Незламне місто: Сергій Жадан презентував книгу про Харків

Незламне місто: Сергій Жадан презентував книгу про Харків
У Харкові презентували проєкт «Книга-мандрівка. Міста» за участі Сергія Жадана. Перша книга — про незламний Харків.

18 березня у Харкові відбулась офлайн-презентація першої книги проєкту «Книга-мандрівка. Міста». Представили її письменник, музикант та волонтер Сергій Жадан та засновниця креативної агенції Green Penguin і співзасновниця анімаційного видавництва Books&Cartoons Ірина Тараненко. Книга у форматі абетки розповідає про визначні постаті та місця залізобетонного Харкова.

«Про Харків завжди було і залишається багато стереотипів. Проте сьогодні важливо, щоб ці стереотипи були саме україноцентричними, такими, які б працювали й на наше місто, й на єдність нашої країни. Тому ми із командою намагалися підібрати наші символи під кожну літеру нашої української харківської абетки. Ясна річ, ми намагалися подати історію Харкова більш-менш об’єктивно. Такий формат, де на одну літеру можна обрати лише одну локації чи прізвище, з одного боку нас стримував, проте з іншого — змушував проявляти креативність і шукати цікаві шляхи та знахідки», — зазначив Сергій Жадан.

Сергій Жадан презентував книгу про Харків

«Книга-мандрівка. Міста» розпочалася з Харкова, про нього минулого тижня на YouTube-каналі проєкту вийшов мультфільм. Серія передбачає також книги та анімаційні фільми про Чернігів, Суми, Запоріжжя, Миколаїв та Київ, які команда проєкту презентує протягом березня-квітня 2024 року.

«Вісім років тому ми почали з «Книги-мандрівки. Україна», але вона швидко переросла в кроссекторальний проєкт, який знаходиться на перетині аудіовізуального мистецтва і літературної справи. Ми працюємо в форматі «едьютейнмент», намагаємось знайти найцікавіші факти й небанально подати їх живою сучасної українською мовою. Ми завжди всі наші продукти намагались робити такими, щоб вони були зрозумілі 6-річній дитині та цікаві Нобелівському лауреату. Від початку повномасштабного вторгнення, ми розуміли, що хочемо продовжувати розказувати про нашу країну, про наші незламні міста, їхніх героїчних мешканців, які й надихнули реалізувати цей проєкт», — розповіла Ірина Тараненко.

«Книга-мандрівка. Міста» — єдиний проєкт, який реалізується  одночасно у двох форматах: мультфільми, що публікуються на офіційному YouTube-каналі спільноти «Книга-мандрівка. Україна», та книги, які видає «Видавництво Старого Лева». Проєкт «Книга-мандрівка. Міста» створено за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI). Серед друзів та партнерів проєкту — Укрзалізниця, 1+1 media, Київстар ТБ, онлайн-журнал VIVA!, Моршинська та відомі українці, які підтримують свої рідні міста.

Читайте також

Що читають зірки: список книг, від яких неможливо відірватися

Що читають зірки: список книг, від яких неможливо відірватися

Кінець роману: Христина Соловій зізналась, що зрадила Сергія Жадана з іншим

Кінець роману: Христина Соловій зізналась, що зрадила Сергія Жадана з іншим

чоловік Валентини Хамайко Андрій Оністрат
Попередній матеріал

«Мене порвало»: чоловік Валентини Хамайко Андрій Оністрат з’явився на публіці після смерті сина

Наша відповідь «Володарю перснів»: у Києві представили фентезі-роман за мотивами українських міфів
Наступний матеріал

Наша відповідь «Володарю перснів»: у Києві представили фентезі-роман за мотивами українських міфів

Новини партнерів