Що потрібно знати про рак грудей

Всесвітній місяць обізнаності про рак грудей
Всесвітній місяць обізнаності про рак грудей: важливість обстеження та фактори ризику.

До Всесвітнього місяця боротьби з раком грудей бренд Mary Kay наголошує на важливості уважного ставлення до жіночого здоров’я. Щорічно в жовтні в різних країнах по всьому світу проводиться місяць підвищення обізнаності щодо раку молочної залози з метою залучення уваги населення до проблеми, раннього виявлення та лікування, а також підтримки тих, хто живе з цим діагнозом.

Рак молочної залози (РМЗ) – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. У 2020 році понад 14 500 жінкам в Україні було діагностовано РМЗ. Щодня 41 жінка дізнається про те, що хвора на рак молочної залози. Проте на ранніх стадіях РМЗ виявляється у 73% жінок. А 95% випадків раку грудей, виявленого на першій стадії, виліковні.

Мета міжнародного Breast Cancer Awareness Month – підвищення поінформованості про рак грудей та важливість раннього виявлення, підтримка тих, хто живе з цим діагнозом, а також збір коштів на заходи із запобігання, діагностування, лікування та реабілітації.

ЯК ЗВЕСТИ ДО МІНІМУМУ РИЗИК ЗАХВОРЮВАННЯ

Аби зберегти себе та свої груди здоровими, а також суттєво знизити ризик захворіти на рак молочної залози, варто  дотримуватися простих та корисних правил здорового способу життя, профілактики та ранньої діагностики.

  • Використовуйте всі можливості для активного руху. Рухайтеся для здоров’я та задоволення. Кожного дня. 60 хвилин спорту, танцю або швидкої ходи на день знижують ризик захворіти на рак грудей
  • Контролюйте свою вагу. Надлишкова вага або ожиріння значно підвищують ризик захворіти, особливо в менопаузі. Зверніться до сімейного лікаря, ендокринолога або дієтолога. Вони допоможуть вирішити цю проблему.
  • Дотримуйтеся принципів здорового харчування. Контролюйте вживання алкоголю.
  • Пам’ятайте про спадковий фактор щодо захворювань на рак молочної залози. Якщо такі випадки були, проконсультуйтесь з  лікарем про ризики на необхідність генетичного тестування.

У більшості жінок молочні залози змінюються протягом менструального циклу. Тільки ви можете знати. Що є нормою. Оглядайте лежачи, перед дзеркалом та прощупуйте молочні залози під час душу і переодягання. Перевірятися варто до середини циклу: на другий тиждень після місячних. У період менопаузи – в один і той самий день кожного календарного місяця.

Огляд перед дзеркалом

Обидві руки підніміть за голову, огляньте, чи немає змін форми, розмірів молочної залози і структури шкіри. Покладіть руки на стегна, напружте м’язи грудей і рук. Звертайте увагу на форму соска, наявність видимих підвищень або втягнень.

Огляд під час душу

Підніміть ліву руку за голову, правою рукою невеликими круговими рухами пропальпуйте ліву молочну залозу, поступово наближаючись від краю до центру (до соска). Повторіть те саме з правою молочною залозою.

Огляд лежачи

Пальпуйте кожну молочну залозу протилежною рукою. Уникайте грубих рухів. Круговими і повздовжніми рухами від краю до центру (соска) пальпуйте всю залозу. Визначте, чи немає вузлів, ущільнень чи змін у структурі тканини або товщі шкіри. Пальпуйте пахвові і надключичні ділянки.

Зверніться до лікаря у випадку:

  • наявності ущільнення в молочних залозах;
  • зміни розміру або контуру залози;
  • зміни положення соска;
  • потовщення («лимонна корка») або втягнення ділянки шкіри;
  • посилення венозного малюнка;
  • наявності запалення (різке почервоніння шкіри) або висипки;
  • наявності крові або темних виділень із соска.

Перераховані симптоми можуть виявлятися і при доброякісних утвореннях, але в разі виявлення  одного із зазначених необхідне ретельне обстеження у фахівця.

Кожна жінка після 20 років має 1 раз на місяць (на 10-12 день менструального циклу) проводити самоогляди, а також 1 раз на рік проходити огляд у мамолога. Проконсультуйтеся про необхідність проведення мамографії.

ЯК ПРИЄДНАТИСЯ ДО РОЖЕВОГО РУХУ ДОБРА

Вже понад 18 років благодійний проєкт «РОЖЕВИЙ ЗМІНЮЄ ЖИТТЯ» від Mary Kay підтримує жінок, які зіткнулися з цим діагнозом. В рамках ініціативи українське відділення бренду пропонує жінкам, які перенесли операцію з видалення злоякісної пухлини молочної залози, безкоштовно пройти програму реабілітації.

За підтримки Благодійного Фонду «Здоров'я жінки і планування сім'ї» в рамках програми реабілітації жінки проходять комплекс відновлювальних процедур, отримують консультації провідних фахівців, спілкуються з психологами та іншими жінками, яких спіткав цей діагноз. Програма допомагає відновити не лише фізичний, а й психологічний стан.

Проєкт «РОЖЕВИЙ ЗМІНЮЄ ЖИТТЯ» повністю фінансується за рахунок зібраних коштів від продажу спеціальної продукції Mary Kay.

У 2021-му році помічниками добра стали 2 ексклюзивні відтінки блиску для губ Mary Kay Unlimited (у відтінках «Впевнений Рожевий» (Pink) та «Лілова надія» (Lilac). 

35 гривень від продажу кожного з цих блисків для губ перераховуються на підтримку програми реабілітації

Придбайте вподобаний відтінок та подаруйте свою підтримку тим, хто цього потребує.

Фото: прес-служба Mary Kay; стокові зображення від Depositphotos

Модные аксессуары
Предыдущий материал

ТОП-5 модных аксессуаров, которые сделают стильным ваш образ

Виктория Бекхэм
Следующий материал

Совсем другое лицо: Викторию Бекхэм заподозрили в увеличении губ