8 ознак емоційного вигорання на роботі: як впоратися з синдромом

вигорання
Відсутність мотивації, втрата інтересу до роботи, дратівливість та втома від спілкування — це лише кілька ознак вигорання. ВООЗ не вважає цей стан захворюванням і використовує цей термін лише у випадках, пов'язаних з роботою.

То чому виникає вигорання і чи можна його уникнути, розповіла відома психологиня Ірина Басіста, методологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша».

Поняття «вигорання» визначив американський психіатр Герберт Фрейденбергер ще у 1974 році. Він досліджував цей стан і помітив, що для нього є характерними ознаками, а американська психологиня Крістіна Маслач описала вигорання як фізичне, емоційне чи мотиваційне виснаження. Хоч термін «емоційне вигорання» заведено використовувати лише у професійній сфері, деякі дослідники почали застосовувати його також у материнстві.

Характерні ознаки емоційного вигорання:

  1. Виснаження
  2. Втрата мотивації
  3. Проблеми у стосунках
  4. Порушення продуктивності в роботі
  5. Втома
  6. Безсоння
  7. Підвищена схильністю до соматичних захворювань
  8. Вживання алкоголю або інших психоактивних речовин

— Причини вигорання можуть бути різними. Це і стрес, який з початком повномасштабного вторгнення ми проживаємо мало не щодня, втома, виснаження через роботу, побут, догляд за дітьми, накопичення негативних емоцій та новин — говорить Ірина Басіста. — Особливо це стосується професій, що зосереджені на допомозі: соціальні працівники, психологи, волонтери та інші. Проте треба пам'ятати, що до вигорання схильні абсолютно всі.

Психологиня впевнена, що найкращий спосіб уникнути емоційного вигорання — попередити його. Тому її найперша порада: раз чи два на місяць прислухатися до свого стану й самопочуття.

— Запитуйте себе: Як я почуваюся? Чи легко мені засинати? Чи зриваюся на рідних? Якою є моя взаємодія з іншими? Чи подобається мені робота, якою я займаюся? Ставте собі такі запитання і «скануйте» свій стан. Якщо ви щоранку прокидаєтесь і розумієте, що не можете чи не хочете вставати, йти на роботу, яку ви любите, плачете частіше ніж зазвичай — це перші дзвіночки емоційного вигорання, — пояснює психологиня.

План дій у разі вигорання залежить від його стадії. В ідеалі найкраще може допомогти відпочинок, зміна основної діяльності на кілька днів, а краще на один-два тижні.

Поради психологині при вигоранні:

  1. Займайтеся тим, що вам подобається.
  2. Відпочивайте.
  3. Спостерігайте за природою.
  4. Висипайтеся.
  5. Зробіть все, аби зменшити навколо себе стресові фактори.
  6. Лише на вас лежить відповідальність за ваш психоемоційний стан.

Щоб віднайти ресурс та уникнути емоційного вигорання, терапевтка рекомендує:

  • скласти для себе перелік активностей для самопідтримки та емоційного переключення;
  • навчитися приймати, просити про допомогу і пропонувати її іншим;
  • знайти заняття, які можуть допомогти вам впоратися зі стресом;
  • гуляти на свіжому повітрі;
  • займатися спортом чи іншою цікавою для вас фізичною активністю.

Ви можете скласти для себе списки активностей, які будете застосовувати в моменти емоційної втоми й вигорання. Туди запишіть те, що подобається і приносить задоволення саме вам. Їх можна поділити на такі категорії:

  • Список швидких задоволень (з'їсти щось смачненьке, піти поспати, поспостерігати за природою);
  • Заняття, направлені на ваше тіло (похід у спа, масаж, йога, дихальні вправи, медитація, молитва, макіяж та все, що вас надихає);
  • Заняття, направлені на розум (читання книг, відвідування музеїв, вивчення нових мов, пізнання цікавих для вас активностей).

Якщо самостійно зробити це важко, зверніться з таким проханням до психолога. Спеціаліст допоможе вам у пошуках ваших внутрішніх ресурсів.

Читайте також

Що робити, аби не поїхав дах? Поради від Лесі Нікітюк

Що робити, аби не поїхав дах? Поради від Лесі Нікітюк

Купання малюка: поради щасливим матусям від дитячої лікарки та улюбленого Вухастика

Купання малюка: поради щасливим матусям від дитячої лікарки та улюбленого Вухастика

Найкращі фільми про сильних жінок у головних ролях
Попередній матеріал

У головній ролі – ти. Топ-6 найкращих фільмів для жінок і про жінок

паста
Наступний матеріал

Неймовірно простий рецепт пасти з Dorblu: задоволення для справжніх гурманів

Новини партнерів