«Найкращий фрукт — це овоч»: Наталія Самойленко — про правила харчування здорової людини

Наталія Самойленко
Наталія Самойленко надала інтерв'ю Інні Гелетюк (Катющенко) для проекту Connecting Women.

Сьогодні на Youtube-каналі Connecting Women вийшло нове відео, що надихає — цього разу з Наталією Самойленко. Зірковий дієтолог поділилася з Інною Катющенком важливими думками про харчування, виховання харчових звичок, вплив гормонів на наше здоров'я та багато іншого.

Подписуйтесь на Youtube-канал Connecting Women, щоб не пропустити нові випуски з найяскравішими жінками України.

16 цитат Наталії Самойленко з інтерв'ю Connecting Women

  1. Якщо говорити про вирощування звички, то не пізно робити це у будь-якому віці. Потрібно цим займатися, формувати нові здорові звички, які вас зроблять стрункими, енергійними, здоровими, щасливими. Беріть відповідальність у свої руки – це дуже важливо. Якщо говорити про звичку харчуватися за режимом, то це звичка, яка є базисом вашого метаболічного здоров'я. Тобто вранці прокинулися, намагаємося першої години поснідати і виділяємо час у районі п'яти-шостій години, коли ми нічого не їмо. Ця пауза потрібна для того, щоб обмін речовин, органи травлення впоралися з їжею, яку ви з'їли під час сніданку. Потім у нас йде своєчасний та повноцінний обід, знову витримуємо певну паузу приблизно 5-6 годин, і потім йде вечеря, після якої теж має бути пауза. Ось що цікаво, більшість з нас худнуть не від їди як такої, а від наявності чистих пауз між їжею.
  2. Знежирена дієта – це шлях у нікуди. Вірніше, шлях до дисбалансу гормонів, поганий стан шкіри, випадання волосся, відсутність сил і енергії, тому жири як джерело енергії — це класно і круто. Жир — це друг дівчат, може, навіть краще, ніж діамант.
  3. Мозок відсотків на 60 складається з жиру і жиру для мозку - це хороша їжа на відміну від простих вуглеводів, доданого цукру і виробів з борошна. Це один із міфів, що нашому мозку потрібна глюкоза та енергія швидких вуглеводів для того, щоб нормально розуміти.
  4. Гормони в плані регуляції ваги, впливу на обмінні процеси грають провідну скрипку, і в цьому оркестрі основним диригентом є щитовидна залоза. Поки гормони щитовидної залози ми не приводимо до норми, нічого істотного з вами не станеться.
  5. Якщо ми спробуємо допомогти жінці нормалізувати функцію щитовидної залози без фармакологічних втручань лише їжею, то йтиметься про продукти, багаті на йод — серед них мангольд, буряк, волоські горіхи і, звичайно ж, морепродукти — морська риба, ламінарія та інші. Це, по суті, концентрати йоду, але є важливий момент — не всім людям, які мають гіпофункцію щитовидної залози, такі концентрати йоду будуть корисні. Якщо у жінки аутоімунний тиреоїдит, то надлишкове надходження йоду в організм підстьобуватиме цей процес, і цій жінці будуть корисні інші продукти, які містять селен. Це гриби, часник. Настійно рекомендую переглянути вітаміни, які вона сприймає. Якщо це комплекси, в яких є йод, то, швидше за все, лікар поставить табу на прийом цих ліків і працюватиме прицільно за результатами аналізів, підбираючи вітамін, мікроелемент, дозування та тривалість прийому.
  6. Чекап — це показник відповідального ставлення до свого здоров'я. Ми іноді машинами більше займаємось, ніж самим собою.
  7. Є різні типи вегетаріанства і серед них гарний варіант - піско-вегетаріанство, коли ми виключаємо м'ясо червоних сортів і білком є риба, морепродукти, яйця, дуже багато овочів, сезонні фрукти, зелень, оливкова олія, оливки, горіхи. Тобто я перерахувала всі складові середземноморської дієти. 
  8. Крайній ступінь вегетаріанства - веганство, коли тільки їжа рослинного походження, - це не дуже добре, особливо для здоров'я жінок. Гормони точно постраждають від цієї історії, погіршиться якість шкіри.
  9. Один із таких яскравих дефіцитів, з яким кожен другий українець стикається — це дефіцит вітаміну D. У продуктах його небагато, навіть у наших бабусь було саме так, але вони отримували із сонечком. Вони набагато більше часу проводили на свіжому повітрі, а ми сидимо в офісах невилазно, доїжджаємо в офіс на автомобілі, ходити в Києві пішки — це розкіш для багатьох, 10-20 днів відпустки абсолютно не вирішують завдання вітаміну D. Тому якщо говорити про компенсацію, то іноді деякі вітаміни ми приймаємо теж 365 днів на рік, може бути з рідкісними, короткими паузами.
  10. Усі правила і норми щеплюються у ній. Діти у будь-якому разі потрапляють до соціуму, де стикаються не лише з нездоровою їжею, а іноді й взагалі з небезпечними ситуаціями. Завдання батьків — пояснити та навчити. Іноді навчити порушувати.
  11. Ми мало їмо бобових, на жаль. Там багато і вітамінів групи B та магнію. А магній, до речі, відповідає ще за нашу антистресову міцність. Іноді дефіцит магнію починає керувати нами, нашою харчовою поведінкою.
  12. Авокадо зовсім не краще, ніж стало, і я щиро вважаю, що сало — це наш національний дуже крутий суперфуд, особливо в зимовий період часу. Там класний спектр жирних кислот, там є вітамін D. Є багато інших джерел жирів: вершкове масло, горіхи, насіння.
  13. До фрешів я ставлюся дуже погано, тому що ми маємо справу з рідкими вуглеводами. Тобто був фрукт, ми позбавили його клітковини, перетворили на солодку воду, ця солодка вода швидко засвоюється організмом, підвищує рівень глюкози в крові, рівень інсуліну. Якщо так робити постійно, то недалеко і до діабету.
  14. Найкращий фрукт - це овоч. Намагайтеся, щоб на вашому столі все-таки було більше овочів, ніж фруктів. Краще їсти продукти максимально у тому вигляді, в якому їх робить природа, не перетворюючи їх ні на смузі, ні на соки.
  15. Добре працює метод тарілки: беремо тарілку, на сніданок, на обід і на вечерю, візуально ділимо її на дві частини, половину наповнюємо овочами, і так кожен прийом їжі.
  16. У звичайному житті цукор заміняю нормальною їжею. У мене немає звички до солодкого.

Наталія Самойленко та Інна Гелетюк (Катющенко)

Connecting Women — проект про жінок та для жінок, автором якого стала Інна Гелетюк (Катющенко), власниця медіабрендів Viva!, «Єдина», «Твій малюк», 4mama.ua, beauty.ua, засновниця національної премії «Жінка України».

Читайте також

Три визначення поняття «щастя»: цитати Алли Клименко з інтерв'ю для Connecting Women

Три визначення поняття «щастя»: цитати Алли Клименко з інтерв'ю для Connecting Women

Ярослава Гресь — про шлюб з Андрієм Федорівим та виховання 4 дітей: інтерв'ю Connecting Women

Ярослава Гресь — про шлюб з Андрієм Федорівим та виховання 4 дітей: інтерв'ю Connecting Women

Наталья Самойленко
Попередній матеріал

Дієтолог Наталія Самойленко розповіла, якого правила потрібно дотримуватись у відносинах з їжею

TamerlanAlena
Наступний матеріал

TamerlanAlena рассказали о правилах, которые укрепляют их семью

Новини партнерів