«Є зґвалтовані мама з дочкою, є люди старшого віку»: сексуальні злочини росіян в Україні

Маша Єфросініна
Розкриваємо серйозну, навіть страшну тему, про яку не можна мовчати. Сексуальне насильство під час війни.

Заступниця Міністра внутрішніх справ України, капітан поліції Катерина Павліченко розказала Маші Єфросиніній про сексуальні злочини російських військових на території України.

– Підрозділами Національної поліції відкрито 20 кримінальних справ щодо фактів сексуальних злочинів відносно мирного населення. Найбільша кількість справ – це Київська область, – повідомила Катерина Павліченко в інтерв’ю на YouTube-каналі Маші Єфросиніної.

– Це небагато, – здивувалась телеведуча і засновниця благодійного «Фонду Маша». – Ми ж розуміємо, що їх більше.

– Звичайно, більше, – погодилась заступниця Міністра. – Ми розуміємо, що це крапля в морі… Але є кримінальні справи, в яких – кілька фактів. Це не 20 потерпілих, це 20 кримінальних справ. І це не весь масив. Є справи, які розслідуються СБУ. А вся загальна статистика – в Генеральній прокуратурі України.

Читайте також

Куди звертатися жертвам сексуального насильства під час війни

Куди звертатися жертвам сексуального насильства під час війни

Скриптоніт почав концерт хвилиною мовчання і пожертвував $20 тисяч фонду Маші Єфросиніної

Скриптоніт почав концерт хвилиною мовчання і пожертвував $20 тисяч фонду Маші Єфросиніної

Катерина Павліченко уточнила, що поки не може розголошувати деталі, бо ведеться досудове розслідування. Але коротко розповіла про жертв злочинів:

– Є неповнолітні діти. Є інформація, що серед потерпілих були вагітні, але вона перевіряється. Є зґвалтування мами з дочкою, є люди старшого віку – більше 60 років…

Як зазначила заступниця Міністра, складна і ретельна робота з фіксування сексуальних злочинів російських військових і з пошуку винних буде вестись і далі:

– Коли будуть звільнятися наші тимчасово окуповані території, ми продовжимо нашу роботу.

Чому українки, зґвалтовані російськими військовими, нечасто звертаються в поліцію, хоча гарячі лінії розриваються від дзвінків? Яким чином правоохоронні органи все ж дізнаються про ці страшні злочини і як встановлюють особу злочинця? Про це та інше – в інтерв’ю.

Де отримати допомогу жінкам, які постраждали від сексуального насильства

  1. Консультаційний центр «ЮрФем: підтримка» надає безоплатну юридичну допомогу. Зателефонуйте за номером 068-145-55-90, напишіть в Viber чи Telegram або заповніть  заявку на сайті.
  2. Благодійний фонд «Сильні». Жінки, чоловіки, дівчата, хлопці, діти та їхні батьки – можуть отримати допомогу за такими напрямками:оплата медичних послуг; психологічна підтримка; юридична допомога. Усі послуги надаються конфіденційно та безоплатно. Людина може обрати вид допомоги, який вона потребує, або відмовитися від будь-якої допомоги. Щоб отримати допомогу від БФ «Сильні», залишити заявку у формі. Зручні посилання можна знайти на сторінці @sylni.ukraine у шапці профілю
  3. Благодійний фонд «Славянское серце» при підтримці NESEHNUTÍ надає підтримку жінкам, що опинились в ситуації нисильства в тому числі пов'язаного зі збройним конфліктом. Фахівчині надають: психологічну допомогу; юридичний супровід; консультативна підтримка. Гарантуємо конфіденційність, безпеку, підтримку. Телефон гарячої лінії 24/7 +38(050)697-74-23.
  4. ГО «Ла Страда - Україна». Можна отримати консультацію психолога або юриста, 116 123. Телефон гарячої лінії: 0 800 500 335. Telegram: @NHL116123. Skype: @lastrada-ukraine
  5. «Рівновага», центр психологічної допомоги. Спеціалісти центру надають безкоштовну психологічну допомогу постраждалим дітям та сім’ям, здійснюють корекційну та психотерапевтичну роботу з тими, хто цього потребує. Сайт тут.

Читайте також

10 ознак депресії: тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

10 ознак депресії: тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

Психологія війни: як побороти власну тривожність

Психологія війни: як побороти власну тривожність

Кривава Нафта
Попередній матеріал

Вийшов тизер фільму «Кривава нафта» з саундтреком від Юлії Саніної

Наталія Мосейчук
Наступний матеріал

Наталія Мосейчук прокоментувала чутки про те, що вона піде в політику

Новини партнерів