«Нам вдалося вивезти усіх дітей з палаючої та окупованої Бучі»: історії врятованих українських дітей

діти
Волонтери і благодійники розповіли про евакуйованих українських дітей.

З кожним днем війни в Україні страждають багато цивільних людей, які трагічно переживають долю своїх сімей. Історія дівчинки Софії з Бучі болить і досі. В один момент дитина втратила все — маму, будинок, руку, звичне життя. Проте дівчинку врятували справжні українські герої, імена яких повинна знати наша країна. Завдяки благодійній організації “Мама і немовля” (організація, що вирішує соціальні адресні проблеми, пов'язані з материнством та дитинством) Софія продовжує своє життя.

Дівчинка Софія з Бучі

Софія з Бучі

«Чудово пам'ятаємо, як під обстрілами нам телефонували лікарі та просили допомоги. Неймовірне диво, що нам вдалося з палаючої та окупованої Бучі вивезти до Риму усіх діток, зокрема Софію та її тата», — коментує Алла Мельничук, керівниця благодійної організації.

На фото — братик Софії у підвалі Охматдиту. Згодом хлопчик помер

Також Алла розповіла, що це все стало можливим завдяки підтримці усіх небайдужих: президента України Володимира Зеленського, Олени Зеленської, Ірини Верещук, Валентини Березіної, Миколи Кулеби, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства оборони України та усіх, хто брав участь у транспортуванні.

«Особлива подяка також лікарю, герою України Андрію Свисту, саме так сьогодні називають його дітки, яких він рятував. Разом з командою він цілодобово боровся в окупації за постраждалих діток та просив врятувати життя поранених. Софійка була однією з них, тому що шансу вижити в місті майже не мала», — розповіли в команді благодійної організації.

Дитяча лікарня в Римі відразу прийняла родину на операцію та лікування. Зараз Софійка одужує, продовжує реабілітацію та вірить у майбутнє, яке обов'язково в неї буде.

Окрім Софії, з початку російської агресії з території України в Італію вивезено близько 400 дітей зі складними діагнозами та пораненнями. Біля 250 прооперовано на території України, серед яких — дівчинка Софія з Миколаєва. Дитина отримала важке поранення під час обстрілу російськими окупантами населених пунктів Миколаївської області — їй у голову влучив уламок снаряду. Після операції дівчинка одужує і вже встигла виступити зі співачкою DOROFEEVA під час футбольного матчу.

дівчинка Софія з Миколаєва

Софія з Миколаєва

Ще одну дитину — 11-річного Кирила з Харкова — вирвали з лап смерті. Те, що пережив хлопчик — поза межею реальності. Ворожий снаряд влучив у будинок, де були на той момент Кирилко та його рідні. Серед живих лишився тільки хлопчик, отримавши численні осколкові поранення. Підступний осколок від снаряду позарився на найцінніше, просунувшись до сонної артерії. Лише пів міліметра руху — і життя може обірватися. У Кирила діагностували інсульт. Українські лікарі, де хлопчик знаходився, не брались оперувати, тим більше не давали жодних гарантій, що Кирилко зможе витримати довгу дорогу до іншої лікарні. Але він зміг.

«Кирило подолав тисячі кілометрів сушею, повітрям, щоб жити. Заручившись дружньою підтримкою добрих сердець, наша команда ризикнула і транспортувала хлопця в клініку Риму. Дружня підтримка Італії забезпечила трансфер хлопчика військовим літаком з Ржешува до Венеції. Прооперував Кирила лікар Владіміро Віда, який врятував його життя. Саме йому вдалось вилучити осколок та нормалізувати стан дитини. Кирилко вже робить перші успіхи. Мінімально рухає рукою, ніжкою. Потрошки відновлюється після операції, відпрацьовує втрачені навики. Поряд з ним тато та тьотя, яких на момент вибуху не було вдома. Попереду ще довготривале лікування, психологічна підтримка. Але найголовніше, що Кирилко живий! І він буде жити», — коментує Алла Мельничук.

Кирило з Харкова

Кирило з Харкова

Фото: БО “Мама і немовля”

Бєдняков
Попередній матеріал

Андрій Бєдняков порівняв росію з насильником: «Аб'юзер залишається ні з чим»

Святослав Вакарчук
Наступний матеріал

У Святослава Вакарчука народилась друга дитина

Новини партнерів