Герой АТО Микола Полторак: Кожен, хто вертається з війни, має знайти гідну для себе справу

Микола Полторак
Сайт Viva.ua публікує історії героїв нового спецвипуску "Viva! Переможці", підготовленого командою журналу Viva! та ТСН.

Це 15 надихаючих історій про мужність та силу духу ветеранів АТО й паралімпійців, які втратили частини тіла, але не втратили жаги до життя.

Сьогодні - розповідь про щирого й прямолінійного Миколу Полторака. Усі кошти з продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Історія 39-річного батька чотирьох дітей, який пішов в АТО добровольцем, служив снайпером та розвідником, втратив на ворожій стороні ногу, а тепер розвиває на Одещині екологічне сільське господарство.

Якби ви вперше зі сторони побачили Миколу Полторака – точно подумали б, що він, щонайменше, впливовий бізнесмен. За п’ять хвилин до початку фотосесії «Переможців» Микола напружено говорить з кимось по телефону, виходить на вулицю, вертається у знімальний павільйон і знову робить декілька дзвінків.

«Я не спеціально постійно з телефоном. Просто зараз намагаюся розвивати власну справу, а ще в Одесі лишилася дружина з дітьми – їм теж, хай дистанційно, треба приділяти увагу», – пояснює Полторак.

Він – середнього зросту і статури чоловік з густою й напрочуд довгою бородою. На знімках, як і у житті, Микола щирий та прямолінійний: стоїть у темних боксерських шортах, з яких видніється протез замість лівої ноги.

Герой нового спецвипуску

Обкладинка нового спецвипуску журналу «Viva! Переможці». Придбати спецвипуск можна в кіосках із пресою в усіх містах України, крім зони АТО й АР Крим. Усі кошти з продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Друга частина соціального мультимедійного проекту  «Переможці» - спільна робота команди Телевізійної служби новин ТСН на телеканалі 1+1 та Viva! Лучший журнал о звёздах.

Проект «Переможці» - це і вражаючі фото, створені Олександром Мордерером і Тетяною Рубльовою, і відеоарт з неймовірними кадрами зі знімального майданчика, і цикл сюжетів новин ТСН, і спеціальний благодійний випуск журналу VIVA! Переможці.

У кадрі – люди з необмеженими можливостями, ветерани АТО та паралімпійці, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу! 15 нових надихаючих історій про мужність та перемоги над собою, над болем, над обставинами.

Партнерами «Переможців» стали: Андрій Мацола, засновник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS, Міністерство закордонних справ України, Національний паралімпійський комітет, благодійний фонд «Серце воїна», Клініка доктора Валіхновського, туристична компанія «Феєрія», RunUkraine, організатори візиту Ніка Вуйчича в Україну агенція Key Strategy, дизайнер Андре Тан.

Наші досягнення: За перший рік існування проекту ми здійснили всеукраїнський та світовий виставковий тур. Виставка відвідала 15 країн та 18 міст. За цей час більше 20 млн людей дізналися про проект.

Спецвипуск «VivaПереможці 2» - 15 надихаючих історій про ветеранів АТО та паралімпійців, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу й жаги до життя.

«Команда Viva! сьогодні представляє новий спецвипуск «Viva! Переможці», який став логічним продовженням мультимедійного проекту «Переможці». Благодійний номер вже можна придбати в кіосках преси по всій Україні», - сказала головний редактор журналу Viva! Іванна Слабошпицька.

Усі кошти з продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Герой нового спецвипуску

Біль патріотів

Про те, як втратив кінцівку і зміг лишитися живим, багато розповідати Полторак не любить. Його історію на папері вкрай важко викласти у вигляді монологу – коротка фраза про АТО, пауза, п’ять повних речень щодо планів на майбутнє.

«У 2014-му я пішов в АТО добровольцем. Служив у 18-му одеському батальйоні територіальної оборони. Наприкінці того ж року нам повідомили, що підрозділ будуть виводити з Донецької області, і я вирішив приєднатися до новоствореного 131 окремого розвідувального батальйону ЗСУ. В одеському баті я був снайпером, у бригаді ЗСУ служив у роті глибинної розвідки. Загалом 131-й батальйон займався диверсійно-розвідувальною діяльністю», – каже Микола.

