Олена Друма: «Я завжди мріяла допомагати людям з кожним днем ставати щасливішими»

Олена Друма
Ми поговорили з Оленою Друмою, психологом та гештальт-терапевтом, яка консультує бізнесменів зі списку Forbes, пише популярні книги та запускає авторські онлайн-курси, що допомагають тисячам жінок у всьому світі. Олена розповіла про свій шлях до успіху.
  • Про психологію як вибір

Олена зізнається, що мріяла допомагати людям із самого дитинства. І коли після школи її однокласники пішли навчатись на престижні в ті роки професії — економістів, юристів — вона вирішила стати психологом. У дев'яності роки це була не найпопулярніша професія, багато хто вважав, що ходити до психолога соромно. Але Олена вірила, що обрала правильну дорогу, і слухала своє серце.

У результаті сьогодні Олена Друма — популярний та затребуваний психолог та гештальт-терапевт. Вона допомогла сотням людей особисто на консультаціях та тисячам через свої авторські онлайн-курси. Працює із зірками, бізнесменами зі списку Forbes та відомими політиками, імена яких не може розкривати. А ще написала дві книги, які стали популярними. А почалося все з мрії.

  • Про гештальт-терапію

Напевно, кожен, хто хоч раз чув щось про психотерапію, вважає, що всі наші проблеми родом із дитинства. Олена пояснює це через призму гештальт-терапії — саме його вона колись обрала, щоб опрацювати свої дитячі травми та перетворити образу на батьків на подяку та ресурс. У результаті саме гештальт-терапія стала основним напрямком, у якому працює Друма.

Елена Друма

Кожна людина дійсно протягом усього життя формує у своїй підсвідомості безліч образів та структур, які пов'язуються із почуттями та емоціями. Найпростіший приклад – образ матері у новонародженої дитини, це фактично перший гештальт. Маля ще не вміє навіть поєднувати окремі деталі в обличчя, але вже розуміє образ своєї мами: велика, тепла, знайомо звучить, пахне молоком.

Уявляєте скільки таких гештальтів ми формуємо за все своє життя? І далеко не завжди це позитивні образи. Дуже багато хто в результаті заважає нам жити наше щасливе життя, стає причиною неврозів і всяких неприємних психічних і навіть фізичних проявів. Робота гештальт-терапевта – допомогти клієнту опрацювати такі образи.

Фахівець працює на глибокому рівні: із спогадами та емоціями, захованими на підсвідомості. Завдання повернути клієнту себе, свій цілісний образ, який не впливатимуть неприємні ситуації з минулого.

  • Про хороших фахівців

Щоб стати тією, ким Олена є зараз, вона багато навчалася та працювала. Почала, звичайно, з освіти — Олена має диплом магістра в галузі психології, отриманий у ЮНПУ ім. К. Д. Ушинського. Плюс кілька сотень годин різних курсів, тренінгів та тематичних занять у галузі психології та безпосередньо гештальт-терапії. Коучинг (зокрема навчання в Міжнародному Еріксонівському Університеті Коучінга), психологічні інтенсивності підвищення кваліфікації — Олена не перестає вчитися і розвиватися досі.

Крім того, вона регулярно проходить супервізію та особисту терапію – це взагалі обов'язковий момент для кожного гарного фахівця. Психолог повинен пройти щонайменше 100 годин особистої терапії до того, як почне консультувати інших людей або вести якісь курси. Це приблизно два роки, у Олени, звичайно, вже набагато більше. І до речі, супервізія – це не особиста терапія, супервізор – окремий фахівець, з яким психолог розбирає складні випадки, які трапляються на консультаціях. Загалом супервізор і особистий психолог допомагають не нести до клієнтів свої проблеми і не закривати за їх рахунок власні гештальти.

І, звичайно, за плечима Друми тисячі годин консультацій клієнтів. Вона працює в авторській методиці та індивідуально підходить до кожного випадку, несе відповідальність за результат, розбирає питання та проблеми на складних та глибоких рівнях. Працює чітко на запит клієнта, не дає порад та не намагається перевести на інший шлях. Тобто якщо клієнтка приходить і каже — допоможіть пережити розлучення, Олена не розповідатиме їй, як важливо зберігати шлюб. Радити, спрямовувати, оцінювати, пропонувати готові рішення — це не робота психолога. Більше того, хороший психолог категорично не повинен цього робити, це є порушенням етики.

