Depeche Mode: жінки, діти та скелети у шафі нестаріючих рокерів

Depeche Mode
Один із найпопулярніших рок-гуртів у світі незабаром знову приїде в Україну, тому саме час згадати історії життя учасників легендарної британської команди Depeche Mode: порочного та сексуального Дейва Гаана, талановитого та харизматичного Мартіна

Гурт Depeche Mode 19 липня виступить на арені НСК «Олімпійський», де представить українцям свої хіти та нові композиції з останнього студійного альбому Spirit («Дух»). На київський концерт приїде безліч фанатів з інших країн, і не дивно: одне з американських видань нещодавно так описало шанувальників британського гурту: Це вам не якісь фани Coldplay. Аудиторія Depeche Mode – це секта, діаспора, чорне братерство зі своїми ритуалами та традиціями. Навіть самі учасники групи відчувають до них змішані почуття: це мікс кохання, поваги, здивування та страху».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Depeche Mode у Києві: сотні тонн обладнання та особистий літак для музикантів

Куди подівся Spirit?

Остання платівка Depeche Mode вийшла як ніколи соціально гострою та злободенною. Музиканти записували її, коли Британія заявила про свій вихід із Європейського Союзу, а в США йшла президентська кампанія Дональда Трампа, і все це на тлі нової хвилі біженців до Європи та жорстоких терактів у всьому світі. За словами учасників колективу, у перервах між записами у студії вони дивилися теленовини і раз у раз говорили один одному: «Господи, а ми то в юності думали, що гірше, ніж роки правління Маргарет Тетчер, нічого вже бути не може». Фронтмен Дейв Гаан ділився, що музиканти вирішили назвати новий альбом Spirit, тому що духовність та віра в людство їх зараз займає найбільше. «Куди зник дух?» або «Де духовність людства?» – ось які питання ми собі ставили, – поділився Гаан. – І Мартін, і я зараз живемо в Америці, тому нас просто шокували останні президентські вибори. Мартін сказав: «Я знаю, для багатьох людей ми багаті рок-зірки, які живуть у своїх великих особняках у Санта-Барбарі та в Нью-Йорку, і нам начхати на те, що діється у нас за парканом. Що ж, нам пощастило – ми багаті. Але це не означає, що ми перестали переживати про те, що відбувається у світі. Ні, мене справді це турбує». І я відповів: «Так, я тебе розумію, я відчуваю те саме».

Depeche Mode

Приватна школа та умовний термін

Група Depeche Mode утворилася в 1980 році в Англії на основі колективу, до якого входили Мартін Гор, Ендрю Флетчер та Вінсент Кларк, – хлопці разом навчалися у престижній приватній школі імені Джеймса Хорнбі у Базілдоні. Саме там у травні 80-го відбувся їхній перший виступ, про що зараз свідчить меморіальна дошка на стінах навчального закладу. Вокаліст Дейв Гаан був єдиним із гурту, хто ходив у звичайну школу «для бідних» і до початку музичної кар'єри вже встиг отримати умовний термін за хуліганство та дрібну крадіжку.

У 10 років Гаан дізнався, що його справжнім батьком був водій автобуса, малайзієць Лен Каллькотт, який покинув родину одразу після народження сина. Дивно, але така ж історія сталася і з Мартіном Гором: у 13-річному віці хлопчик був збентежений тим, що його біологічним батьком був афроамериканський солдат, який служив в Англії. Тож Depeche Mode можна з повним правом назвати «кольоровим» колективом, адже у венах його учасників тече й азіатська та негритянська кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елтон Джон: "Мене досі маса людей обливає лайном"

Depeche Mode

«Тоді, у 17 років, музика врятувала мене від долі карного злочинця, у цьому немає жодних сумнівів», – зізнається Дейв. За його словами, у групі завжди зберігався поділ на «хлопців із гарної школи» та «хулігана з умовним терміном». «Часом під час обговорення на репетиціях мені хотілося крикнути: «Гей, хлопці! Подивіться на мене, я також тут! Трохи уваги мені не завадило б». Забігаючи наперед скажемо, що Гаан і сьогодні скаржиться, що Мартін Гор, мозок та основний автор пісень Depeche Mode, під час спільної роботи приділяє йому мало уваги і з великим небажанням погоджується включати до альбомів його пісні.

