Топ-4 українських балети за участю Олександра Стоянова

Стоянов
Олександра Стоянова називають мотором українського балету. Завдяки йому в Україні народжуються нові вистави та фестивалі.

Він ініціював і провів разом зі своєю трупою Grand Kyiv Ballet безліч благодійних  виступів, підтримуючи Україну. Олександр — один з небагатьох, хто зараз вкладає свої сили саме в популяризацію українського балету за кордоном.

До дня народження Олександра Стоянова згадуємо його партії в українських балетах, які обов’язково треба подивитись.

  • Партія Лукаша в «Лісовій пісні»

Неймовірної краси балет, який захоплює понад 75 років. Балет наповнений складними дуетними підтримками, численними стрибками артистів, обертаннями, діагональними фуете та неймовірними хореографічними малюнками.

Це легендарний балет світової хореографії та культурної спадщини, поряд із такими балетними хітами, як «Жізель», «Дон Кіхот», «Сильфіда». Кожен українець має побачити цей твір. Весь балет буквально пронизаний українським духом. Зараз саме Олександр Стоянов займається його популяризацією у світі. Завдяки йому цей балет  за часів незалежності вже цього року вперше побачили у США, Австралії, Новій Зеландії.

В основу балету покладено однойменну драму-феєрію великої української поетеси Лесі Українки. Музику до балету писав українець Михайло Скорульський, який вписав волинські мотиви у музичну  тканину балету.

«Лісова пісня» – чарівна історія кохання, сповнена містики з одного боку та протистояння світів людей і природи з іншого. У ній розповідається про кохання між фантастичною лісовою істотою Мавкою та людиною Лукашем.

Олександр Стоянов про свого героя: «Мій герой – молода людина, яка тільки починає свій життєвий шлях. Це образ людини, яка закохана у мрію й чисту душу лісу – Мавку. Але він зраджує її, а значить і себе. Сьогодні щасливий презентувати наш балет у світі, глядачі дуже тепло й з захопленням його зустрічають».

  • Партія Андрогіна у балеті «Діти ночі»

П’ять років тому щире кохання Катерини Кухар та Олександра Стоянова надихнуло сучасного хореографа з Німеччини поставити цей сучасний балет. Олександр Стоянов став його продюсером і подарував своїй улюбленій дружині Катерині Кухар.

В основі балету лежить давньогрецька легенда про андрогінів, міфічних істот, які колись володіли двома парами рук та ніг, двома обличчями на одній голові, але за непокору Зевс покарав їх і розділив на дві частини – чоловічу та жіночу. З того часу кожна з частинок змушена шукати свою половинку. Фраза «Знайти свою половинку» з'явилася завдяки саме цій легенді.

Олександр Стоянов про свою партію та балет: «Танець, як і технології, йде вперед, розвивається. Ця партія дуже непроста, майже весь час перебуваю на сцені. То танцюю сольно варіацію, то в дуеті з Катею, то з іншими артистами, і в мене протягом 30 хвилин майже немає пауз за лаштунками, як у класичних спектаклях. Тому ця партія в плані фізичної витривалості для мене в 5 разів складніша, ніж, наприклад, «Дон Кіхот». Спочатку при постановці вистави «Діти ночі» хореограф мені сказав: "Тут ходять чутки, що ти ніколи не втомлюєшся. Так ось, у моїй виставі ти втомишся"».

  • Партія Степана у балеті «Лілея»

Балет «Лілея» – чудовий приклад саме української хореографії, поставлений за однойменною поемою Тараса Шевченка. Це філософська притча про кохання, яке у виставі передано під музику українських мотивів Костянтина Данькевича.

Коли хореограф Валерій Ковтун ставив виставу, він хотів догодити глядачам, запрошував найкращих художників світового рівня. Вистава видовищна та стильна, незважаючи на те, що це історія про кріпаків. Критики докоряли хореографу Валерію Ковтуну за те, що кріпаки дуже гарно вбрані, на що постановник зауважував, що переглянув усі картини Тараса Шевченка і перечитав його твори, що українські кріпаки ніколи не були жебраками і завжди були добре одягнені у шовк та вовну. Це прекрасно видно за образами Катерини Кухар у виставі.

Олександр Стоянов про свого героя: «Я думаю, що на цю виставу необхідно запрошувати молоде покоління, котре проходить творчість Шевченка. А в такий час – тим паче. Там підіймаються усі теми, що зараз нас усіх турбують: життя та війна, як вони є».

  • Партія Фігаро у балеті «Весілля Фігаро»

«Весілля Фігаро» – класика комедійно-балетного жанру. Саме за добрий гумор цей балет дуже люблять як глядачі України, так і за кордоном. Він дарує неймовірні позитивні емоції й заряджає енергією. Хореограф-постановник Віктор Яременко створив цей балет за часів незалежності.

Олександр Стоянов: «Дуже рекомендую усім цей балет. За сюжетом Фігаро і Сюзанна – слуги графа і графині Альмавіва, які готуються до весілля. Фігаро дізнається від своєї нареченої Сюзанни, що граф Альмавіва планує спокусити її перед весіллям. У виставі знайшлось місце не тільки гарному танцю і музиці Моцарта, а й гумору, вишуканим помстам, інтригам, розслідуванням, подружній невірності і, звичайно, любові, яка закінчується весіллям головних героїв».

Читайте також

«Ти моя мася»: Олександр Стоянов на 40-річчя Катерини Кухар зробив дивовижний подарунок

«Ти моя мася»: Олександр Стоянов на 40-річчя Катерини Кухар зробив дивовижний подарунок

Король Норвегії відвідав виступ українських зірок балету Катерини Кухар та Олександра Стоянова

Король Норвегії відвідав виступ українських зірок балету Катерини Кухар та Олександра Стоянова

Фото: пресслужба

Герман Нєнов
Попередній матеріал

Герман Нєнов — про особисте життя, стосунки з мамою і роботу на Євробаченні-2023

Otoy
Наступний матеріал

13 маловідомих фактів про Otoy: айтівець, який став репером і виступив на Євробаченні

Новини партнерів