Прем’єра біографічної драми «Ґолда» з лауреаткою «Оскара» Гелен Міррен

Ґолда
Фільм про першу жінку прем’єр-міністра Ізраїлю вперше показали в Києві. Фільм ізраїльського кінорежисера, лауреата премії «Оскар» Гая Наттіва з’явиться в українських кінотеатрах з 25 січня 2024 року, напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

За збігом обставин всеукраїнська прем’єра відбулась в той самий день, коли Американська кіноакадемія оголосила повний список номінантів на премію «Оскар-2024», серед яких опинилася й «Ґолда». Фільм позмагається за премію у номінації «за найкращий грим», завдяки яким кадри з Гелен Міррен неможливо відрізнити від архівних хронік зі справжньою Ґолдою Меїр.

Всеукраїнська прем’єра біографічної драми відбулась у національному центрі «Український Дім» та зібрала багато гостей: митців, культурних діячів, членів єврейської спільноти, представників влади тощо. Спеціально для презентації фільму в Україні на прем’єру з Великобританії прибув автор сценарію фільму Ніколас Мартін.

Також на прем’єру стрічки в Києві завітав Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні пан Міхаель Бродський, міський голова Києва Віталій Кличко та його брат Володимир, Ганна та Ангеліна Завальські з гурту The Alibi Sisters, композитор Дмитро Саратський, телеведуча Соломія Вітвіцька, ведуча шоу «ебаут» Ярослава Кравченко, український телеведучий та youtube-блогер Антон Птушкін, режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв, акторка Наталія Бабенко, акторка Інна Приходько, ведучий Вʼячеслав Соломка, режисер Євген Головатенко та інші.

Ганна та Ангеліна Завальські з гурту The Alibi Sisters

Антон Птушкін

ведуча шоу «ебаут» Ярослава Кравченко

акторка Наталія Бабенко

Ганна Завальська і композитор Дмитро Саратський

Меморіальний Центр Голокосту «Бабин Яр» для премʼєрного заходу підготував фотовиставку «Київ Ґолди», що розповідає про місця, пов'язані з київським періодом (1898-1903) життя Ґолди Меїр. Експозиція складається з 25 фотографій, знятих фотографом Меморіального Центру в рамках проєкту, а також, цитат та архівних знімків з колекції Меморіального Центру, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву.

фотовиставка «Київ Ґолди»

Спеціально до української прем’єри фільму Укрпошта виготовила персоніфіковані поштові марки із зображенням Ґолди Меїр у виконанні лауреатки премії «Оскар», БАФТА та Золотий Глобус Гелен Міррен. Церемонія спецпогашення поштових марок відбулася на заході на честь прем’єри фільму за участю міського голови Віталія Кличка, сценариста фільму Ніколаса Мартіна, директорки Єврейської конфедерації України Інни Іоффе, Старшої радниці Благодійного Фонду «Якщо не зараз, то коли» Анни Фурман у супроводі начальниці Управління філателістичної продукції Укрпошти Наталії Мухіної.

Перед показом фільму на сцену «Українського дому» вийшли директорка Єврейської конфедерації України Інна Іоффе, сценарист фільму Ніколас Мартін, старша радниця Благодійного Фонду «Якщо не зараз, то коли» Анна Фурман та міський голова Києва Віталій Кличко, які розповіли про важливість такої картини для світової культурної спадщини, наголосили на історичних паралелях, які обов’язково помітять українці у фільмі, та тому, що Україна та Ізраїль мають спільного ворога — тероризм.

сценарист фільму «Ґолда» Ніколас Мартін і міський голова Києва Віталій Кличко

Також з кіноекрана з напутнім словом до глядачів звернулися виконавці головних ролей – блискуча британська акторка Гелен Міррен та великий друг України, амбасадор ініціативи UNITED24, американський актор Лієв Шрайбер, які не змогли прибути на прем’єру, проте записали спеціальні відеозвернення напередодні.

«Ґолда була надзвичайна, вольова та ідейна жінка. Жінка, віддана своїй країні найповнішою мірою. І я впевнена, в цей конкретний час ви можете зрозуміти це. Вона народилася в Україні, тож мала коріння звідти. Це було суттєвою частиною її історії, і великою частиною того, що зробило її тією сильною жінкою, якою вона стала», — поділилася Гелен Міррен.