Але як би там не було, хлопці записали свій перший альбом із електронно-танцювальними хітами та прокинулися популярними. Незабаром команду покинув Вінс Кларк, щоб пізніше створити колективи Yazoo та Erasure, а його місце зайняв Алан Вайлдер. Так сформувався склад, що більшість фанатів DM вважають класичним. Ось як описує виступ групи того періоду британська зірка Ніл Теннант із Pet Shop Boys: «Дейв Гаан навчився впевнено «працювати» на сцені як своїм тазом, так і дупою в вельми недвозначній манері. Якщо ви уявляєте собі Depeche Mode технарями, що керують над синтезаторами, то будете здивовані силою крику, який видає їхня публіка. У цьому велика заслуга Дейва, чиї енергійні виступи нині одні із найсексуальніших». Думаю, багато фанів колективу і сьогодні, через 30 років, погодяться з кожним словом Теннанта.

Depeche Mode

Проте сценічні трюки Гаана та електронні суперхіти Гора справляли слабке враження на музичних критиків, які роблять погоду на Туманному Альбіоні. Ті демонстративно ігнорували групу з Базілдону, вважаючи її чимось на зразок бойс-бенда-одноденки. У США ж колектив сприйняли значно серйозніше, особливо коли на початку 90-х Гаан круто змінив свій імідж, зробивши його більш «брудним» і фатальним. Проблема в першу чергу для здоров'я Дейва полягала в тому, що він вирішив бути справжньою рок-зіркою не лише зовні, а й усередині.

ЧИТАЙТЕ: 10 невідомих фактів про соліст Depeche Mode Дейва Гаана

Depeche Mode

Depeche Mode

Між демонами та ангелом

1992 року Гаан приїхав до Іспанії, щоб разом із рештою учасників Depeche Mode записати новий альбом. Він не бачився із колективом майже два роки. За цей період вокаліст встиг розлучитися зі своєю першою дружиною Джо Фокс, покинувши її з 5-річним сином Джеком в Англії, та переїхати жити до Лос-Анджелеса. Зовнішній вигляд нового Дейва шокував колег. Він відростив волосся і бороду і був весь покритий татуюваннями і пірсингом (в одному з інтерв'ю Гаан чи то жартома, чи то всерйоз заявив: «У моєму чоловічому агрегаті стільки дірок, що я мочуся як лійка»). Він дуже схуд і щільно сидів на героїні. «Хлопці, світ змінюється, і ми повинні в цьому брати участь, – енергійно заявив він хлопцям, – треба грати жорсткіше, фатальніше», після чого вирушив до своєї кімнати на другий поверх і не виходив з неї кілька днів. Там він вживав наркотики та... малював.

Коли відомий фотограф Антон Корбейн, який уже багато років працює над створенням візуального образу Depeche Mode, зайшов до музиканта, щоб дізнатися, як він почувається, то застав Дейва за великою картиною кота. Гаан згадує: «Антон сказав: «Мені дуже подобається твій кіт, але ти не виходив із кімнати вже кілька днів. Хлопці питають, може, ти до них спустишся і щось заспіваєш? І я спустився. Я знав, що вони мене ненавидять, але мені було байдуже. Це навіть якось визволяло».

Depeche Mode

Альбом, який тоді записував гурт, називався Songs of Faith and Devotion («Пісні віри та відданості»). Він став шалено популярним, а новий імідж Гаана перетворився на справжню сенсацію. Дейва раптово полюбила музична преса, особливо коли в заголовках одна за одною почали з'являтися новини про його короткі побачення зі смертю. Він пережив серцевий напад на концерті, різав собі вени під час нападу депресії (у цей момент він говорив телефоном з матір'ю) і переніс справжню клінічну смерть через передозування наркотиками. Коли приїхала швидка, його серце вже дві хвилини, як не билося. Звичайно, причиною саморуйнування музиканта була прихильність до наркотиків, але сам Гаан відчував, що якась його частина справді хоче померти, щоб перетворитися на справжню легенду рок-н-ролу.

«Сьогодні для більшості бути рокером – це просто гра, але я справді був тим хлопцем, якого ви бачите у кліпах, – каже Дейв. - Я жив тим життям, і це працювало. Я почував себе всесильним. Таке життя круто виглядало в новинах, і раптом я теж почував себе крутим. Я думав, що я цар гори.

Depeche Mode

У Лос-Анджелесі музикант вдруге одружився з тур-менеджером їхнього гурту Терезою Конрою, але шлюб вийшов недовгим. “Нам було добре разом. Вона не винна, що все так швидко скінчилося. Все сталося через мене, я просто був руїною. Коли вона від мене пішла, я зрозумів, що якщо залишуся в Лос-Анджелесі, то, швидше за все, дійсно помру», – згадує Гаан.

