10 запитань лікарю-гінекологу: відповіді, які варто знати кожній жінці

гінеколог
Ось 10 запитань, відповіді на які не завадить знати кожній.

Ми живемо в 21-му столітті, коли, здавалося б, заборонених тем уже практично немає. Але тема жіночого здоров'я табуйована досі. Як це змінити? Про інтимні питання, міжстатеві відносини не прийнято говорити; не прийнято називати статеві органи своїми іменами: замість "пеніс" і "вульва" люди вигадують: "він", "квіточка" і т.д. Навіть у рекламі гігієнічних засобів кров на прокладці – блакитна. Тому ми спитали Юлію Мудру, лікаря-гінеколога мережі клінік CALM, які актуальні запитання їй доводиться чути на консультаціях.

Юлія Мудра, лікар-гінеколог мережі клінік CALM

  • Чи можна завагітніти під час менструації?

Те, що може здатися легким запитанням, на ділі зовсім не так. Багато хто переконаний, що під час менструального циклу немає ні найменшого шансу завагітніти, але це не так: завагітніти важче, але не неможливо.

ТАК: статевий акт під час менструації може призвести до вагітності.

  • У мене ерозія. Треба припікати?

Ерозія – це народний термін. У 90% випадків те, що жінка вважає ерозією, правильно називається цервікальною ектопією. Це видима межа двох епітеліїв на шийці матки, один з яких візуально яскравіший, червоніший – звідси і «народний термін». І у переважних випадках цервікальна ектопія лікування не потребує. Не кажучи вже про такий спосіб, як припікання.

НІ: іноді цервікальна ектопія (по-народному – ерозія) потребує лікування, але припікання – точно ні.

  • Чи можливі місячні під час вагітності?

Усім вагітним жінкам варто розуміти, що поява будь-яких кольорових виділень, а особливо кров’янистих – це не норма. Ба більше, це дзвіночок про те, що варто якомога швидше звернутись до лікаря.

НІ: у будь-якому випадку в такій ситуації потрібно негайно звернутися до лікаря.

  • Вагінальні виділення – це норма?

Піхва постійно зволожена за рахунок нормальних фізіологічних виділень. Інколи ці виділення самі жінки сприймають як проблему і вважають, що у них наявне те чи інше захворювання. Нормальні виділення – це ніщо інше, як слиз, який змінює свою консистенцію, залежно від фази менструального циклу. Протягом першої половини циклу слиз рідкий, прозорий і виділяється в більшій кількості. Під час овуляції виділення стають більш в’язкими і за консистенцією нагадують яєчний білок.

ТАК: якщо виділення не мають неприємного запаху, не містять кров, мають нормальний колір, то це норма.

  • Регулярне статеве життя справді має оздоровчий вплив на жіночий організм?

Оргазм – це ніщо інше, як скорочення м'язів тазового дна, піхви та матки, тобто це своєрідне тренування, при якому стінки піхви зміцнюються, а приплив крові збільшується. Гіпотетично це справді не дозволяє розвиватися гінекологічним захворюванням.

Однак, згідно з дослідженнями, жодного зв'язку між відсутністю статевого життя та розвитком гінекологічних захворювань не існує. Нічого не виросте, стінки піхви не атрофуються. Здоров'ю це нічим не загрожує.

НІ: безумовно, регулярне статеве життя корисне для жінки в різних аспектах, але його відсутність не провокує хвороби.

  • Молочниця – це статева інфекція?

З терміном "молочниця" у своєму житті зустрічалася майже кожна друга жінка. Однак саме це захворювання часто плутають з іншими статевими інфекціями. Це запалення статевих органів, викликане дріжджовими грибками Candida, які є умовно-патогенними. На розвиток хвороби впливають такі фактори: тривалий/частий прийом антибіотиків; зміни у гормональному фоні людини; прийом оральних контрацептивів; стрес; порушння правил інтимної гігієни та багато інших причин.

ТАК: це статева інфекція, але молочниця – не венеричне захворювання.

  • Якщо приймати КОК, то буде набір ваги?

Один із міфів про гормональні контрацептиви пов'язаний з тим, що жінки скаржаться на зайву вагу при прийомі таблетованих КОК. Гормональні контрацептиви – це медикаменти, які не варто призначати собі самостійно. Правильно підібраний контрацептив та дотримання режиму прийому препарату, як правило, не призводять до появи побічних ефектів, зокрема збільшення ваги. Навпаки, на тлі прийому деяких гормональних контрацептивів може відбуватися зменшення або нормалізація ваги.

І ТАК, І НІ: таке побічне явища може виникнути у разі неправильного підбору КОК, тому робити це має лише лікар! У разі правильного вибору ні про який набір ваги не йтиметься.

  • Чи правда, що до гінеколога треба ходити раз на пів року-рік, навіть якщо нічого не болить?

Кожна жінка у будь-якому віці має проходити консультацію гінеколога один раз на 6-12 місяців, навіть за відсутності скарг. Це золоте правило, якого варто дотримуватись.

ТАК: більшість гінекологічних захворювань протікають безболісно, тому візити до лікаря повинні бути регулярними. Відсутність болю – не завжди показник жіночого здоров'я.

  • Які симптоми свідчать, що терміново потрібно йти до гінеколога? Чи є сенс почекати кілька днів, і все минеться?

Якщо ви відзначаєте скорочення або збільшення менструального циклу, зміни кількості менструальної крові, виражений біль у середині циклу, під час менструації, а також появу міжменструальних кров'янистих або гнійних виділень, виділень з неприємним запахом, нехарактерні болі внизу живота – похід до гінеколога відтягувати не можна.

НІ: що раніше почнеться лікування, то більше шансів упоратися з проблемою без наслідків.

  • Мені боляче під час сексу, чи це нормально?

У 90% випадків з вами все нормально. Часто біль під час сексу виникає через недостатність зволоження інтимної ділянки та різноманітні психологічні причини. Якщо ви впевнені, що у вас нема жодної з них – зверніться до гінеколога для виключення гінекологічних захворювань.

І ТАК, І НІ: краще у будь-якому випадку проконсультуватися з лікарем, щоб виключити патологію та з'ясувати причину болю.

Ex Nihilo
Попередній матеріал

Українка оголосила про спільну роботу з парфумерним домом Ex Nihilo

Презентація нового українського бренду сумок та аксесуарів Verdoni
Наступний матеріал

Презентація нового українського бренду сумок та аксесуарів Verdoni

Новини партнерів