Слава Соломка: «Я не можу спокійно спостерігати, коли людину незаконно ображають»

Слава Соломка
Ведучий телеканалу «Київ» Слава Соломка відверто розповів Viva!, чому його били в дитинстві, за що він може побитися й зараз, як вдалося позбутися відчуття «маминого синка», про батька, якого не бачив жодного разу в житті, та про проєкти своєї мрії.

Брати інтерв'ю у Слави Соломки — суцільне задоволення. Він настільки артистичний, що, спілкуючись із ним, мимоволі стаєш дійовою особою маленької вистави. Але Слава говорить про дуже важливі й часом болючі для себе речі так відверто, що розумієш — це і є справжнє життя. Вийшла дуже надихаюча розмова для тих, хто шукає себе.

Славо, ти не приховуєш, що можеш розлютитися й навіть побитися в міському транспорті. А що може спонукати тебе до такої радикальної поведінки?

Я не можу спокійно спостерігати, коли людину незаконно ображають. Наприклад, коли у тролейбусі чи трамваї бачу, як контролери ображають приїжджих хлопця чи дівчину, які не розібралися, як оплачувати проїзд, — я не пройду повз, заступлюся. Все має бути чесно й справедливо. Мене в дитинстві за таке, до речі, й били. За те, що я не міг слова в кишені втримати: не міг промовчати, бути хитрішим. Я говорив правду в обличчя й від цього часто страждав. Я в цьому плані такий, що на амбразуру полізу.

Про тебе кажуть, що ти вмієш ударити словом сильніше, ніж кулаком.

От цьому я навчився! Якщо мене намагаються принизити, я можу відповісти так, що людина відчує себя лайном.

Це мама навчила тебе, як постояти за себе?

Мама вчила тому, що завжди треба мати власну гідність. От вона мені часто говорила таку фразу. Пам’ятаю, в театрі Франка були гастролі, і я підійшов сфотографувався з Маковецьким. Показав мамі, кажу: «Подивись, я з Маковецьким сфотографувався». А вона: «А навіщо ти з ним фотографувався?» «Ну, як! Це ж Маковецький!» Вона каже: «Не треба ні з ким фотографуватися. Хай із тобою фотографуються». І я це запам’ятав.

В’ячеслав Соломка з мамою

А хто в тебе мама?

Історик і перекладач. Вона працювала багато років завідуючою архівом у Музеї історії Великої вітчизняної війни (зараз – Музей історії України у Другій світовій війні – Прим. ред.), а потім — екскурсоводом у Києво-Печерській Лаврі. Вона сама з Яготина, закінчила університет Шевченка.

А тато?

Тата я не бачив ніколи. Вони з мамою не були одружені. Мама народила мене в 40 років, я пізня дитина, це була любов, але в тата була інша родина, і в мене є брати й сестри, старші.

Спілкуєшся с ними?

Я їх не знаю. Я навіть звертався на «Таємниці ДНК», точніше, вони самі на мене вийшли. У мами, звісно, була образа на тата, я так розумію, і вона казала «навіщо він тобі треба взагалі?», коли я запитував. У мене сформувалося негативне ставлення до поняття батька в сім’ї. А коли я подорослішав, то мені стало цікаво, що я успадкував від тата. Я подумав, якщо побачу його дітей, то по них я ж зможу це зрозуміти! І «Таємниці ДНК» їх знайшли. Кажуть: «Дуже пристойні люди, тому що з ними навіть дуже складно вести переговори про зйомку». А їм же не можна сказати, хто я.

В’ячеслав Соломка в дитинстві

Слава Соломка в дитинстві

Вам так і не вдалося зустрітися?

На жаль, не вдалося. Спочатку зйомки відкладали через ковід, потім — через якісь обставини, а тепер ось війна почалась — і знову відклали.

Ти не знаєш, кого знайшли? Брата, сестру?

Точно знаю, що є сестра, це мама говорила, але очевидно є ще й брат. Напевно, у них є й діти, це, виходить, мої племінники. Але я не поспішаю. Все має йти своєю чергою.

Ти більше не ображаєшся на батька?

У мене на тата взагалі немає образи. Мама сказала, що він був лікарем – щелепно-лицьовим хірургом, навіть кандидат наук. Але в нього була інша сім’я.

Скільки тобі було років, коли вона це розказала?

Не пам’ятаю. А потім вона мені сказала, що він не захотів мене визнавати — от і все. Мама сама вирішила, це було її свідоме рішення народити дитину, залишити її. Це був її вибір. Вона мене народила для себе.

