День обізнаності про стрес: рекомендації для збереження здоров’я в умовах хронічного стресу

стрес
16 квітня – День обізнаності про стрес, що став хворобою інформаційної епохи, постійним супутником сучасного життя.

Щороку у квітні, починаючи з 1992-го року, проводиться місяць обізнаності про стрес для поглиблення знань громадськості як про причини, так і способи лікування цієї найпоширенішої епідемії сучасності.

Проблеми з фізичним і ментальним здоров’ям загострюються від стресів, які в наш час неминучі: обстріли, трагічні події, тривожні новини, хвилювання за близьких. Усе це впливає на стан як ззовні, так і зсередини.

Якщо ви відчуваєте стрес, ось короткий перелік рекомендацій, як підтримувати себе і власне здоров’я.

Читайте також

Топ-5 тілесних практик, які знімають стрес і напруження

Топ-5 тілесних практик, які знімають стрес і напруження

Даша Астаф’єва розповіла, як долає стрес: «Це стало для мене відкриттям»

Даша Астаф’єва розповіла, як долає стрес: «Це стало для мене відкриттям»

  • Фізична активність як база

Не забувайте про важливість руху для здоров’я. Регулярні фізичні вправи допоможуть знизити рівень стресу, покращити настрій та зміцнити імунну систему. Пам’ятайте: найкращий спосіб почати день — вийти не невелику ранкову прогулянку, подихати свіжим повітрям, зробити руханку з базовими вправами.

  • Практика релаксаційних технік

Вивчення релаксаційних технік, таких як медитація, глибоке дихання або йога, може значно зменшити рівень стресу і покращити самопочуття. Не обов’язково освоювати складні асани — достатньо вивчити декілька простих вправ на баланс та гнучкість.

  • Збалансоване харчування і саплементи

Правильне харчування є ключовим фактором для здоров’я. Спробуйте включати у свій раціон багато овочів, фруктів, цільнозернових і білкових продуктів.

Про те, чого боятися в їжі, а чого не варто, дивіться в корисному огляді Аніти Луценко:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Anita Lutsenko (@anitasporty)

Щоб допомогти своєму організму в умовах стресу, можна додати в раціон рослинні комплекси, вітаміни і БАДи: L-теанін, магній, вітамін D3, вітаміни групи В (B6, B5, B12), ашваганда, холін, астаксантин, родіола рожева, габа.

Комплекс-антистрес Rejuvenated Cellular Calm

Комплекс-антистрес Rejuvenated Cellular Calm

  • Вода рятує: питний режим в умовах хронічного стресу

Зазвичай люди недооцінюють вплив води на самопочуття і здоров’я, хоча від неї залежить, як ми себе почуваємо, мислимо та діємо. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму.

Рекомендована добова норма води варіюється в межах від 2,5 до 3,7 літра для чоловіків та близько 2-2,7 для жінок.

  • Коригуйте спосіб життя

Розвивайте хобі, зустрічайтеся з друзями, відпочивайте активно. Це допоможе зменшити напругу і стрес, що накопичуються в повсякденному житті. Зверніть увагу на нашу добірку про 3 найкращі події цієї весни. Вони безсумнівно знизять ваш рівень стресу.

  • Встановлення меж

Не бійтеся встановлювати межі і відмовляти в ситуаціях, коли це необхідно для вашого здоров’я і спокійного стану.

  • Алкоголь НЕ допоможе від стресу

За статистикою Українського інституту майбутнього, 28% опитаних українців зізнаються, що збільшили вживання алкоголю після початку повномасштабної війни. Часто алкоголь вважають найпростішим способом розслабитися. Та насправді міцні напої лише збільшують рівень стресу.

Суха статистика: кожні 25 мл 40% алкоголю підвищує рівень кортизолу в крові на 3%. По суті, алкоголь знеболює нас та вимикає відчуття, що щось не так, але паралельно непомітно підвищує рівень стресу та отруює організм.

  • Регулярні медичні огляди

Не забувайте відвідувати лікаря для регулярних медичних оглядів. Вчасна діагностика може попередити розвиток серйозних проблем.

Хронічний стрес може негативно впливати на ваше здоров’я, але з правильними підходами і підтримкою ви зможете зберегти своє благополуччя й ефективно керувати ним. Не соромтеся звертатися за допомогою до професіоналів, якщо ви відчуваєте, що не можете впоратися самостійно.

  • Будь-які маленькі дрібнички

Не забувайте про силу маленьких радощів і задоволень у повсякденному житті. Це може бути кілька хвилин на чашечку улюбленого чаю, теплий душ зі скрабом або зручне худі-антистрес, як, наприклад, у Насті Каменських.

Худі-антистрес Hey Sis

Важливо знаходити час для таких маленьких радощів, які допомагають розслабитися і зняти напругу, підтримуючи ваше психічне здоров’я. Індивідуальні маленькі дрібнички можуть стати невеликими оазами спокою і радості у вашому житті, допомагаючи вам легше впоратися з хронічним стресом.

Читайте також

Несподівано! Діма Каднай розповів, як долає стрес

Несподівано! Діма Каднай розповів, як долає стрес

8 способів боротьби зі стресом від Michelle Andrade: щоденні звички, які тримають в тонусі

8 способів боротьби зі стресом від Michelle Andrade: щоденні звички, які тримають в тонусі

Якість Made in Ukraine: як дитячий “Вухастик” став улюбленим брендом для всієї родини
Попередній матеріал

Якість Made in Ukraine: як дитячий “Вухастик” став улюбленим брендом для всієї родини

Лучшие комедии
Наступний матеріал

Топ-10 найкращих комедій останніх років

Новини партнерів