Насправді ж його особиста боротьба за майбутнє України почалася задовго до АТО. У рідній розвіднику Одесі ще під час Майдану проросійські активісти намагалися розхитати настрої, а Микола протистояв їм у Революції гідності.

«Після розгону студентів наприкінці 2013 року у мене ніби все всередині перевернулося. Я тоді розділяв нестерпний біль усіх українських патріотів. Зібрався з думками і вирішив їхати у Київ відстоювати правове майбутнє своїх дітей. Що на це сказала дружина? – Нічого. Нам з нею часто не треба слів, аби розуміти одне одного», –продовжує Полторак.

Герой нового спецвипуску

Герой нового спецвипуску

«Племінник» міністра

Вже в АТО, волею долі, у роті глибинної розвідки Микола встиг прослужити приблизно п’ять місяців. Виконуючи бойове завдання, влітку 2015 року чоловік отримав важке поранення на стороні, тимчасово підконтрольній ворогу.

«Наша група займалася підготовкою масштабної операції сил АТО. Аби перевірити місцевість на наявність «секретів» (засідок у вигляді живої та технічної сили противника. – Ред.), ми вирушили на територію ворога. Спочатку стріляли з АГСів (гранатометів. – Ред.), а потім йшли у посадки. Біля однієї з них ми побачили воронку, кров, частину ноги та берц. Подумали, що вразили когось з противників, почали бігти далі, а, коли дійшли позиції «ДНР», – вирішили вертатися. Десь поблизу тієї самої воронки я натрапив на міну, підірвався і втратив одну третину голені.

Момент мого підриву випадково зафільмувала військовий кореспондент, яка в той час знаходилася разом з нами. До речі, після травмування я не втрачав свідомості – так хотілося вижити, що ще й встигав керувати власною евакуацією.

А найцікавіше у цій історії, що, коли я опинився вже у реанімації, то познайомився з хлопцем, який теж втратив в АТО ногу. Почали спілкуватися, запитували одне в одного, як отримали поранення. Потім я показав йому фотографію воронки, на яку ми натрапили під час операції, на що хлопець сказав: «Та це ж мій берц!» Виявилося, що ми підірвалися в одну добу на одному й тому самому мінному полі», – ділиться Полторак.

За словами Миколи, він жартував у шпиталі, що є племінником генерала армії й нинішнього міністра оборони України Степана Полторака, хоча, насправді, військові просто мають однакові прізвища.

Герой нового спецвипуску

Завдяки державному фінансуванню ветеранів АТО, які втратили на неоголошеній війні кінцівки, та роботі ізраїльських протезистів, Полторак має одразу дві нових металевих ноги. Каже, що протез, зібраний в Україні, не поступається ізраїльському, але, все ж, дуже приємно, ще про ветеранів АТО піклуються також міжнародні спеціалісти.

«Я ніяк не ставлюся до свого поранення. Це сталося зі мною, і я на це вже ніяк не вплину – просто звик і стараюся жити з протезом так, наче він і є моя справжня нога. Ходжу без опори, роблю фактично усе, що робив до поранення. А як інакше? – У мене ж четверо дітей, хіба я можу бути слабкішим?» – запитує Микола.

Герой нового спецвипуску

Герой нового спецвипуску

Герой нового спецвипуску

Моя земля

Попри важке поранення, розвідник Полторак – один із тих ветеранів АТО, які точно знають перевірений шлях повернення до нормального життя. За словами ветерана, кожен, хто вертається з війни, має обов’язково знайти гідну для себе справу.

Так, на рідній Одещині Микола Полторак розвиває зараз пермакультуру. Це екологічно чиста система ведення сільського господарства, заснована на взаємозв’язках з природними екосистемами. Розвідник досі не має землі, яка обіцяна йому згідно із законом, тому разом з іншими ветеранами АТО ділянки для ведення бізнесу чоловік вимушений винаймати.