Ти — мамин синок?

Так. Я їй за щось вдячний, а за щось… От чому мене били? Вона купувала мені довідку в дільничного лікаря, і я не ходив на фізкультуру. І це на мені позначилось дуже сильно. Зараз я ходжу на волейбол, і мені тренер каже: «Ти в дитинстві, мабуть, мало фізкультурою займався». Бо я в неї одна дитина, і вона берегла мене від усього. А зараз мені не вистачає фізичної розвинутості, тому вже в 33 роки я почав займатися спортом.

В’ячеслав Соломка з мамою

Що б ти порадив хлопчикам, які ростуть без батька? Бо таких родин багато. А у зв’язку з війною, на жаль, буде ще більше…

Добре вчитися і працювати. Чого я тільки не робив: я й листівки роздавав, і промоутером працював, і дошки на деревообробному комбінаті шліфував, і аніматором у нічних клубах працював. Загалом я заробляв гроші із самого раннього віку, з 14 років.

Тобі не вистачало на кишенькові витрати?

Насамперед я хотів самостійності. Хоча гроші були первинні. Я розумів: якщо я буду заробляти, то буду абсолютно вільним. У мене було дуже бідне дитинство. Я навіть звертався до психотерапевта — через страх бідності. Я пам’ятаю моменти, коли ми з мамою ходили по смітниках, діставали там пляшки, картон, щоб здавати на макулатуру. Я ще був у колясці, це були 90-ті роки…

У мене довго був страх бідності. Психотерапевт відкопала, звідки в мене це береться, й вона мене занурювала в той стан, у три роки, і я все розповідав, от прямо у безсвідомому стані виплакував усе, що я пережив тоді. Усе за один сеанс.

Ти вважаєш, що позбувся комплексу маминого синочка?

Узагалі. Якось у 30 років у мене з’явилася автономність. Я довго жив із мамою, навіть коли вже собі окрему квартиру купив. Приблизно тоді я перестав боятися бідності. Так вишло, що в мене тоді був професійний простій, і почалася депресія. І я згадав пораду, яку мені колись особисто дав Іцхак Пентосевич: «Ти можеш бути краще за Урганта». Я кажу: «Цікаво, як?». Він каже: «Але тобі для цього потрібна енергія. А де взяти енергію — зі спорту. Тільки так». Сам він бігає марафони. І я почав бігати зранку. Спочатку 500 метрів, потім 700. Взимку я почав! Один, о 7 ранку. І через деякий час вирішив переїхати, став бігати Оболонською набережною вже по 2 км і записувати відео для Інстаграм. Підписники дивилися мої мотиваційні відео, і в мене щось почало змінюватися! Раптом мені почали дзвонити, пропонувати роботу, потім у мене трапився канал «Ера», потім – радіо, а з радіо я вже прийшов на канал «Київ».

В’ячеслав Соломка в дитинстві

Ти зараз на каналі «Київ» — зірка…

Мені дали тут вирости. Якщо на інших каналах я був на другорядних ролях, то тут я – один із хедлайнерів. Коли я прийшов сюди три роки тому, це був звичайний комунальний канал у будівлі на Хрещатику. Ми переїхали в новий сучасний офіс, багато чого змінилося в діяльності, й ми перетворилися на один з найкращих інформаційних каналів країни. По Києву ми зараз — перша кнопка. І я працюю на каналі одним із праймових ведучих першої кнопки міста. Круто!

Чи можна сказати, що тепер у тебе робота мрії?

Насправді я мрію вести соціальне або політичне токшоу. Я всередині — драматичний персонаж. Я люблю людські емоції й умію з людей ці емоції добувати. Нічого цікавішого за це немає. Наприклад, зробити так, щоб двоє людей зіштовхнулися між собою, і от десь у цьому всьому знайти істину, знайти справедливість. Я від цього таке задоволення отримую! А ще я завжди мріяв бути телевізійним ревізором. Я був би геніальним ревізором! Причому це не обов’язково мають бути тільки ресторани. Тут — величезний простір для ідей!

В’ячеслав Соломка

Фото: архів Viva!, пресслужба телеканалу «Київ», особистий архів Слави Соломки

Єгор Гордєєв
Попередній матеріал

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Michelle Andrade
Наступний матеріал

Michelle Andrade про складний період життя: «Я залишилась одна. Були зриви і депресивні думки»

Новини партнерів