Олег Скрипка створює культуру нового українського джазу

Олег Скрипка створює культуру нового українського джазу
Останні місяці про Скрипку українські медіа писали чимало. Бо за цей час артист і громадський діяч провів міжнародний етнічний фестиваль "Країна Мрій", зіграв для солдат у воєнній частині містечка Гвардійське Дніпропетровської області, а потім в самій зоні АТО, влаштував “зелений суботник” з благоустрою Андріївського узвоза.
#@#

Та Скрипка насамперед музикант, тому останні тижні все більше часу приділяє масштабному  концертному туру, що  розпочнеться вже на початку жовтня 2014.

Підготовка до осіннього туру, що пройде Оперними театрами та великими концертними залами України, йде на повну. Заплановано виступи в Києві, Черкасах, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Одесі. Музиканти вже відшліфували  програму, що складається з українських джазових пісень 30-40-х років, світових хітів  та відомих пісень Олега Скрипки в новому джазовому звучанні.

Ця програма здивує тих, хто знає Олега лише як вокаліста гурту “Воплі Відоплясова”. Здивує і зачарує.  Бо Скрипка і його джаз-кабаре “Забава” грають справжній вишуканий джаз. Про деталі підготовки до концертного туру , що стартує вже 3 жовтня в столичному Палаці  Мистецтв “Україна”, артист розповів в короткому інтерв’ю.

Олег Скрипка створює культуру нового українського джазу

Проект «Олег Скрипка та джаз-кабаре Забава» виник 5 років тому. Розкажіть про ідею створення колективу? Звідки брали пісні для проекту?

На ці пісні я натрапив зовсім випадково – під час прогулянки Львовом один з вуличних художників вручив мені диск, сказавши, що це для мене буде цікавим. Я завжди прослуховую те, що потрапляє мені до рук, але цього разу я був просто шокований. На диску я почув старовинний український джаз 30-х – 40-х років, розкішні пісні, оркестри, класне виконання…  Пізніше я дізнався, що це пісні Богдана Весоловського, а ще трохи згодом отримав пропозицію від знайомого продюсера записати альбом, складений з пісень нашого першого українського «хітмейкера». Проект «Жоржина» вийшов напрочуд цікавим та вдалим, звідси виникла ідея створити живу концертну версію програми. Ми підібрали музикантів, зробили джазові аранжування моїх пісень, – так було створене джаз-кабаре, якому я дав назву «Забава». Нам вдалось непогано поїздити по Україні та Росії, відвідати багато джазових фестивалів.  Програма наша складена з двох частин: перша – у стилі «ретро», а у другій частині звучать джазові версії світових шлягерів та найвідоміших пісень «ВВ». В Києві ця програма була представлена у невеличких камерних залах. Зараз ми готові вийти на широку публіку, великі зали та відправляємось у концертний тур містами України!

Олег Скрипка створює культуру нового українського джазу

Це перший тур з цим колективом. Ви їдете  оперними театрами, вперше будете грати в ПМ «Україна». Можливо, ви вже представляли цю програму в якихось містах? Як сприймала Вас публіка окремо у кожному місті?

Ми представляли цю програму у чотирьох містах України. По-перше, Львів, бо це, безперечно, львівські, галицькі пісні, старі львів’яни і навіть молодь їх добре знають. Друге місто – Одеса, де «Забава» завжди має особливий успіх. Одеса любить, шанує та слухає джаз, і взагалі, я вважаю Одесу батьківщиною джазу. Далі – Київ, де публіка особливо вибаглива, і, нарешті, Донецьк, де ми виступали восени минулого року. Там нас приймали розкішно, причому в Донецьку був запроваджений дрес-код, люди прийшли в українських строях 30-х років, і це був шалений успіх! Побували ми з цим проектом і в Канаді, на фестивалі «Блюр» у Торонто – там майже вся публіка напам’ять знала ці пісні і співала разом з нами, для них ця музика є рідною.

Як наразі іде підготовка до туру, щось особливе можете розказати?

Музична частина програми вже готова, зараз спільно з дизайнерським домом «Світло» готуємо костюми. Думаю, це буде нове слово і новий кабаре-стиль!

Олег Скрипка створює культуру нового українського джазу

Коротке запрошення на концерт:

Всю вибагливу українську публіку запрошую на концерт вишуканого джазу! Будемо разом співати, танцювати та фантазувати у стилі українського джаз-кабаре!

Графік туру:

3 жовтня 2014 – Київ, Національний Палац Мистецтв “Україна”

18 жовтня 2014 -  Дніпропетровськ, Академічний театр російської драми ім. М. Горького

19 жовтня 2014 -  Харків, Державний академічний український драматичний театр

ім. Т.Г. Шевченка

30 жовтня 2014 -  Черкаси,  Палац Культури "Дружби народів"

4 та 5 листопада 2014 – Львів,  Національний академічний театр опері та балету

 ім. Соломії Крушельницької

Одеса, Національний академічний театр опери та балету – дата уточнюється

Андрей Гусин фанатично готовился к мотосоревнованиям
Попередній матеріал

Перед трагической смертью Андрей Гусин фанатично готовился к мотосоревнованиям

Дочь Дженнифер Лопес – точная копия своей мамы
Наступний матеріал

Фотофакт: Дочь Дженнифер Лопес - точная копия своей мамы

Новини партнерів