«Ми невипадково вирішили працювати на землі. Так робили наші предки, так будемо робити і ми. Українська земля напрочуд родюча, тому мені, наприклад, дивно, чому бізнесмени не хочуть вкладати гроші у розвиток сучасного екологічного сільського господарства. Можливо, ветерани АТО зможуть власним прикладом довести, що цей напрямок варто розвивати», – підсумовує Полторак. 

Герой нового спецвипуску

Фото: Олександр Мордерер

Правила життя героя:

1. Приділяйте більше уваги родині. Якщо не маєте власної сім’ї – прагніть її побудувати. У моєму одужанні не останню роль відіграла дружина та діти. Без підтримки близьких важко досягнути поставлених цілей, якими б вони не були.

2. Не жалійте і не жалійтеся. Жалощі – це прояв слабкості. Після будь-якої травми, будь-то ампутація або просто хвороба, ти вже сам по собі дещо розслаблений, тому в таких ситуаціях важливо, навпаки, мобілізуватися.

3. Шукайте роботу. Один з кращих варіантів реабілітації ветеранів АТО – допомога їм у створенні власної справи. Як би життя не розпоряджалося, як би не кидало, все одно чоловік мусить заробляти, мусить прагнути розвиватися.

4. Не цурайтеся рідного. Мені, як ветерану АТО і як учаснику Революції гідності, дуже болить, коли чую, що комусь краще за кордоном. З одного боку, це можна зрозуміти, а з іншого – дивно, що люди тікають, так і не спробувавши побудувати чи змінити щось у себе на Батьківщині. 

Фото: Олександр Мордерер; Тетяна Рубльова, арт-директор студії Олександра Мордерера

Обкладинка нового спецвипуску журналу «Viva! Переможці». Придбати спецвипуск можна в кіосках із пресою в усіх містах України, крім зони АТО й АР Крим. Усі кошти з продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

На фото - команда проекту: Ростислав Валіхновський, Тетяна Захарченко, Олександр Мордерер, Андрій Ушенко, Тетяна Рубльова, Андрій Мацола, Андре Тан, Єлизавета Мерешко, Олександр Сарабун, Соломія Вітвіцька, Іванна Слабошпицька, Юрій Дмитренко, Роман Торговицький, Анна Гвоздяр

Друга частина соціального мультимедійного проекту  «Переможці» - спільна робота команди Телевізійної служби новин ТСН на телеканалі 1+1 та Viva! Лучший журнал о звёздах.

Проект «Переможці» - це і вражаючі фото, створені Олександром Мордерером і Тетяною Рубльовою, і відеоарт з неймовірними кадрами зі знімального майданчика, і цикл сюжетів новин ТСН, і спеціальний благодійний випуск журналу VIVA! Переможці.

У кадрі – люди з необмеженими можливостями, ветерани АТО та паралімпійці, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу! 15 нових надихаючих історій про мужність та перемоги над собою, над болем, над обставинами.

Партнерами «Переможців» стали: Андрій Мацола, засновник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS, Міністерство закордонних справ України, Національний паралімпійський комітет, благодійний фонд «Серце воїна», Клініка доктора Валіхновського, туристична компанія «Феєрія», RunUkraine, організатори візиту Ніка Вуйчича в Україну агенція Key Strategy, дизайнер Андре Тан.

Наші досягнення: За перший рік існування проекту ми здійснили всеукраїнський та світовий виставковий тур. Виставка відвідала 15 країн та 18 міст. За цей час більше 20 млн людей дізналися про проект.

Спецвипуск «VivaПереможці 2» - 15 надихаючих історій про ветеранів АТО та паралімпійців, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу й жаги до життя.

«Команда Viva! сьогодні представляє новий спецвипуск «Viva! Переможці», який став логічним продовженням мультимедійного проекту «Переможці». Благодійний номер вже можна придбати в кіосках преси по всій Україні», - сказала головний редактор журналу Viva! Іванна Слабошпицька.

Усі кошти з продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Микола Полторак
Попередній матеріал

Герой АТО Микола Полторак: "Кожен, хто вертається з війни, має знайти гідну для себе справу"

Дмитро Блохін
Наступний матеріал

Герой АТО Дмитро Блохін: "Жити - це велике щастя, якому варто радіти щодня"

Новини партнерів