Соломинкою, за яку вхопився Дейв, стала його знайома нью-йоркська, актриса Дженніфер Скліаз, з якою вони ось уже 20 років разом. «Я просто сховався від усього світу у неї під спідницею, – ділиться рокер. – Вона любила Біллі Холідей та Джона Колтрейна, не слухала Depeche Mode, і для неї я був не Дейв Гаан, а просто друг, якому потрібний захист». У своїй пісні Suffer Well, присвяченій зустрічі зі Скліаз, музикант співає: «Я знайшов скарб зовсім не там, де його шукав», і називає третю дружину ангелом-рятівником. 1999-го Дейв і Дженніфер зіграли весілля за грецьким православним обрядом (Скліаз – гречанка). Того ж року у них народилася дочка Стелла Роуз. Гаан став прийомним батьком і для Джима, сина Дженніфер від першого шлюбу. Музикант також підтримує стосунки зі своїм старшим сином: 2015-го він літав до Ізраїлю на весілля Джека Гаана.

Depeche Mode

По-сімейному і без бурь

Життя двох інших учасників нинішньої Depeche Mode не рясніє такими трагічними подіями. Сам Гаан пояснює це тим, що Мартін і Ендрю завжди почували себе в групі на своєму місці. Вони не мали потреби щось шукати і метатися, вони були щасливі, просто працюючи в студії та на концертах.

Depeche Mode

1994-го, після п'яти років неофіційних відносин, Мартін Гор одружився з американським дизайнером Сюзанн Бойсверт. За три роки до цього у пари народилася дочка Віва, 1995-го – Ева, а 2002-го – син Кейло. Мартін зізнався, що саме американська дружина вмовила його переїхати до США. З того часу музикант живе в Санта-Барбарі і каже, що поміняти місце проживання його змусить лише «дуже вражаючий землетрус» (дрібні землетруси в Каліфорнії не рідкість).

Depeche Mode

2006 року Мартін і Сюзанн несподівано розлучилися, а 2014-го музикант одружився з Керілі Каски. І відразу ж розвинув бурхливу діяльність, цього разу немузичну. У лютому 2016-го вони з Керілі стали батьками доньки Джоні, а зовсім недавно у 55-річного Гора народилася вже п'ята дитина – дочка Меззі. Мартін зізнається, що прихильність до сім'ї та дітей від двох шлюбів не дає йому записувати альбоми з тією ж швидкістю, що раніше. «Зараз у нас вже є інші пріоритети, – каже він про групу. – У нас у всіх родини. Нам потрібні перерви між альбомами, щоби побути з дітьми, з дружинами. Дуже важлива не лише кількість часу, коли ми разом, а й її якість».

Depeche Mode

Найтихіший учасник Depeche Mode Ендрю Флетчер з 1991 року живе у Лондоні разом зі своєю дружиною Грейне Маллен. У них двоє дітей: дочка Меган та син Джозеф. Він єдиний із групи, хто залишився вірним Туманному Альбіону, а також єдиний, хто не може уявити своє життя без футболу.

«Спокійна» старість

Незважаючи на те, що квитки на стадіонні шоу музикантів зараз продаються набагато швидше, ніж за часів їх юності, а також на те, що 55-річні учасники Depeche Mode виглядають просто юнаками в порівнянні з дідусями з Rolling Stones, які досі гастролюють, Дейв Гаан зізнається: що його лякає ідея зустріти глибоку старість на сцені. «Мене жахає думка, що мені, можливо, доведеться виступати й у 70 років, – каже рок-зірка. – Просто жахає. У старості я уявляю себе гуляючим якимсь відокремленим пляжем, сподіваюся, все ще рука об руку з Дженніфер, з нами парочка собак і в мене борода до пупка ». І в той же час музикант знає, що у нього не вистачить сил відмовитися від абсолютно легального, проте найсолодшого наркотику – сцени. «Я відчуваю якесь покликання, місію, завдяки якій продовжую залишатися в Depeche Mode. Цю прихильність не можна порівняти ні з чим іншим у моєму житті, навіть від дружин я йшов двічі. І хоч наші стосунки з Мартіном завжди були дивними, сцена – це єдине місце у світі, де я не відчуваю свого віку», – зізнається Дейв.

Depeche Mode

Фото: Getty Images

Співачка LP виходить заміж за свою кохану
Попередній матеріал

Співачка LP виходить заміж за свою кохану

Вадим Мазніченко
Наступний матеріал

Переможець Вадим Мазніченко знявся в новому кліпі гурту «СКАЙ»

Новини партнерів