Зірка шоу «МастерШеф» Володимир Ярославський поділився рецептом десерту «Мавпячий хліб»

Володимир Ярославський
Випічка, яку варто спробувати! Готуємо солодкий «Мавпячий хліб» за рецептом Володимира Ярославського.

Український шеф-кухар, ресторатор, суддя кулінарного реаліті «МастерШеф» на СТБ Володимир Ярославський поділився рецептом солодкої випічки з солоною карамеллю та ароматною корицею.

Вже 10 лютого, о 19:00 на СТБ, відбудеться прем’єра «МастерШеф»-13. У новому сезоні за звання найсильнішого «мастершефа» знов змагатимуться аматори. В очікуванні прем’єри ділимось рецептами незмінних суддів проєкту. Цього разу пропонуємо приготувати «Мавпячий хліб» за рецептом Володимира Ярославського.

«Це м’яка солодка випічка, що легко розділяється на шматочки, з приємним ароматом кориці та маслянистим соусом. Її варто спробувати. Часто тісто готують на кефірі або сироватці, мені сподобався варіант на молоці!», – зазначає Володимир. 

Мавпячий хліб

Тісто:

  • 200 грамів молока
  • 85 грамів масла 82.5%
  • 2 яйця
  • 500-550 грамів сильного борошна (Caputo Rosso або Зернарі Селект)
  • 11 грамів сухих дріжджів або 30 грамів свіжих
  • 50 грамів цукру
  • дрібка солі

Спеції та масло:

  • 125 грамів масла 82.5%
  • 1 ст. л кориці
  • 1 ч. л меленого імбиру
  • 0.5 ч. л меленого мускатного горіха
  • 150 грамів цукру
  • 50 грамів насіння соняшника
  • 100 грамів волоських горіхів
  • 150 грамів лохини та журавлини
  • солона карамель

Замішуємо тісто:

У теплому молоці розчиняємо цукор, додаємо дріжджі і даємо їм активуватись. Далі додаємо яйця, розтоплене тепле масло, перемішуємо і замішуємо тісто. Даємо йому підійти, обмішуємо його, формуємо маленькі кульки. Окремо розтоплюємо вершкове масло тільки трішки, щоб воно було ледь тепле. Цукор змішуємо зі спеціями і додаємо насіння соняшнику. Обвалюємо кульки у маслі і одразу кидаємо у суміш спецій з цукром, складаємо у форму або для кексу (щоб отвір був, тісто має пропектися), або прямокутну.

Пересипаємо тісто періодично горіхами і лохиною. Їх можна замінити на те, що є у вас.

Даємо тісту піднятись у 2.5-3 рази і випікаємо при 175 градусах приблизно 40 хвилин. Перевіряйте готовність тіста дерев’яною шпажкою.

Читайте також

«Це вже перебір»: Ектора Хіменеса-Браво розкритикували за нафарбовані нігті

«Це вже перебір»: Ектора Хіменеса-Браво розкритикували за нафарбовані нігті

«Я закохалася»: суддя «МастерШеф» Ольга Мартиновська відверто розповіла про нові стосунки

«Я закохалася»: суддя «МастерШеф» Ольга Мартиновська відверто розповіла про нові стосунки

Поки тісто готується, робимо карамель (додаю до рецепта 50 грамів води, щоб була більш рідкою):

  • 100 грамів масла 82.5%
  • 150 грамів білого цукру
  • 300 грамів вершків 30%
  • 30 грамів молока
  • 7-8 грамів солі

Вершкове масло і цукор поміщаю в  сотейник і ставлю на великий вогонь. Нагріваю, постійно помішую дерев’яною лопаткою. Спочатку суміш  починає пінитись, потім масло та цукор розшаровується, потім починається змінюватись колір у сторону потемніння. На цьому етапі будьте обережними – температури високі і суміш у сотейнику стає на вигляд дуже рідкою. Колір поступово стає карамельним (одразу як готова іриска) і масло прямо майже усе поєднуються з цукром. Ось тут треба правильно спіймати і гарний насичений колір, і не перепалити цукор. Ще я помішую суміш досить інтенсивно. Коли колір вже бажаний, у сотейник обережно наливаю вершки з молоком (зазвичай навіть підігріваю, щоб були теплі). Тут суміш кипить і піниться. Постійно помішую, додаю сіль і варю суміш ще хвилин 5, щоб і уварилась трішки, і розтопились усі грудочки. Гарячу карамель проціджую через сито. Накриваю плівкою прямо на карамель і охолоджую!

Мавпячий хліб

Готовий «хліб» виймаємо з духовки, даємо трішки постояти, потім перевертаємо і добре поливаємо карамеллю. Це просто неймовірно смачно!

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Volodymyr Yaroslavskyi (@yaroslavskyi_vova)

Читайте також

Десерт, від якого можна схуднути: рецепт-знахідка від Ектора Хіменеса-Браво

Десерт, від якого можна схуднути: рецепт-знахідка від Ектора Хіменеса-Браво

Неймовірно смачно! Борщ від Лесі Нікітюк: покроковий рецепт

Неймовірно смачно! Борщ від Лесі Нікітюк: покроковий рецепт

 

Інна Мірошниченко
Попередній матеріал

Жінки у великому бізнесі: Інна Мірошниченко – про тернистий шлях до успіху

Лариса Невзорова
Наступний матеріал

Інтерв'ю з експертним косметологом-дерматологом Ларисою Невзоровою

Новини партнерів