Сфінкс і ши-цу: Анатолій Анатоліч та його дружина Юла знайомлять зі своїми домашніми тваринами

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою
Телеведучий каналу «Україна», автор Youtube-проєкту «Зе Інтерв’юер» Анатолій Анатоліч знайомить читачів Viva! зі своїми домашніми улюбленцями.

Нещодавно редакція сайту Viva.ua побувала вдома в Анатолія Анатоліча. Ведучий став зірковим учасником нашого спецпроєкту «Відповідальність та турбота: зірки про своє ставлення до тварин», створеному за підтримки Royal Canin — міжнародного бренду з виготовлення збалансованих раціонів для котів і собак.

В ексклюзивному інтерв’ю Анатолій Анатоліч та його дружина Юла розповіли, як в їхньому домі з’явилися тварини, та що потрібно робити, щоб життя улюбленців було щасливим.

Читайте також

Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

— Познайомте нас з вашими домашніми улюбленцями: які в них клички, вік, порода?

Анатолій: У нас живуть сфінкс на ім’я Гейша та собака Еля древньої китайської породи ши-цу.

— Цікавий вибір!

А.: Так. Ши-цу — собака-компаньйон, цій породі дуже багато років. У порівнянні, наприклад, з йорками, які виведені недавно. За легендою, Будда прямував до раю і поряд з ним йшов собака-лев ши-цу. А коли на шляху траплялася якась небезпека — собака перетворювалася на справжнього лева та захищала свого хазяїна. Це імператорська порода, такі собаки жили у китайських правителів. До Європи ши-цу потрапили, здається, в 17 столітті. Ось така дивовижна істота.

До речі, багато хто думає, що сфінкси — це єгипетські коти, тому що вони асоціюються з Єгиптом, муміями. Але насправді дана порода виведена штучно, їх спеціально створили лисими. Це досить молодий вид котів.

— Який темперамент у вашого собаки?

А.: Чудовий!

Юла: Еля пристосовується під наш настрій: якщо їй поплескати і кинути м’ячик — вона почне стрибати. А хочеш — буде спати. Дуже комфортна тварина.

А.: Зараз літо, спека, тому вона багато спить. Думаю, невдовзі ми її пострижемо. Зазвичай на літо ми робимо їй коротку стрижку.

Ю.: Якщо добре дбати про ши-цу, то в неї буде гарна шерсть. У нас це справді собака-лев. Наші домашні тварини дуже спокійні.

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою

— Як давно з вами живуть тварини? Як вони у вас з'явилися?

Ю.: Собаку вирішила завести я, тому що в дитинстві у мене завжди були тварини. Я навіть нікому не сказала — хотіла зробити сюрприз. Еля живе з нами вже 5 років. Діти були ще маленькими: Алісі на той момент було 3 роки, а Лолі ще менше. Отож, я поїхала, купила собаку і влаштувала їм свято. А от кішка — це ідея чоловіка.  

А.: Пам’ятаю, коли Юла їхала купувати ши-цу, вона потрапила у невелике ДТП. Надто поспішала і нормально так подряпала машину. Тому собака нам обійшлася дуже дорого! (сміється)

— Як ви прийшли до рішення завести ще й кота? Що стало поштовхом?

А.: Щодо кішки у нас також була цікава історія: я поїхав на футбольний матч «Шахтер-Динамо» до Харкова, домовився там зустрітися з Сергієм Бабкіним. Потім він запросив мене на вечерю до себе додому. Його дружина Сніжана накрила стіл, ми сиділи, спілкувалися, і раптом один із сфінксів, які живуть у Бабкіних, заліз мені на руки. Я розгубився, тому що ніколи не тримав таких котів. Навіть не очікував, що вони настільки дивовижні на дотик! Виявилося, що це неймовірно тепла та приємна істота.

Друзі, якщо ви ніколи не торкалися до сфінкса — знайдіть його і доторкніться! Це щось схоже на оксамит чи силікон. Я був у такому шоці, що відразу подзвонив дружині й запропонував купити кота. Вона погодилася. Вже наступного дня ми поїхали обирати сфінкса.

— Що для вас означає відповідальне ставлення до домашніх тварин? Все-таки для кожної людини це поняття має свій сенс.

А.: Домашня тварина — це велика відповідальність. Не можна ось так просто взяти кота чи собаку, а потім сказати «Щось я передумав» і віддати мамі. Звісно, так не роблять.

Присутність домашніх тварин вдома, у сім’ї, виховує в дітях відповідальність і ті риси, які безсумнівно знадобляться у зрілому віці. Собаки й коти мають жити в любові, як і люди. Тоді вони відповідають вам тим самим.

Ю.: Поведінка тварини залежить від характеру сім’ї в цілому. Якщо собаку чи кота ображають, то в них будуть зовсім інші риси. А якщо любити, як от ми, то тварина буде спокійною, довірливою, не буде нікого боятися.

— Як стежите за здоров'ям ваших тварин і чи часто відвідуєте з ними ветеринара?

Ю.: Кішка у нас жодного разу не хворіла. Собака — так, тому що ми живемо за містом і її кусали кліщі, довелося рятувати. Одного разу взимку ми посипали сіллю сходи біля будинку, щоб не було слизько, сіль прилипла до лапок, Еля злизала її, і потім з’явилася проблема з нирками. Відразу звернулися до ветлікаря, ставили крапельницю.

У тварини має бути лікар, який її регулярно перевіряє. Нам пощастило, тому що наш грумер знаходиться в клініці, і ми разом з тим показуємо собаку ветеринару.

— Чи є в Елі та Гейши якісь особливості?

Ю.: У собаки особливість породи така, що в неї заростають всередині вуха, вона чухається, і туди може потрапити інфекція. Тому слід уважно перевіряти. У сфінксів дещо інша особливість — вушка забруднюються, їх потрібно регулярно чистити.

А.: Наші собака та кіт не алергенні, тому що не линяють. У сфінкса немає шерсті, а в ши-цу вона не випадає.

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою

— У догляді за тваринами існує багато правил — що їм можна і чого категорично слід уникати. Ви дотримуєтеся цих правил?

Ю.: Намагаємося. Найголовніше — треба, щоб був постійний корм, тобто одне й те саме харчування весь час. Якщо ви обрали корм, то ним слід годувати тварину постійно, не експериментувати. Раптова зміна харчування може вплинути на тварину — наприклад, може виникнути алергія, або взагалі собака може перестати їсти.

А.: Представників породи сфінкс треба мити, як і звичайних котів. Хоча, здавалося б, тут немає що мити, бо вони без шерсті. До речі, трохи шерсті все-таки є на хвості — він злегка пухнастий.

— Чим харчуються ваші улюбленці?

Ю.: Взагалі, у догляді за домашніми тваринами перш за все важливо, щоб у них був хороший корм.

— Порадьте щось нашим читачам, в яких немає домашньої тварини.

Ю.: Якщо турбуватися про своїх домашніх тварин, то вони будуть безтурботними.

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою

Що таке «Відповідальне ставлення до тварин»? Пройдіть тест на сайті mypet.royalcanin.com.ua.

Читайте також

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою
Попередній матеріал

Сфінкс і ши-цу: Анатолій Анатоліч та його дружина Юла знайомлять зі своїми домашніми тваринами

Єгор Гордєєв
Наступний матеріал

Єгор Гордєєв: «Якщо ви даруєте любов — собака вам віддячить»

Новини партнерів