Олександр Педан розплакався під час інтерв’ю з маріупольським студентом

Олександр Педан
Телеведучий познайомився з хлопцем ще за мирних часів під час зйомок освітнього тревел-проекту “УніверСheck” у Маріуполі. Вдруге вони зустрілися вже під час війни на заході Україні, аби Ілля розповів свою історію евакуації.

Маріуполь назавжди залишиться незагоєною раною у серцях українців. З прогресивного індустріального міста він перетворився на руїни, велику братську могилу для мирних мешканців і захисників.

Разом із командою свого освітнього тревел-проекту “УніверCheck” Олександр Педан відвідав Маріуполь восени 2021 року. Тоді телеведучий побував в Приазовському державному технічному університеті та Українській академії лідерства, прогулявся набережною і замилувався красою вечірнього міста.

«Я бував у Маріуполі безліч разів, і з кожним приїздом зауважував, як воно кращає! — каже Олександр. — Останні зйомки ми провели якраз на тій самій площі перед драматичним театром, де за кілька місяців налякані місцеві напишуть слово “Діти”, і яке не зупинить рашистів…»

Читайте також

З голлівудським розмахом: топ-6 українських фільмів від Олександра Педана

З голлівудським розмахом: топ-6 українських фільмів від Олександра Педана

Притула відповів, звідки бере гроші на зарплатню працівникам свого фонду

Притула відповів, звідки бере гроші на зарплатню працівникам свого фонду

У Маріуполі команда проекту познайомилася з місцевим хлопцем Іллею. Він був і залишається студентом Приазовського державного технічного університету. Бо навіть попри окупацію міста і знищену будівлю, виш продовжує працювати і чекає на абітурієнтів.

Ілля

Ілля

За мирних часів Ілля захоплено розхвалював свій університет, під час війни він першим написав команді проекту з проханням опублікувати випуск про Маріуполь.

«Найбільше сумнівів у нас викликав Маріуполь і Приазовський технічний університет, — зізнається телеведучий Олександр Педан. — Ті кадри, які ми відзняли до війни, і те, що рашисти зробити з Маріуполем, не відповідають одне одному. Тож ми вагалися, чи варто публікувати цей випуск і вчергове тригерити українців. Але нам написав Ілля і попрохав показати його рідне місто такий, яким воно було раніше. Ми не посміли відмовити».

Сам Ілля залишався у Маріуполі до березня. Коли його сім’я зрозуміла, що ситуація ставатиме все більш небезпечніша, наважилася на виїзд.

«Автівку батьків повністю побило осколками під час обстрілів, але нам пощастило — моя стояла трохи далі, тому вціліла, — розповідає герой проекту “УніверCheck” — маріуполець Ілля. — Тоді єдиним варіантом евакуюватися було їхати на власному автомобілі. Не було ні автобусів, ні потягів. Люди підбирали одне одного, пакували речі в машини, які були незаповнені».

Авто Іллі

Авто Іллі

Квартира хлопця також зруйнована. Це родина Іллі дізналася зі світлин і відео з інтернету. Знищена будівля Приазовського державного технічного університету, студентом якого є Ілля. Але стіни — не люди, каже хлопець. Тому виш продовжує роботу і готується приймати абітурієнтів.

ПДТУ

ПДТУ

«Університет переїхав у Дніпро. Адміністрація і приймальна комісія працює в приміщенні “Дніпровської політехніки”, — каже студент ПДТУ. — Першочергово після евакуації ми намагалися сконтактуватися з викладачами і студентами, аби дізнатися, хто живий, хто на зв’язку. Наразі відомо про загибель шести викладачів і п’ятьох студентів, але все ще залишаються люди, з якими не вдалося сконтактуватися, тому їхня доля нам не відома».

Будинок Іллі

Будинок Іллі

Лише в Дніпрі функціонує єдиний легітимний Приазовський державний технічний університет. У Маріуполі шахраї із псевдореспублік видають себе за ПДТУ, але це фейковий виш який не має нічого спільного з МОН, не може забезпечити ані освіти, ані жодних легітимних дипломів.

Під час інтерв’ю з хлопцем Олександру Педану важко було зберігати спокій, і він навіть заплакав. Такі ж емоції були і в маріупольського студента — героя проекту “УніверCheck”.

Читайте також

Олександр Педан розповів, як обирали ім’я сину

Олександр Педан розповів, як обирали ім’я сину

«Мрію показати Маріку Крим»: Олександр Педан – про подорожі після Перемоги

«Мрію показати Маріку Крим»: Олександр Педан – про подорожі після Перемоги

Олена Кравець
Попередній матеріал

Олена Кравець зі сльозами на очах розповіла про останній кастинг з Русланою Писанкою

Лієне Дамбіна
Наступний матеріал

Лієне Дамбіна: «Допомогти Україні перемогти у війні – це обов'язок усіх громадян Латвії»

Новини партнерів