Співзасновниця діамантового бюро Iceberg Diamonds Анна Шайнога про вибір дорогоцінних каменів

Анна Шайнога
Спеціально в інтервʼю для видання співзасновниця діамантового бюро у Києві Iceberg Diamonds Анна Шайнога розповіла про свою улюблену справу, історію заснування ательє, а також дала практичні поради щодо вибору діамантів.

Як виникла ідея зайнятися саме діамантами?

Спочатку у чоловіка, а потім і у мене не було вибору (сміється) – це спадкова справа. Батько мого чоловіка з 1973 року працює у цій сфері. Він починав як гранувальник діамантів на заводі "Кристал" у Вінниці та пройшов весь шлях, включаючи добування алмазів в Африці, сортування та закупку алмазних лотів на біржах, створення та налагодження роботи алмазообробних підприємств в різних країнах, ставши експертом у цій галузі зі світовим ім'ям.

Тому перейнявши неоціненний досвід у батька, ми вирішили відкрити своє ювелірне ательє з акцентом на індивідуальному виготовленні прикрас з діамантами Iceberg Diamonds.

Діаманти - це інвестиція. Що ви маєте на увазі під цими словами?

Я взагалі дуже обережно використовую термін інвестиції щодо діамантів. По-перше, треба розуміти, що не всі діаманти є інвестиційно привабливими. Наприклад, діаманти з середніми характеристиками: колір Н, чистота SI1 і вагою 2,0 карати, не можуть вважатися інвестицією. Так, їхня вартість в довгостроковій перспективі буде збільшуватись, але це збільшення навряд чи перевершить показник інфляції долара. Тому тут, напевно, краще говорити про інвестицію у діаманти як інструмент збереження коштів.

Є окреме поняття – інвестиційні діаманти. В нього входять кольорові діаманти рідкісних кольорів: рожевий, блакитний, зелений, фіолетовий. Вони мають високий попит серед колекціонерів та інвесторів, та є гарними варіантами для інвестицій з огляду на їх потенційне зростання у ціні.

Найрідкіснішими є червоні діаманти. Їх вартість може сягати до декількох мільйонів доларів США за карат. Але в природі вони зустрічаються доволі невеликими за розміром. Скажімо так, червоний діамант вагою 1 карат - це вже досить великий екземпляр.

Також інвестиційно привабливими є безбарвні діаманти з найвищими характеристиками.

Ходять чутки, що на ринку багато пропозицій штучних діамантів. Як відрізнити підробку не експерту?

Це зовсім не чутки, це дійсно так. Зараз дуже велике засилля лабораторних діамантів на ринку. І на жаль, відрізнити лабораторний діамант від природного без спеціального обладнання не зможе навіть досвідчений експерт. Тому купувати діаманти потрібно виключно з сертифікатами (бажано GIA) й тільки у перевірених рітейлерів.

Як вибрати діамант із гарним співвідношенням між ціною та якістю?

Це досить індивідуальне питання і до кожного клієнта треба підходити по-різному, відштовхуючись від його побажань. Тому що комусь важливий розмір діаманта, а всі інші характеристики байдужі, а у когось на першому плані стоять саме характеристики, як правило це колір та чистота діаманта. Саме на цьому ми і спеціалізуємось - на індивідуальному підборі діамантів з урахуванням всіх побажань клієнта.

Звісно, у мене є своя градація діамантів, які я відношу до оптимальних за співвідношенням ціна/якість, але як я вже казала, у кожної людини свої пріоритети при виборі. І як я люблю казати клієнтам: "Немає поганих діамантів. Є погана ціна на них".

Чи важлива чистота та колір діаманту? Чи варто переплачувати?

Так, звісно, чистота та колір важливі при виборі діамантів і вони суттєво впливають на їх вартість. Я намагаюсь запропонувати нашим клієнтам діаманти високої якості. У мене є своя градація по характеристикам діамантів, а у них є своя нижня межа, за яку я не раджу спускатися нашим клієнтам при виборі діамантів.

Наприклад, між ТОП кольорами D та F, - це перший та третій колір в шкалі оцінки діамантів відповідно, при звичайних умовах, ви візуально не побачите різницю між ними. Я раджу клієнтам розглядати діаманти з кольорами до показника Н (п'ятий в шкалі оцінки діамантів за кольором) включно, щоб при звичайних умовах діамант в прикрасі не мав жовтуватого відтінку.

Така ж ситуація і з чистотою. До показника чистоти VS2 (п'ятий показник в шкалі оцінки діамантів за чистотою) ви неозброєним оком не побачите вкраплення всередині діаманта. Найнижчий показник, який я раджу розглядати своїм клієнтам, це показники SI1 (шостий показник в шкалі оцінки діамантів за чистотою), але діаманти з цим показником є різні. Наприклад, камені з чорними графітовими вкрапленнями, які можна розгледіти неозброєним оком, я одразу відкидаю.

Тому я не бачу сенсу гнатись за найвищими показниками, звісно якщо ви не перфекціоніст.

Сертифікати GIA - що це таке? Чи є інші сертифікати та що вони означають?

Спершу треба сказати, що саме означає GIA. GIA – це абревіатура. Повна назва - "Гемологічний Інститут Америки" - це незалежна некомерційна організація з дослідження та освіти в області мінералів, у тому числі алмазів. GIA – найавторитетніша гемологічна організація у світі, тому її сертифікати надають об'єктивну оцінку якості та вичерпні характеристики діамантів, та не підлягають оскарженню.

Є ще дві бельгійські гемологічні лабораторії HRD та IGI, діаманти з сертифікатами яких можна розглядати. Але одразу хочу зауважити, що критерії оцінки цих лабораторій не такі високі як у GIA, тому діаманти з такими сертифікатами ціняться менше.

Які діаманти зараз у моді?

Звичайно це вічна класика – круглі діаманти, які ніколи не вийдуть з моди. Останнім часом, особливо молоді люди, при виборі діамантів для заручальних каблучок обирають квадратні форми огранювання діамантів. Це такі форми як кушон, принцеса та радіант.

Як правильно зберігати діаманти?

Хоча алмаз - це найтвердіший мінерал в природі, він досить крихкий, і при необережному поводженні з ним, при ударах, наприклад, діамант може сколотися. Тому всім своїм клієнтам, при покупці, я раджу прикраси знімати вдома.

Також не потрібно піддавати діаманти тривалому впливу відкритого вогню.

Більше ніяких особливих правил зберігання діамантів немає.

Читайте також

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women

Модні брови-2024 та антитренди у нарощуванні вій: поради експертки з Нью-Йорка Дарини Подчерняєвої

Модні брови-2024 та антитренди у нарощуванні вій: поради експертки з Нью-Йорка Дарини Подчерняєвої

співачка Lama стала обличчям весняно-літньої колекції українського бренду Rikky Hype
Попередній матеріал

Бісики в очах: Lama показала свою сексуальну вишуканість у фотосесії для українського бренду

Настя Каменських у кліпі Moloko
Наступний матеріал

Настя Каменських у кліпі Moloko: розбір відвертих образів співачки

Новини партнерів