Лієв Шрайбер пожартував, що він був більш вдалою кандидатурою на роль Ґолди, бо теж має українське коріння, та й взагалі схожий на неї. Також актор зауважив, що в Сполучених Штатах його вважають зависоким для того, щоб відтворити на екрані постать Президента України Володимира Зеленського, проте сам Президент, з яким Лієв провів багато часу, за його словами іншої думки.

«Сподіваюсь, вам сподобається фільм, ми дуже пишаємось ним. Ви всі в моєму серці та й думках кожного дня. І я не дочекаюсь, коли ми знову будемо разом в Києві, і піднімемо келихи за вашу Перемогу», — підсумував Лієв Шрайбер.

Лієв Шрайбер

Фінальні титри стрічки глядачі зустріли бурхливими оплесками.

«У фільмі було детально показано Війну Судного дня, у якій я побачив неочікувано багато паралелей з нашим щоденням. Гадаю, це помітять й інші українські глядачі. Це і складні рішення, які весь час треба ухвалювати. І сильна людина, до того ж киянка, яка приймала ці складні рішення, рятуючи країну», — поділився враженнями після перегляду мер Києва Віталій Кличко.

«На жаль, історія повторюється. Як тоді Ізраїль боровся за свою країну, так і сьогодні наша країна бореться за своє існування. Впевнений, Ґолда б обов’язково підтримала український народ у нашій боротьбі! І такі фільми, як цей, такі приклади, як історія Ізраїлю, дарують надію: коли борешся за щось — обов’язково переможеш. Тож все буде Україна!» — розповів український чемпіон Володимир Кличко.

Читайте також

Топ-10 найкращих комедій останніх років

Топ-10 найкращих комедій останніх років

ТОП-7 найкращих фільмів останніх років для чудових вихідних

ТОП-7 найкращих фільмів останніх років для чудових вихідних

«Я розчулений багатьма обставинами. Перш за все — грою Гелен Міррен. Вона надзвичайна акторка, яка втілила на екрані та на сцені театру найбільшу кількість постатей Великих жінок. І щоразу це неймовірне явище професіоналізму, занурення, елегантності. Також це тема, яка надзвичайно відгукується майже у всьому. У своїй історії, у своїй мужності. Неспіврозмірності супротивника. Та, звісно, справжнього дива», — поділився емоціями від фільму режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв.

«Навколо важливих історичних подій неминуче з'являються обговорення “а що, якби…”. А що, якби під час Війни Судного дня Ізраїль діяв інакше? Невідомо. Але точно зрозуміло, що сама Голда Меїр доклала всіх зусиль, щоб її країна вижила і перемогла. Тому можливо, зараз Україна — саме та держава, де цей фільм варто подивитися всім», — прокоментував телеведучий та журналіст Юрій Марченко.

Дивіться біографічну драму «Ґолда» з 25 січня у кіно.

Про фільм

1973 рік. «Війна судного дня» у розпалі. Єгипет, Сирія та Йорданія атакують Ізраїль, сподіваючись повернути собі втрачені території. Вирішити цей конфлікт має Ґолда Меїр — перша жінка-прем'єр-міністр Ізраїлю. Тягар відповідальності за долю країни ще важчий тому, що за фасадом «залізної леді» Ґолда ховає один похмурий секрет.

Режисер: Гай Наттів

Продюсер: Джейн Хукс, Майкл Кун

Сценарист: Ніколас Мартін

Оператор: Яспер Вольф

У ролях: Гелен Міррен, Камілль Коттен, Лієв Шрайбер, Ліор Ашкеназі, Ед Стоппард, Еллі Пірсі, Рамі Хойбергер, Ден Каплан

Країни: Ізраїль, Велика Британія, США

Жанр: байопік, драма

Читайте також

Захопили з першої серії: топ-5 серіалів від акторки Віталіни Біблів

Захопили з першої серії: топ-5 серіалів від акторки Віталіни Біблів

Олександр Педан пояснив, чому молодь дивиться російські відео і серіал «Слово пацана»

Олександр Педан пояснив, чому молодь дивиться російські відео і серіал «Слово пацана»

Фото: пресслужба

Люблю тебе ненавидіти
Попередній матеріал

«Люблю тебе ненавидіти»: прем’єрний показ романтичної комедії у Києві

Анатоліч
Наступний матеріал

«Арґайл»: прем’єрний показ шпигунської комедії у Києві

Новини партнерів