Лідер «Антитіл» назвав діагноз зірок, які відмовляються говорити українською мовою

тополя
Раніше Тарас Тополя толерантно висловлювався щодо мовного питання, однак під час повномасштабної війни його позиція стала категоричною.

Останнім часом деякі артисти відверто зізнаються в публічному просторі, що їм важко говорити українською мовою. В ефірі «Час: Online» на Youtube «5 каналу» ведуча Марія Скібінська попросила лідера гурту «Антитіла» Тараса Тополю прокоментувати цю тему.

«Для мене це такий абсурд, — сказав співак. — Дивіться, мені важко говорити англійською, я вчив її, але не застосовував у побутовому спілкуванні. Але коли почалася війна, я вже дав десь сто інтерв’ю англійською мовою. Я ловив інтернет під обстрілами, щоб поговорити і розказати журналістам, що робиться в Україні, куди ми йдемо, що нам потрібно. Це було і продовжує бути дуже важливою інформаційною роботою. Так от мені було важко згадати англійську мову і пояснувати все, особливо в цих військових категоріях. На п’ятому, сьомому, п’ятнадцятому інтерв’ю стало легше. Плюс я побачив, що мене розуміють. Журналісти почали казати, що ви досить непогано говорите англійською мовою, ми вас розуміємо, продовжуйте. Це дало мені ще більше впевненості, що треба, що я все правильно роблю. Коли людина, проживаючи стільки років в Україні, каже, що їй важко перейти на українську мову… є такий діагноз «імбецил» в медицині. Можливо, треба до лікаря».

Тарас Тополя

Водночас Тарас Тополя вважає, що слід морально підтримувати людей, які через психологічний бар’єр не переходять на українську і чесно зізаються, що їм важко. Їх не можна засуджувати чи критикувати, а лише допомагати:

«Давай я допоможу тобі. Давай я тебе психологічно підтримаю, давай підставлю своє плече. Так принаймні є якесь світло в кінці тунелю, куди рухатись. А коли людина каже, що вона не може користуватися мовою, бо вона її не знає, особливо в дорослому віці, то це діагноз, треба до лікаря вести, «челюсь русскоязычную менять», імплант вставляти, не знаю. Це дико, я цього не розумію».

Тарас Тополя і гурт Антитіла

Співак розвінчав міф про те, що нібито на фронті українські захисники розмовляють російською. За словами Тополі, мова в буквальному сенсі слугує захистом від ворога.

«Єдиний маркер, за яким ти можеш відрізнити, чи це повзе ДРГ зі сторони ворога, чи це свої або розвідка повернулась, — тільки паляниця, полуниця і таке інше. Українська мова — це ідентифікатор, який дав змогу вижити багатьом, тому що їх свої ж не пристрелили. Тільки так, тільки українською мовою. Більше того, українська мова робить дуже важким розшифровування того, що відбувається, по раціям. Росіяни слухають частоти, сканують, вони слухають, про що говорять. Українська мова і словесні українські звороти, оригінальні, без кальки, дають змогу шифрувати. Там сидять тупорилі свині, які з білоруської мови ржуть і з української мови все життя ржали, а тепер, коли ми говоримо українською мовою, в них мізки плавляться — вони не розуміють, що там передається, які команди. Це ще один елемент захисту від того, що тебе буде слухати окупант, буде чути твої наміри і розуміти твої плани».

Читайте також

Тайра розповіла про 3 місяці жорсткого полону: схиляли до самогубства і казали вигризти тату зубами

Тайра розповіла про 3 місяці жорсткого полону: схиляли до самогубства і казали вигризти тату зубами

Відомо, де зараз Олег Винник, як допомагає Україні і чому лікується

Відомо, де зараз Олег Винник, як допомагає Україні і чому лікується

Тарас Тополя і його дружина Альоша

До речі, нещодавно Тарас Тополя побачився з дружиною, співачкою Alyosha, яка з трьома дітьми тимчасово проживає в Америці. Фото: Інстаграм співака

Притула
Попередній матеріал

Притула розповів про 10-річну дівчинку, яка зібрала 21 тисячу грн для ЗСУ

Притула
Наступний матеріал

Притула розповів про 10-річну дівчинку, яка зібрала 21 тисячу грн для ЗСУ

Новини партнерів