Ірма Вітовська про скандал на «Оскарі». Що означає відмова показати виступ Зеленського

Ірма Вітовська
12 березня у Голлівуді відбудеться 95-та церемонія вручення нагород премії «Оскар». В Україні транслювати церемонію цього року буде телеканал Суспільне Культура, а однією з коментаторок буде акторка театру та кіно, кінопродюсерка Ірма Вітовська.

Спеціально для Viva.ua Ірма Вітовська розповіла про феномен премії «Оскар», стан українського кіно та свої очікування від цьогорічної церемонії вручення найпрестижнішої світової кінопремії. Також ми попросили акторку прокоментувати резонансну новину про те, що вже другий рік поспіль організатори «Оскара» відхилили заявку на виступ Володимира Зеленського.

Читайте також

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Про кохання та пристрасті: 5 найяскравіших фільмів 2023 року

Легко, елегантно, зі смаком: ТОП-7 фільмів про пригоди та авантюристів

Легко, елегантно, зі смаком: ТОП-7 фільмів про пригоди та авантюристів

— Скажіть, чи дійсно «Оскар» залишається нині однією з найвливовіших подій у світовому кінематографі?

Так, для широкого загалу «Оскар» як був, так і залишається церемонією номер один в галузі кіно. Тут і давня традиція, і багаторічне культивування інституту зірок, яких запрошують також європейські фестивалі, і надпотужна медійна робота, і просто вміння робити шоу. Тут можна лише поаплодувати американцям, що їм вдалося побудувати таку потужну стратегію.

Та й загалом американське кіно залишається домінуючим як у своїй комерційній, так і у мистецькій складових. Ми знаємо, що американський кінематограф доволі різноманітний. Ми поки що лише мріємо мати таку різну позиційну історію і таке різне кіно. Це величезні обсяги, велика пропозиція і великі можливості. Безумовно, це величезний локомотив світового кінематографа.

— Які ваші особисті очікування від цьогорічної церемонії?

Мені б дуже хотілося, щоб «Оскар-2023» був особливо гучний, і щоб Україна була на ньому особливо помітна. Це надзвичайно важливо для нашої кіноіндустрії, яка спромоглася на колосальний розвиток упродовж минулих років, і яка зараз опинилася буквально на межі існування. Звичайно, ми всі відчуваємо підтримку України з боку американського уряду і з боку окремих кінозірок, але хотілося б, щоб на цьогорічному «Оскарі» також були проголошені якісь світоглядні солідарні речі з боку всієї американської кіноіндустрії.

— Як ви сприйняли новину про те, що організатори «Оскара» вже вдруге відхилили заявку на виступ президента України Володимира Зеленського?

Це дуже погана історія для нас. Дуже прикро, що Голлівуд не хоче визнавати, що відбувається геноцид. Це ж не суперечки через якесь майно — тут реально знищують людей. Сенс таких виступів у тому, що президент виступає на них як символ країни. І те, що президент не може зробити таке звернення — дуже сумно.

— Що зараз відбувається в українській кіноіндустрії? Наскільки важке становище?

Це трагедія. Протягом останніх років український кінематограф нарешті отримав хороший старт, в Україні з’явилася велика кількість дійсно цікавого та якісного кіно. Подивіться лише на «Клондайк», «Я і Фелікс», «Відблиск», «Памфір», «Бачення метелика». Багато ще гарних стрічок на підході. Тих, які встигли зняти до повномасштабного вторгнення, і які глядачі ще побачать протягом 2023-2024 років. А потім все, прірва.

На сьогодні всі процеси для кінематографістів зупинилися. Ми зависли на невизначений термін. І особисто для мене це найстрашніше. Бо це ресурс, це людські мрії, це, зрештою, дорогоцінний час. У нас нарешті з’явилися актори, які отримали шанс стати у своїй країні справжніми кінозірками. Бо тут не варто плутати телеіндустрію та кіноіндустрію — у нас з’явилися справді дуже хороші саме актори кіно. І режисери, і всі інші складові кінематографу. І тут все зупиняється. Бо це ж театр може відновитися швидко і будь-де, це метафорне мистецтво. А кіно — дуже складне технічно. Із всіх креативних індустрій кіно — найскладніша. Тому навіть один рік стагнації — це відкидання на роки назад. Тому дуже хотілося б, щоб у Голівуді зрозуміли і відчули цю драму українського кінематографу.

Коментатори трансляції «Оскару» на Суспільне Культура Ірма Вітовська і Лук’ян Галкін

Коментатори трансляції кінопремії «Оскар-2023» на Суспільне Культура Ірма Вітовська і Лук’ян Галкін

— Наскільки комфортно буде вам у цій ситуації коментувати таке шоу, як «Оскар»?

Дуже непросто, насправді. Я добре пам’ятаю один випадок у квітні, коли я поїхала на промо фільму «Коза ностра» (українсько-італійська сімейна комедія «Коза Ностра. Мама їде» з Ірмою Вітовською у головній ролі — Viva.ua). Якось я стояла на набережній, дивилася на людей, які гуляють чи їдять піцу, і у мене було стійке відчуття, що це не моя мушля. Я ніби за вітриною і дивлюсь на це все зі сторони. Мене це гнітить і дратує. Не те, щоб я відчувала якийсь негатив до всіх цих людей, ні. Я розуміла, що люди живуть своїм життям, і це нормально. Але мені самій було некомфортно в цьому. Я думала, що якби біля мене мовчки стояла якась сирійка, і ми просто мовчки їли піцу, і мовчки дивилися б в море, то мені було б набагато комфортніше в цій тиші.   

Сьогодні точно не той час, в який я мріяла вести «Оскар». Розповідати про те, що відбувається на цій, безумовно, святковій церемонії, людям, які проходять через справжнє пекло, — не найпростіша задача. Тому для нас з Лук’яном (Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура, який коментуватиме цьогорічний «Оскар» разом з Ірмою Вітовською — Viva.ua) дуже важливими будуть кути подачі цієї інформації. Дуже важливим буде те, як ми будемо віддзеркалювати те, що там відбувається. Ми дуже уважно до цього ставимося. Але ми не можемо відмовитися від того, що відбувається у світі. Ми маємо показати, що ми живемо, що існуємо, що ми активні і талановиті. І що заслуговуємо на увагу і підтримку з боку світу.

Читайте також

Топ-5 детективних серіалів, від яких неможливо відірватися

Топ-5 детективних серіалів, від яких неможливо відірватися

«Оскар 2023»: оголошено повний список номінантів

«Оскар 2023»: оголошено повний список номінантів

Фото: Анастасія Мантач

Ектор Хіменес-Браво
Попередній матеріал

Ектор Хіменес-Браво: «Не даю війні глибоко проникнути у мою ДНК»

Анастасія Цимбалару і Григорій Бакланов
Наступний матеріал

Анастасія Цимбалару заінтригувала новиною про майбутнє батьківство з Григорієм Баклановим

Новини партнерів