Гід фестивалем «Книжкова країна»: що цікавого буде і хто з зірок долучиться до події

Гід фестивалем «Книжкова країна»: що цікавого буде і хто з зірок долучиться до події
Презентації, зустрічі, інтерактив: розповідаємо, що робити на книжковому фестивалі у Києві.

З 25 по 28 квітня на ВДНГ відбудеться книжковий фестиваль «Книжкова країна». Він об’єднає видавництва, авторів, експертів, критиків, блогерів та читачів — як досвідчених, так і тих, хто лише починає свої літературні пригоди. Протягом чотирьох днів в Експоцентрі пройде понад 100 івентів — розповідаємо про деякі з них. Повна програма доступна на сайті фестивалю.

Презентації книжок

  • Війни і ядерні загрози. Онлайн-дискусія із Сергієм Плохієм та презентація книг

Коли: 27 квітня, 17:00

В останніх книгах Сергій Плохій вичерпно аналізує повномасштабне вторгнення росії та тематику ядерних катастроф (Чорнобиля зокрема). Якими будуть наслідки війни для України, росії, Європи та світу? Чи є реальна загроза для ядерної катастрофи для українців у цій «рулетці»?

На зустрічі, що пройде спільно з КСД і «Наш Формат», історик Сергій Плохій (через відеозв’язок) відповідає на ці та інші питання, презентує книжки «Російсько-українська війна», «Атоми і попіл», «Чорнобильська рулетка», а також спілкується з читачами. Модерує розмову телеведуча Оксана Соколова.

  • Презентація проєкту «Українські палаци. Золота доба. Відновлення історії»

Коли: 27 квітня, 16:00

Історичний проєкт «Українські палаци. Золота доба» від продюсера 1+1 media Акіма Галімова, творця популярного YouTube-каналу «Реальна історія» й дослідника історії, ведучого та сценариста Руслана Шаріпова, виходить у форматі книжки. У цьому виданні автори разом з командою науковців відтворюють у 3D знищені палаци України та відкривають їхню вражаючу історію.

На презентації з авторами, організованій разом із видавництвом «Фабула», ітиметься про необхідність відновлення знищеної історії України, важливість відвідувати історичні обʼєкти нашої держави, вивчати національні й локальні памʼятки, які можуть розташовуватися зовсім поруч. 

  • Презентація книги Ніка Лисицького та інтерактивна бесіда «Українська міфологія крутіше за Marvel»

Коли: 27 квітня, 12:00

Своє епічне фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький написав за мотивами української міфології. Чому українська міфологія — одна з найбагатших та найцікавіших у світі? Чи можуть українські міфічні герої стати частиною сучасної світової культури? Як вони стають героями книжок, коміксів і фільмів? Дізнатись відповіді на всі ці питання можна буде під час  інтерактивної бесіди з письменником.

Модерує розмову Валері Клочкова — YouTube-блогерка Атмосферниця (Atmosfernitsa), авторка каналу про книги, мистецтво та атмосферне життя в Києві.

Коли: 28 квітня, 12:00

Автобіографічний роман Олександра Будька, позивний«Терен», командира взводу 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ». Під час харківського контрнаступу втратив обидві ноги, та не зламався — після реабілітації брав участь у балетному перформансі команди «United Ukrainian Ballet» у США, представляв нашу державу на міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених» й описав свій шлях у книзі «Історія впертого чоловіка».

  • Презентація книги «Полон» Валерії Суботіної («Нави»)

Коли: 27 квітня, 14:00

17 травня 2022 року Валерія Суботіна (позивний «Нава») потрапила в російський полон у Маріуполі, з якого була звільнена за обміном 10 квітня 2023 року. Всі кола пекла, які вона пройшла за майже рік — приниження, нелюдські умови, катування — Валерія описала у власній книжці, що вийшла у видавництві «Фоліо». Полон і неволя не зламали сміливу жінку, тепер вона — свідок злодіянь рф.

  • Великий вечір військової поезії

Коли: 26 квітня, 19:00

Вечір військової поезії, що організовується разом із книгарнею ReadEat. Учасники — Павло Вишебаба, Андрій Кириченко, Тетяна Власова, Василь Мулік, Ірина Бобик, Ганна Яновська, Олег Коцарев.

Читайте також

Олександр Терен на digital-обкладинці Viva! Ексклюзив про нове життя і проєкт «Відвал ніг»

Олександр Терен на digital-обкладинці Viva! Ексклюзив про нове життя і проєкт «Відвал ніг»

Кого б KHAYAT закенселив просто зараз: інтерв’ю про музику, побачення і guilty pleasure

Кого б KHAYAT закенселив просто зараз: інтерв’ю про музику, побачення і guilty pleasure

Зустрічі та дискусії

Коли: 28 квітня, 18:00

«ЦвіТИ! або Як полюбити ту, що в дзеркалі» Олі Цибульської — це книжка-натхнення для жінок, яка буде поруч у найважчі моменти життя й навчить любити себе-справжню. «Книжкова країна» і видавництво #книголав організовують зустріч, де поціновувачі співачки не лише матимуть змогу придбати книгу напряму в самої авторки, а й отримати автографи, сфотографуватися та поспілкуватися.

  • Дискусія на тему «Як письменництво лікує душу. Розмова про важливість терапевтичного письма» з Іреною Карпою

Коли: 25 квітня, 17:00

Ексклюзив «Книжкової країни» — обговорення з письменницею Іреною Карпою. На події мова піде про збірку короткої прози «Я не знаю, як про це писати», що містить роботи студенток письменниці. Це історії проживання російсько-української війни, які, художньо переосмислені та втілені в оповідання й есеї, звучать розмаїто, але є голосами одного спільного досвіду. На зустрічі, що відбудеться сумісно з видавництвом #книголав, авторки зі збірки говоритимуть про важливість терапевтичного письма в часи війни, обмінюючись власними досвідами і читаючи свої твори.