Елена Друма

  • Про особистісне зростання

Вкрай важливо жити у балансі. Щедро ділитися з оточуючими, але відчувати віддачу. Якщо немає рівноваги, наслідки можуть бути дуже неприємними, і Олена відчула це ще на зорі кар'єри, коли вперлася в стелю. Тоді вона віддавала більше, ніж отримувала, вартість години її консультації була набагато нижчою від того, що виносили з неї клієнти. Наближалося вигоряння.

Тоді Олена сіла і порахувала скільки енергії, сил і часу вкладає в роботу, скільки витрачає на регулярне підвищення кваліфікації. Цифра, що вийшла, була на 40% вище тієї, за якою вона працювала.

Тоді у Олени було лише 15 постійних клієнтів, але всім їм потрібно було підняти ціну. Вона з жахом думала про це.

«Вони подумають, що я зазірлася! Або того гірше їм доведеться піти, я їх підведу! По суті, у мене був вибір: залишитися добрим терапевтом, якого переміг сором, або взяти себе в руки і згадати, що я професіонал», — ділиться спогадами Олена.

При цьому браку клієнтів не було: вже тоді сформувалася черга людей, які були готові прийти на консультації за новою ціною. Але підвести колишніх клієнтів неможливо. Тому Олена дуже відповідально підійшла до розмов про підвищення вартості консультацій: підготувала докладні пояснення, аргументи, сказала: «Я зрозумію, якщо ти вирішиш припинити терапію та знайдеш іншого фахівця». І що, ви думаєте? Ніхто не втік. Більшість клієнтів сказали: «Давно час! Твої послуги коштують дорожче. Так, мені складно подужати таку суму, але тепер є мотивація більше заробляти!». Ніхто не відмовився від терапії. Але далі більше. Десять із п'ятнадцяти клієнтів стали більше заробляти вже у перші місяці після мого оголошення. Тому що вони вирішили перейти на якісніший рівень разом зі своїм психологом.

Елена Друма

  • Про книгу

У 2018 році Олена вирішила написати книгу. Вона хотіла таким чином допомогти набагато більшій кількості людей, ніж здатна особисто проконсультувати. Ще у 2017 році, аналізуючи запити, з якими люди зазвичай приходять, Олена виявила, що їх можна поділити на три великі групи: все, що стосується минулого (образи, дитячі травми, ті самі незакриті гештальти); наше сьогодення (коли людина не розуміє, хто він, які в нього цінності та пріоритети, які цілі він ставить і як хоче жити) та майбутнє (клієнт не знає, про що мріяти, як формулювати бажання та будувати плани, як чути себе).

У результаті Друма створила авторську методику, яка допомагає людині послідовно позбавлятися проблем у минулому і теперішньому — і йти у щасливе та бажане майбутнє. Саме ця концепція лягла основою книги.

Книгу Олена писала рік, щодня щонайменше по півгодини. Довго підбирала максимально ефективні вправи, відточувала формулювання, переписувала текст, щоби подати складну інформацію максимально просто. І в результаті вклала в цей текст частинку себе, всі знання та досвід, які були на той момент.

"Ти - сама собі психолог" стала бестселером і розлетілася тиражем у тисячі екземплярів. Її двічі передруковували, а пізніше випустили у міні-форматі та м'якій обкладинці, щоб зробити доступною ширшому колу читачів. Все вийшло.

Сьогодні Олені трохи більше тридцяти, але вона вже досягла всього, про що колись мріяла. Тільки уявіть, скільки всього попереду.

Елена Друма

Майлі Сайрус та Ліам Хемсворт
Попередній матеріал

"Я люблю його досі": Майлі Сайрус розкрила правду про причину розлучення з Ліамом Хемсвортом

Алла Костромічева та її чоловік Джейсон Капоне
Наступний матеріал

«Він був іншою людиною»: що Алла Костромічова змінила у чоловіка-мільйонера

Новини партнерів