«Справжня історія Криму» від Акіма Галімова: передпоказ вражаючого документального фільму

презентація фільму «Справжня історія Криму»
30 травня відбувся закритий показ документального проєкту Акіма Галімова, присвяченого дослідженню Криму.

Телевізійна прем’єра трьох випусків циклу документальних програм «Справжня історія Донбасу Півдня та Криму» — з 3 по 5 червня о 14:30 на телеканалі 2+2.

У столичному кінотеатрі «Оскар» показали третю, заключну частину — про справжній Крим та його унікальну історію, яку століттями спотворювала росія і продовжує робити це зараз, виправдовуючи загарбницьку війну проти України.

Над створенням одного з наймасштабніших проєктів команда Акіма Галімова працювала майже рік. Знімальна група відвідала архіви в Туреччині, Англії, Швеції та Франції. Записали ексклюзивні інтерв’ю з провідними дослідниками, які багато років вивчають історію України. У Туреччині навіть вдалося розшукати та поспілкуватися з нащадками знаменитої династії Ґераїв, яка безперервно правила у Криму майже 400 років.

«Сьогодні, коли росія веде дуже агресивну інформаційну кампанію по світу, що спрямована на те, аби представити нашу державу як країну, що не має суб’єктності, не має своєї власної історії, ми маємо створювати і поширювати проєкти, які розбивають цю брехню», — розповідає продюсер та ведучий Акім Галімов.

Акім Галімов

Таміла Ташева, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, кримськотатарська правозахисниця, зазначила, що насправді Крим ніколи не був російським, як це транслює пропаганда рф.

«Цей фільм розвінчує міфи про Крим та розкриває його справжню історію. Бо це не територія російської бойової слави, Севастополь — це не місто російських моряків. Крим — це територія де сформувалися три корінні народи — караїми, кримчаки та кримські татари. Це територія, звідки депортували цілий народ в 1944 році», — наголосила Таміла Ташева.

Таміла Ташева

Презентація занурила гостей в справжню кримську атмосферу. В залі лунала музика з нового альбому Джамали QIRIM, який був відзначений Шевченківською премією та отримав нагороду національної музичної премії.

На прем'єру завітали відомі актори, режисери, телеведучі та громадські діячі, серед яких чимало вихідців із Криму.

Акім Галімов і Маша Єфросиніна

Маша Єфросиніна, телеведуча, блогерка та громадська діячка, яка народилася і виросла в Керчі, каже, що не могла пропустити таку подію. «Останні місяці я просто підсіла на випуски Акіма Галімова в YouTube. Так цікаво, доступно та детально він розповідає про історію України», — зазначила Маша Єфросиніна.

Ксенія Мішина, акторка та блогерка, яка також родом з Криму, була вражена масштабами дослідження проєкту та подякувала команді за велику роботу та справжню історію.

Ксенія Мішина

Також серед гостей були телеведучі Максим Сухенко («Загублений світ»), Олександр Преподобний («Обережно фейк»), Соломія Вітвіцька, Олексій Суханов, актори Надія Хільська, співачка Оля Цибульська, а також Мустафа Джемілєв — лідер кримськотатарського народу, один із провідників національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політичний в'язень.

Оля Цибульська і Акім Галімов

Соломія Вітвіцька

Олексій Суханов

Нагадаємо, у циклі документальних програм «Справжня історія Донбасу, Півдня та Криму» зібрані унікальні артефакти, фотографії, документи, оригінали старовинних мап, що були знайдені в архівах по всьому світу і розкривають справжню історію регіонів, на які зазіхає росія. Ці матеріали викривають історичні фальсифікації країни-агресора, доводять, що росіяни століттями створювали історичні фейки, готуючи інформаційний плацдарм для цієї війни.

Фото: пресслужба

Читайте також

Сенси, що об’єднують: Акім Галімов і Марічка Падалко знялись у національному вбранні кримських татар

Сенси, що об’єднують: Акім Галімов і Марічка Падалко знялись у національному вбранні кримських татар

Українські зірки розповіли про відпочинок у Криму

Українські зірки розповіли про відпочинок у Криму

Зіркова премʼєра фільму Тоні Ноябрьової про дорослішання дівчини на тлі дефіцитних 90-х: уже в кіно
Попередній матеріал

Зіркова премʼєра фільму Тоні Ноябрьової про дорослішання дівчини на тлі дефіцитних 90-х: уже в кіно

Олена Тополя
Наступний матеріал

Ефектний вихід: Олена Тополя підкреслила сексуальну фігуру елегантною сукнею

Новини партнерів