Як не виховати організаторів п’яних вечірок: Єфросиніна – про гучний скандал і виховання хлопчиків

Єфросиніна
Співзасновниця «Фонду Маша» Маша Єфросиніна та психологиня проєкту «Незламна мама» Ірина Басіста розповіли про виховання хлопчиків.

Останні дні Україна гуде страшною історією про «п’яні вечірки», на яких хлопці знущаються з непритомних дівчат і принижують їх. І навіть після обшуків і допитів поліції чоловіки не відчувають за собою провини, радуючись безкоштовному піару.

організатори п’яних вечірок

Кадри з соціальних мереж організаторів «п’яних вечірок» – молодиків з Івано-Франківська, які нещодавно переїхали до Києва

Разом із психологинею програми реабілітації жінок та дітей Іриною Басістою ми спробували розібратися в причинах такої поведінки. 

– Такі дії, а головне, внутрішній дозвіл людини на такі дії, – це поломка цінностей, – вважає психологиня. – А цінності закладаються в родині. Будь-яке ставлення до чогось, рамки дозволеного, патерни поведінки ми виносимо з сім’ї. Як батьки ставляться одне до одного, що вони говорять про сусідів, як реагують на ті чи інші події, що вони роблять з інформацією, яку дитина отримує зовні і приносить додому. Діти змалечку перевіряють рамки дозволеного, де їх можна розсунути, а де ні. Це довготривалий процес, бо на кожному етапі розвитку дитина перепровіряє, що можна, а що ні. 

Читайте також

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Проблеми з психікою чи піар: дивакувату поведінку Мадонни і Брітні Спірс прокоментував психолог

Проблеми з психікою чи піар: дивакувату поведінку Мадонни і Брітні Спірс прокоментував психолог

Отже, щоб виховати дитину з правильними цінностям, треба спочатку виховати ці цінності в собі! І не забувати про сексуальне виховання.

– Всі батьки відповідальні за те, що їх діти понесуть у цей світ, – вважає співзасновниця «Фонду Маша» Маша Єфросиніна. – Вже з трьох років потрібно починати статеве виховання дітей. Пояснювати, як влаштована людина, розповідати, як називаються статеві органи. І самому використовувати ці назви замість недоречно пестливих. Статеве виховання дитини – це її культура ставлення до себе, і, звичайно, в майбутньому до подружки, яка подобається, до друга, до дівчини.

В дитину обов’язково потрібно закладати поважне ставлення до протилежної статі.

– І це не тільки про те, що ми маємо говорити дітям, як треба поводити себе з жінками, ми самі маємо правильно себе поводити, – говорить Ірина Басіста. – Якщо ви кажете дитині, що жінок треба поважати, а в цей час чоловік не поважає вас – так не працює. Діти не тільки нас слухають, а ще й дивляться, як ми говоримо, який у нас темп, наголос. Дуже важливо бути включеним в малечу, слідкувати, який контент вона споживає, з ким спілкується. Треба бути в контакті з дитиною, щоб вона не йшла шукати відповіді на питання в незрозумілому оточенні. Таким чином ми можемо захистити дитину і вберегти її від поломки цінностей.

родина

Ще одна задача батьків – навчити дітей давати відсіч насиллю. І програма для дівчат-підлітків «Смілива» від «Фонду Маша» – саме про це. Вона включає в себе курс з самозахисту (12 занять) та 5 групових сесій з психологом. Навчання безкоштовне! Якщо вашій доньці чи знайомій дівчинці-підлітку потрібна допомога психологів, якщо вона хоче стати сильнішою і навчитися давати відсіч, заповніть анкету на участь у проєкті «Смілива».

Читайте також

«Я знаю, що з ним»: колега Олега Винника розповіла про його зникнення

«Я знаю, що з ним»: колега Олега Винника розповіла про його зникнення

Офіційно: Алеку Болдвіну висунули звинувачення у вбивстві Галини Гатчинз

Офіційно: Алеку Болдвіну висунули звинувачення у вбивстві Галини Гатчинз

Фото: соцмережі, пресслужба

Даша Квіткова на Мальдівах
Попередній матеріал

Даша Квіткова відповіла, з ким полетіла на Мальдіви і чи платив Нікіта Добринін за її відпочинок

Що подарувати на День святого Валентина
Наступний матеріал

Що подарувати на День святого Валентина: вішліст до 14 лютого

Новини партнерів