«Будуть трястись руки — ти не врятуєш»: Тарас Тополя розповів про життя на війні

Тарас Тополя
Фронтмен гурту «Антитіла» Тарас Тополя в інтерв’ю Viva! поділився, що допомагає йому триматися на службі.

Після 24 лютого вони змінили смокінги на піксель, мікрофон на автомат, знімальний майданчик на бліндаж і почали захищати нашу країну. Це телеведучі, музиканти, актори, що стали військовими. У кожного своя історія, та мотивація одна на всіх – наша перемога.

У спецпроєкті «Stories з війни» – про будні в зонах бойових дій, страхи та виклики, віру в завтра з уст тих, кого звикли бачити на телеекранах та за ким слідкуємо в соцмережах.

Читайте також

«Війна – це наука і лотерея»: репер YARMAK розповів про службу в аеророзвідці і стосунки з дружиною

«Війна – це наука і лотерея»: репер YARMAK розповів про службу в аеророзвідці і стосунки з дружиною

Даніель Салем розповів про бої на фронті і втрату слуху: «Завтра мій сніданок може бути останній»

Даніель Салем розповів про бої на фронті і втрату слуху: «Завтра мій сніданок може бути останній»

Серія інтерв’ю виходить на підтримку слушної кампанію «Чуєш? Плюс. Плюс» громадської організації «Відчуй». Це реабілітація військових із травмами органів слуху та запобігання таким ушкодженням. Зірковий медіабренд Viva! долучився до важливої ініціативи, адже хороший слух – ще одна суперзброя наших військових і його неодмінно потрібно зберегти для мирного життя, щоб наші захисники та захисниці могли чути й відчувати на повну кожен свій день після нашої перемоги.

Дізнатися більше та записатися на консультацію, а також долучитися до фандрейзингу на придбання індивідуальних фільтрів захисту органів слуху українських військових у межах слушної кампанії «Чуєш? Плюс. Плюс» можна тут. Громадська організація «Відчуй» з 2011 року системно займається реабілітацією, допомогою, соціалізацією, реалізацією прав дітей і дорослих із порушеннями слуху та їхніх родин, а також плекає культуру турботи про власний слух.

Тарас Тополя
Фронтмен гурту «Антитіла»
Тарас Тополя
На початку війни відчуття були приблизно такі: «Ось, почалось».

Цей рік роз’єднав багато українських родин, і твоя — не виняток. Що найбільше запам’яталося із зустрічі 2022-го, як зустріли 2023-й?

2022-й рік зустрічали на сцені. 2023-й — так само. Як і минулого року, після виступу збираюся до коханої та дітей, щоб побути разом і відсвяткувати. 

Чи вдалося святому Миколаю підготувати та передати подарунки для Романа, Марка і Марії попри відстань? Якщо не секрет, що побажали діти у своїх листах?

Діти не писали листів. Та це не завадило святому Миколаю в Америці прийти до них трошки раніше. Під подушкою були корисні для навчання речі.

Ще до початку повномасштабної війни ти вступив до лав ТрО, передбачав напад росії та готувався до нього. Чи пам’ятаєш, що особисто відчув уранці 24-го лютого?

Відчуття були приблизно такі: «Ось, почалось». Спокійно, без паніки зібрали речі, розбудили дітей і зробили все, щоб вони з дружиною максимально швидко виїхали на захід країни.

Тарас Тополя на війні

— На сьогодні ти військовий парамедик. Що спонукало зупинитися на цьому профілі?

Це сталось якось само собою. Мабуть, тому, що «Антитіла» з 2014 року привозили як волонтери на передову не лише засоби захисту, а й медичні аптечки, засоби для зупинки кровотечі. Ми досить гарно розбиралися в тактичній медицині. Протягом восьми років з 2014-го по 2022-ий активно просували ідею заміни комплектації старої радянської аптечки, яка була на той момент, на сучасну за стандартом НАТО. Коли ми прийшли в батальйон, було логічно, що почнемо займатися саме медициною. 

— Супровід поранених — це кров, біль, смерть. Що допомагає триматися і відволікатися? Маєш якісь методики?

Відповідальність і розуміння того, що від твоїх вчинків залежить життя людини. Будеш нервувати, панікувати, будуть трястись руки — ти не врятуєш, от і все.

Тарас Тополя з побратимами на війні

— Які травми найпоширеніші та яке екіпірування найкраще захищає від них за вашими спостереженнями? На що українцям донатити без зайвих сумнівів, щоб зберегти здоров’я та життя захисників і захисниць?

Щоб зберегти здоров’я та життя захисників і захисниць, потрібно донатити на все. Треба підтримувати ЗСУ, Міністерство оборони, адже, з якого боку не подивись — чи це зброя, яка вражає ворога, чи засоби захисту — все це збільшує ймовірність того, що чийсь брат, син, батько, сестра, донька повернуться додому живими. Найчастіші поранення — мінно-вибухові. Для того, щоб від них захиститися, потрібно, як мінімум, носити бронежилет і каску.

Тарас Тополя з побратимами на війні

Наскільки розповсюджені травми органів слуху у військових на передовій?

Травми органів слуху — це супутні травми контузії. Розповсюджені. Ми були свідками й надавали допомогу при тих випадках, коли після контузії текла кров із вух, були ушкоджені барабанні перетинки. Контузія виникає через область високого тиску, яка створюється в певну секунду поруч із головою людини. Це спричиняє різноманітні невидимі пошкодження в черепній коробці, ураження барабанних перетинок у тому числі. Цьому можуть запобігти тактичні беруші — спеціальні індивідуальні фільтри захисту. Їх можна носити протягом тривалого часу, під навушники надягати також. Добре, що є ініціатива громадської організації «Відчуй», яка збирає зараз на такі фільтри. На передовій шалено гучно. І захист органів слуху — потрібна річ.

Творчість і війна — це реально у вашому випадку?

Це вже наша реальність протягом року цієї війни. Хоча ми й не випустили жодної нової пісні, окрім спільного треку з Едом Шираном, ми накопичуємо потенціал для того, щоб випустити нові композиції. Ось і зовсім скоро ми випустимо нову пісню, це буде перша повноцінна прем’єра з моменту повномасштабного вторгнення. На нашу думку, ця пісня сьогодні потрібна. Вона називатиметься «Фортеця Бахмут». Вже зовсім скоро. Творчість продовжується в нових реаліях.

Про що і кому буде присвячена нова пісня «Антитіл» після нашої перемоги?

Скоріш за все, це буде пісня в пам’ять про тих, хто пішов «на щиті» заради цієї перемоги.

Тарас Тополя у вишиванці

Тарас Тополя і Боно з гурту U2

Фото: особистий архів Тараса Тополі

Коля Сєрга
Попередній матеріал

Коля Сєрга: «Війна є дуже сильним символом відокремлення від росії»

Максим Девізоров і його дружина Світлана Гордієнко
Наступний матеріал

Актор Мирного-21 і Перших ластівок Максим Девізоров розповів про службу в ЗСУ і весілля з коханою

Новини партнерів