  • Творча зустріч із Василем Шклярем

Коли: 27 квітня, 15:00

Василь Шкляр — український письменник, громадський діяч, автор широко відомих романів «Чорний Ворон», «Троща», «Маруся», «Характерник», «Чорне Сонце». Під час виступу Василь Шкляр зачитає уривки з декількох романів і відповість на запитання читачів. Зустріч співорганізовує видавництво КСД, а модерує журналістка Юлія Галушка.

  • Не забула найважливішого: дискусія навколо книжки Майї Тульчинської «Я забула труси!»

Коли: 25 квітня, 18:00

Колумністка, письменниця Майя Тульчинська, керівниця літературно-драматургічної частини Київського академічного театру ляльок, Вєста Гунченко, письменниця, правозахисниця Лариса Денисенко, а також письменниця, наукова журналістка, біологиня Дарка Озерна разом із видавництвом Creative Women Publishing вестимуть дискусію про фемінізм, його прояви в Україні та дві крайнощі, що утворилися в суспільстві навколо цієї теми.

Пізнавальні й інтерактивні події

  • Розмова «Дозвілля українських класиків: що їли, пили і як розважались»

Коли: 27 квітня, 12:00

Українські класики не лише постійно писали тексти — вони ще й пили вино (а іноді навіть придумували йому назви), їли вишукані пляцки та весело гуляли закладами Києва. Де і як це відбувалось? У якому творі шукати найперші й найсмачніші описи українських страв? З яких текстів найкраще можна дізнатися про фуд-культуру столиці XIX–XX століть? Почуємо про це в розмові літературознавиці Віри Агеєвої та фуд-блогерки Насті Іванцової, що пройде спільно з видавництвом «Віхола».

  • Розмови про Україну разом з Данилом Яневським і Андрієм Красножоном

Коли: 26 квітня, 17:00

«Книжкова країна» та видавництво «Фоліо» проведуть зустріч, у межах якої історик, редактор, теле- й радіоведучий Данило Яневський та історик Андрій Красножон говоритимуть про різні аспекти української історії, презентуватимуть книги і відповідатимуть на запитання слухачів.

  • Програма підтримки ментального здоров'я «Книга за рецептом»

Коли: 25–28 квітня

Відвідувачі «Книжкової країни» зможуть звернутися до бібліотекарів і психологів у приватному форматі для отримання поради. Авторки проєкту на основі запитів допомагають підібрати книжки для розв’язання тієї чи іншої проблеми, записуючи їх на формуляр із назвою «Книжковий рецепт». Координують цю подію Тамара Сухенко та Ольга Корнюшина.

  • Комедійно-пізнавальне шоу «Читацький щоденник»

Коли: 25 квітня 19:00. Вартість: 250 грн

«Читацький щоденник» — комедійно-пізнавальне шоу, в якому коміки й гості говорять про українську літературу та свіжим поглядом оцінюють твори, що читали ще в школі. Серед учасників — Василь Байдак, Антон Соколов, Роксана Тимків, Юрій Коломієць і Олександр Сердюк.

  • Business Stand Up

Коли: 26 квітня, 18:00. Вартість: від 800 грн

Тема бізнес-стендапу на «Книжковій країні» — «Читати й жити в Україні». Читати і писати — суцільне задоволення, а ділитися цікавинками цього шляху — задоволення подвійне.

Для дітей та підлітків

  • Презентація з майстер-класом аромапригодницької новинки «Аптека ароматів. Турнір тисячі талантів»

Коли: 28 квітня, 15:00

Учасники активності зможуть створити власний аромат із досвідченою майстринею, аромапрактикинею Наталею Шлапацькою, а також дізнатися більше про фантастичну серію книжок від видавництва Nasha Idea.

  • Котоквест «Четвертий новак»

Коли: 27 квітня, 15:00

Захопливий квест для підлітків від «Книжкової країни» та видавництва «АССА» за мотивами світового бестселера Warriors — «Коти-вояки». Це цікава пригода для фанатів серії «Коти-вояки», та й усіх, хто любить активно провести час. Найспритніших очікують подарунки!

  • Біг у ритмі серця: презентація «Мері» із Сашком Дерманським і Тетяною Копитовою

Коли: 26 квітня, 12:00

Це грім? Ні, це несуться коні, а попереду — Мері зі своїм вершником! Книга Сашка Дерманського про бігову кобилицю та родину, яка її щиро полюбила, отримала нове оформлення. Відтепер із казковими ілюстраціями Тетяни Копитової вона готова мчати до читачів і наново закохувати у своїх героїв — зокрема й на презентації від «Книжкової країни» та видавництва «Маґура».

Читайте також

5 найсвіжіших детективних серіалів, що мають високий рейтинг і глядацьку любов

5 найсвіжіших детективних серіалів, що мають високий рейтинг і глядацьку любов

Олена Тополя: інтерв'ю про стосунки з чоловіком і життя після повернення з Америки

Олена Тополя: інтерв'ю про стосунки з чоловіком і життя після повернення з Америки

Urban Music сonf 2024
Попередній матеріал

У Києві відбудеться музична конференція Urban Music сonf 2024

Країна Мрій
Наступний матеріал

Етнофестивалю «Країна Мрій» виповнюється 20 років. Олег Скрипка оголосив дату проведення

Новини партнерів