Профілактика меланоми: соціальний проєкт «Skinscan. Я бережу свою шкіру» в режимі воєнного часу

Skinscan
У ці дні, 23-24 травня 2022 року, в Україні проходить традиційна кампанія «День меланоми», яка підтримується багатьма відповідальними дерматологами та дерматоонкологами у всьому світі.

Найбільший український соціальний проєкт «Skinscan. Я бережу свою шкіру» цього року змушений змінити формат у зв'язку з війною в нашій країні. Але безкоштовна діагностика новоутворень шкіри відбудеться — тільки у Києві, без виїзної діагностики в регіони, враховуючи нові реалії.

«Війна відбирає, вбиває, змінює життя та плани. У нашій країні немає жодної людини, ні однієї родини, ні одного бізнесу, на які не впливає війна. Але рак шкіри це не цікавить. Саме тому ми вирішили провести діагностику. Адже Skinscan — це тисячі проінформованих людей та сотні врятованих життів», — каже дерматоонколог, засновник соціального проєкту Skinscan Андрій Лисецький.

Команда проєкту не має можливості проведення масштабної діагностики у громадських місцях Києва та інших містах. Але клініка CALM працює і протягом місяця її лікарі будуть проводити консультації з дерматоскопією та видавати «паспорт шкіри».

Читайте також

Формати проведення:

- Онлайн-діагностика. Кожен може надіслати фотографію утворення, яке його турбує, отримати попередній діагноз та кваліфіковані поради, як варто діяти;

- Офлайн діагностика в рамках проєкту "SkinScan. Я бережу свою шкіру" відбуватиметься в клініках CALM: протягом місяця двері клініки будуть відкриті для всіх (прийом за попереднім записом). Час відвідування з 10-00 до 20-00 за адресами:

М. Васильківська, вул. Сєченова, 7а.

М. Мінська, вул. М. Тимошенка, 18.

М. Васильківська, пров. Коломийський, 17/21а.

Детальну інформацію можна отримати на веб-сайті клініки або на сторінках клініки в Instagram та FB.

Важливим моментом у Skinscan. Я бережу свою шкіру у військовому форматі є підтримка наших воїнів, бійців тероборони, волонтерів та медиків, які працюють у гарячих точках. Учасники бойових дій можуть звернутися за допомогою щодо дерматологічних проблем в будь-який час, зручний для них (під час відпустки, лікування, комісій тощо). Для комфортного прийому та хорошої організації процесу, вони можуть телефонувати нам за номерами +380974396179, +380931848818 або писати в соцмережах клініки CALM.

Нагадаємо, що проєкт Skinscan. Я бережу свою шкіру існує протягом декількох років, але в 2021 році його розвиток досяг нового рівня: вперше безкоштовна діагностика родимок в Україні тривала понад місяць у громадському місці. Після закінчення акції в Києві дні безкоштовної діагностики проводилися в інших містах: Чернігові та Житомирі. Загалом було продіагностовано близько 2000 людей.

Метою проєкту є профілактика меланоми та інших типів шкірної онкології в Україні. Це приватна ініціатива дерматоонколога Андрія Лисецького і команди лікарів, які її розділили. Пов'язана вона з сумною статистикою щодо проблеми раку шкіри в нашій країні. У 2019 році захворюваність на рак шкіри стала першою у світі серед іншої онкології, випереджаючи рак молочної залози та легенів. І якщо в США та розвинених європейських країнах повна виліковність раку шкіри спостерігається вище у 90% випадків, то в Україні цей показник навряд чи перетинає поріг 50%. Причина полягає в низькій обізнаності населення щодо проблем раку шкіри, неуважності засобів масової інформації та інших державних джерел, відсутності культури відносин із сонцем та профілактичного візиту дерматолога.

«Настав час, коли накопичена інформація та досвід перетворюється на місію, — каже Андрій Лисецький. — Страшно, коли ти розумієш, що більшість людей, які потрапляють на прийом з запущеною онкологією, можуть жити здорово, достатньо просто прийти на профілактичний огляд з дерматоскопією. Багато хто вважає, що рак шкіри — це виключно вікове захворювання, але це неправда! Меланома, на жаль, стає молодшою. Тому ми приєдналися до Всесвітньої ініціативи днів меланоми та вирішили внести свій внесок у запобігання раку шкіри та здоров’ю українців. Зрештою, це дуже просто: приходьте до дерматолога вчасно і робіть дерматоскопію».

Наймолодший пацієнт лікарів дерматологів у рамках соціального проєкту Skinscan — 2-місячна дитина. Найстарший — жінка 84 років. SkinScan — постійний проєкт. Він проявляється в різних форматах: у формі інформаційних матеріалів у ЗМІ та соціальних мережах, співпраці з відомими людьми, на навчальних семінарах для спеціалізованих лікарів, у розповсюдженні інформаційних буклетів та інструкцій по самодіагностиці. І перш за все, в акціях безкоштовної діагностики раку шкіри у громадських місцях.

Проєкт на постійній основі підтримується зірками України: телеведуча каналу 1+1  Соломія Вітвицька, актриса та телеведуча каналу «Україна»  Лілія Ребрик, актриса Ірма Вітовська, актриса Дарія Трегубова, блогер Дарія Квіткова, співачка та композитор Лаура Марті, хореограф Ілона Гвоздьова, чемпіонка світу по фітнесу Санта Дімопулос, телеведуча Надія Матвеєва, чемпіонка Олімпійських ігор Анна Різатдінова та інші.

Акція буде проходити протягом місяця.

Читайте також

Ірма
Попередній матеріал

В Італії в широкому прокаті стартує комедія Koзa Ностра з Ірмою Вітовською у головній ролі

Скажені сусіди
Наступний матеріал

Перша українська кінопрем’єра з початку війни: «Скажені сусіди. Нові історії»

Новини партнерів