40 врятованих життів: 10 відомих українок підтримали акцію безкоштовної діагностики шкіри

Ілона Гвоздьова
1647 осіб пройшли безкоштовну діагностику раку шкіри у рамках соціального проєкту «SkinScan. Я бережу свою шкіру». 230 з них потребують швидкої допомоги.

Телеведуча Соломія Вітвіцька, акторка та телеведуча Лілія Ребрик, акторка і продюсер Ірма Вітовська, акторка Даша Трегубова, блогер Даша Квіткова, співачка і композитор Лаура Марті, танцівниця і хореограф Ілона Гвоздьова, чемпіонка світу з фітнесу Санта Дімопулос, телеведуча Надія Матвєєва, олімпійська чемпіонка Анна Різатдінова. Багато в чому завдяки відповідальності та громадської залученості цих дівчат соціальний проєкт «SkinScan. Я бережу свою шкіру» знайшов в цьому році широке публічне звучання.

Пункт безкоштовної діагностики родимок відкрився 24 травня презентацією фотовиставки зірок, які погодилися виступити особами проєкту з метою залучення уваги людей до важливого і потрібній справі профілактики меланоми в Україні. Протягом акції вони неодноразово закликали співвітчизників прийти і пройти обстеження, розповідали про свій досвід в соціальних мережах, інформували про те, як відбувається процес діагностики, озвучували статистику проєкту.

«Я прийняла для себе рішення діагностувати свою шкіру щороку, — ділиться своїми враженнями Ілона Гвоздьова. — Особливо після літа і відпочинку в теплих країнах. Адже саме сонце в абсолютній більшості випадків запускає страшні процеси переродження нешкідливих родимок у злоякісні».

«Це реально врятовані життя! — так прокоментувала статистику проєкту Даша Трегубова. — Дуже рада, що мій заклик спонукав когось подбати про себе».

«Це страшні, шокуючі цифри, але усі ці діагнози встановлені вчасно — отже, попереду у людей лікування та здорове життя післе нього. Не зволікайте: зробіть перевірку, щоб спати спокійно! — сказала Лілія Ребрик. — Я — одна з десяти амбасадорів проєкту SkinScan та дуже відповідально ставлюся до свого здоров'я і бережу свою шкіру. Дуже хотілося б, щоб мій заклик спонукав людей не зволікати на своє здоров’я та регулярно проходити діагностику шкіри».

34 дні або 272 години — стільки тривала акція безкоштовної діагностики раку шкіри у рамках соціального проєкту «SkinScan. Я бережу свою шкіру». 12 лікарів та 5 адміністраторів мережі клінік CALM щодня приходили у мобільний пункт діагностики, розташований в ТРК DREAM TOWN, щоб допомогти всім бажаючим пройти огляд шкіри з дерматоскопом та  отримати паспорт шкіри. Результат перевершив всі очікування. Цифри говорять самі за себе.

  • 1647 осіб пройшли безкоштовну діагностику.
  • Близько 20 людей отримали рекомендацію терміново пройти лікування, оскільки їм був поставлений попередній діагноз «меланома».
  • 15 пацієнтів виявилися вражені базіліомою.
  • Виявлено близько 279 випадків диспластичних і 43 блакитних невусів. Всі ці пацієнти потребують видалення, тому що знаходяться у зоні ризику переродження.
  • Крім того, 1308 пацієнтам рекомендовано видалення родимок, кератом, папілом, бородавок та інших новоутворень шкіри в естетичних цілях і цілях профілактики травмування.
  • 40 осіб отримали шанс на своєчасне ефективне лікування, а це означає, що мова йде про порятунок життів.

«Роблячи  аналіз результатів проєкту, я відчуваю неодназначні почуття, — каже засновник проєкту «SkinScan. Я бережу свою шкіру», головний лікар мережі клінік CALM Андрій Лисецький. — З одного боку, я радий, що 1000 чоловік отримали дуже важливі для себе рекомендації, а 40 людям, дуже сподіваюся і вірю, ми врятували життя, адже рак шкіри на ранніх стадіях виліковний на 95-99%. З іншого боку, не втомлююся дивуватися, наскільки низька у наших співвітчизників онкологічна настороженість, наскільки мало люди обізнані про підступність раку шкіри, як багато людей реально недооцінюють небезпеку меланоми і базіліоми. Думаю, така ж ситуація і в регіонах».

Проєкт «SkinScan. Я бережу свою шкіру» існує вже кілька років, але в 2021 році його розвиток вийшов на новий рівень: вперше безкоштовна діагностика родимок в Україні тривала більше місяця в громадському місці.

Мета проєкту — профілактика меланоми та інших видів онкології шкіри в Україні. Це приватна ініціатива дерматоонколога Андрія Лисецького і лікарі клініки CALM, що поділили його місію, пов'язана з сумною статистикою з проблеми раку шкіри в нашій країні. У 2019 захворюваність на рак шкіри вийшла на перше місце в світі серед інших онкологічних захворювань, випередивши рак грудей та легенів. І якщо у США та розвинених європейських країнах повне виліковування раку шкіри спостерігається вище ніж в 90% випадків, то в Україні ця цифра навряд чи переступає поріг 50%. Причина — низька інформованість населення про проблеми раку шкіри, неувага до неї ЗМІ та інших публічних джерел, відсутність культури відносин з сонцем і профілактичного відвідування дерматолога і багато іншого.

Наймолодшим пацієнтом лікарів-дерматоонколога в рамках соціального проєкту стала 2-місячна дитина. Найстаршим — жінка 84-х років.

Читайте также

Десять відомих українок, які стали обличчями соціального проекту «SkinScan. Я бережу свою шкіру»

Десять відомих українок, які стали обличчями соціального проекту «SkinScan. Я бережу свою шкіру»

Дни меланомы в Украине: 8 известных украинок на открытии выставки SkinScan. Я берегу свою кожу

Дни меланомы в Украине: 8 известных украинок на открытии выставки SkinScan. Я берегу свою кожу

Для довідки. «SkinScan. Я бережу свою шкіру» — постійно діючий проєкт, що реалізується у вигляді інформаційних матеріалів в ЗМІ та соціальних мережах, різних колабораціях з відомими людьми, в просвітницьких семінарах профільних лікарів, у поширенні інформаційних буклетів і, в першу чергу, в акціях безкоштовної діагностики раку шкіри у публічних місцях.

І ще одна хороша новина. Соціальний проєкт розширює межі. Наступний крок — виїзд в інші міста України. Перші команди лікарів-дерматологів для безкоштовної діагностики населення відправляться до Чернігова, Білої Церкви та Житомира на початку вересня.

Інформаційний партнер проєкту — Viva! 

Медіапродюсери проєкту — Іванна Слабошпицька, Олена Скачко

Фото: Влада Панчук, Олег Богдан

Читайте также

Ирма Витовская — об отказе от ролей, политических взглядах и жестком воспитании сына

Ирма Витовская — об отказе от ролей, политических взглядах и жестком воспитании сына

Звезда с обложки Viva! Джамала — об отношениях с мужем и планах родить третьего ребенка

Звезда с обложки Viva! Джамала — об отношениях с мужем и планах родить третьего ребенка

Melovin
Предыдущий материал

Официальный каминг-аут: Melovin поцеловался с мужчиной и заявил о своей сексуальной ориентации

Оля Полякова и Валерий Меладзе
Следующий материал

Оля Полякова и Валерий Меладзе: певица жестко ответила на оскорбления

Новости партнеров