Алерголог розповіла, чому алергія загострюється влітку

алергія
Коли варто звернутися до лікаря-алерголога? Які небезпеки можуть трапитись з алергіками влітку та чому саме в цей період треба бути особливо обережним та завбачливим?

На ці запитання відповіла досвідчений лікар-алерголог, співвласник клініки алергології та імунології AirDOC, доктор наук та професорка – Лілія Романюк.

лікар-алерголог Лілія Романюк

Багато хто з вас помітив, що загострення алергічних реакцій найчастіше відбувається у весняно-літній сезон. Чому так?

«Здебільшого сезонні алергени цього періоду – це пилок рослин, квітів і трав, реакція на укуси комах, сонце, сезонні фрукти, ягоди, а також незвична організму їжа, яку ми їмо у відпустці, – розповіла алерголог Лілія Романюк. – Крім сезонних алергенів, цілий рік люди страждають від алергії на грибки, домашній пил, шерсть тварин, пилових кліщів, ліки та плісняву».

У липні головним алергеном виступає пилок амброзії. Амброзія – це потужний алерген, який цвіте з середини до кінця літа. Сезонну алергію можуть приймати за застуду, коли спостерігається нежить, кашель або утруднене дихання.

Розвиток цивілізації призводить до того, що кількість алергічних реакцій зростає

«Вченими та медиками зафіксується збільшення впливу деяких алергенів, що здебільшого пов’язано зі зміною клімату, – продовжує лікар. – Серед головних причин поширення алергії: забрудненість повітря та води, незбалансоване харчування, широке використання побутових хімічних засобів та малоактивний спосіб життя.

Непроста ситуація в світі і з бронхіальною астмою – від неї страждають майже 400 мільйонів людей. Але найстрашніше те, що щороку від цієї хвороби гинепонад 400 тисяч хворих і це в часи, коли від цієї хвороби є дієві ліки. Така висока смертність зумовлена тим, що хворі не завжди розуміють, що вже мають цей недуг, та невчасно звертаються за кваліфікованою медичною допомогою або не виконують рекомендації лікарів».

Чимала кількість сучасних протиалергенних препаратів другого покоління, що активно рекламуються на радіо та телебаченні, мають великий список побічних реакцій. Лише досвідчений лікар може рекомендувати найбільш підхожий препарат та дозування.

Читайте також

Топ-8 книг від Наді Дорофєєвої: про життя, кохання, натхнення і розвиток

Топ-8 книг від Наді Дорофєєвої: про життя, кохання, натхнення і розвиток

Топ-5 тілесних практик, які знімають стрес і напруження

Топ-5 тілесних практик, які знімають стрес і напруження

Найефективніший і найсучасніший спосіб лікування алергії – це алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ). Такий метод полягає у введенні в організм алергену в дозі, що наростає. Насправді цей спосіб означає, що людина через певний час просто перестає реагувати на подразник. Однак таке лікування вимагає завзяття пацієнта протягом багатьох місяців і готовності дотримуватися рекомендацій лікаря.

«В клініці AirDOC працює сім докторів медичних наук, практикуючі та досвідчені лікарі. Нами вже впроваджено не тільки комплексний підхід до лікування алергії, а й розроблений інтегрований підхід до питання здоров’я людини, оскільки алергологія часто має суміжні точки дотику з іншими спеціальностями – дерматологією, імунологією, вакцинацією, гастроентерологією, психосоматикою та іншими. Це дозволяє нам приймати як дітей, так і дорослих, використовуючи сучасні методи функціональної та лабораторної діагностики та лікувати алергію комплексно», – каже алерголог Лілія Романюк.

Важливо знати, що атопічний дерматит також часто вражає сучасне суспільство, особливо дітей дошкільного віку. Це захворювання у більшості випадків супроводжується також алергічним ринітом та бронхіальною астмою – це так звана атопічна тріада. Але варто зазначити, що саме у лікуванні цих захворювань вчені та медики за останні роки значно проснулися в розробці і застосуванні найсучасніших методів лікування.

«Більшість з них ми активно використовуємо в нашій клініці, так само, як і найсучасніші діагностичний підходи. Одні з кращих на сьогодні методів діагностики алергії – це патч-тестування, дихальний тест FeNO, спірометрія, шкірне прік-тестування та ALEX²-тестування або персональний паспорт алергії, дермоскан, УЗД-діагностика. Для ефективної реабілітації хворих використовується сучасний апарат ReOxy», – резюмує лікар.

Читайте також

Зустрічай літо! Підбірка товарів до спекотного сезону з китайських маркетплейсів

Зустрічай літо! Підбірка товарів до спекотного сезону з китайських маркетплейсів

10 ознак якісного рюкзака: як вибрати шкільний наплічник

10 ознак якісного рюкзака: як вибрати шкільний наплічник

Лікар також поділилася цікавим фактом про те, як можна запобігти виникненню алергії у дітей. Сучасні американські дослідження показали: що більше дитина змалечку наближена до природного середовища, то менша вірогідність розвитку в неї алергії. Тож, як не дивно, стерильні умови життя не сприяють зміцненню імунітету.

«Наприклад, коли є "домашній зоопарк", імунна відповідь дитини формується більш правильно», — зазначила алерголог.

Фото: Depositphotos, Вальдемар Горлушко

Читайте також

8 способів боротьби зі стресом від Michelle Andrade: щоденні звички, які тримають в тонусі

8 способів боротьби зі стресом від Michelle Andrade: щоденні звички, які тримають в тонусі

Дружина міністра оборони розповіла про свої антистресові лайфхаки: «Завжди раджу це всім»

Дружина міністра оборони розповіла про свої антистресові лайфхаки: «Завжди раджу це всім»

як вибрати шкільний наплічник
Попередній матеріал

10 ознак якісного рюкзака: як вибрати шкільний наплічник

Оксана Мангушлу
Наступний матеріал

Це база: Оксана Мангушлу назвала 10 компетенцій, які допоможуть українцям досягти успіху за кордоном

Новини партнерів