніми улюбленцями  — це не шкодувати їм любові! І знаходити для неї час: щоб погладити, погратися, просто потримати на руках. Яка б втомлена я не повернулася після ефіру, розумію, що Асі і Мусику потрібно, щоб їх погладили.

Для того, щоб коти були здорові і щасливі, треба, щоб навколо них було багато любові, водичка на кожному кроці у кожній кімнаті, і не зникати надовго.

— Порадьте щось нашим читачам, в яких немає домашньої тварини.

Якщо у вас ще немає домашнього улюбленця і ви вагаєтеся — я закликаю вас не боятися. І не обов’язково орієнтуватися на якусь дуже круту і дорогу породу. Прості вуличні котики, як я переконалась, любитимуть вас не менше.

— Що найцінніше дарує домашня тварина? І як на вас вплинули коти?

Коти — це від природи антидепресанти та психотерапевти. Вони тонко відчувають настрій. І якщо я втомлена або чимось засмучена, вони заскакують на руки, починають мурликати, заспокоювати. З ними я стала набагато спокійніша і терплячіша. Стала щасливіша!

Що таке «Відповідальне ставлення до тварин»? Пройдіть тест на сайті mypet.royalcanin.com.ua.

Читайте також

Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

Алла Мазур
Попередній матеріал

Алла Мазур: «Коти — це наші антидепресанти»

Віра Кекелія
Наступний матеріал

Віра Кекелія про свого собаку: «Це справжній антидепресант»

Новини партнерів