Уперше в історії: українець став ведучим спеціальних заходів шведського Нацвідбору на Євробачення

Володимир Бірюков
9 березня у Стокгольмі відбувся фінал Melodifestivalen — популярного музичного конкурсу, під час якого Швеція щорічно обирає свого представника на пісенний конкурс Євробачення.

Подія проводиться в Швеції з 1958 року і за показниками національного мовника є найбільш популярною програмою країни за рейтингами глядацької аудиторії (конкурс одночасно транслюють по національному телебаченню, радіо та на інтернет-ресурсах, де його дивляться 70% населення Швеції). Саме цей фестиваль допоміг Швеції сім разів отримати перемогу на конкурсі Євробачення за свою історію.

З моменту заснування всі організаційні аспекти Melfest завжди контролювалися виключно шведською командою. Однак цього року оргкомітетом було прийнято рішення вперше доручити проведення урочистостей з відкриття та закриття конкурсу, а також  модерування пресконференції за участі цьогорічних учасників шведського відбору та представників Євробачення з інших країн – ведучому з України. Спеціальним гостем Melodifest WKND став український журналіст та волонтер Володимир Бірюков — він працював на трьох майданчика фестивалю з 6 по 9 березня.

«Така практика для нас вперше. Раніше ми ніколи не запрошували іноземних ведучих, проте з 24 лютого 2022 року Швеція виявляє активну підтримку Україні. Саме тому цього року ми вирішили приєднати до нашої команди українського телеведучого та людину, яка працює з Євробаченням з 2009 року. Це є ще одним свідченням нашої підтримки та абсолютної солідарності з Україною. Тепер нас обʼєднують не лише однакові кольори наших прапорів», — зазначають організатори конкурсу.

Одним із головних завдань Володимира стала промова про важливість підтримки України західними партнерами та країнами Євросоюзу, яку він оголосив зі сцени під час заходу.

«Останнім часом у суспільстві лунала думка про те, що Євробачення для України неактуальне і нам варто припинити взагалі говорити про цей конкурс, але я з цим не згодний. Адже для України це ще один шанс достукатись до мільйонів людей не через новини, а через їхні емоції. Тим більше щороку Melodifestivalen допомагає українцям не тільки словами, а й вагомими грошовими внесками. Тому для мене було великою честю отримати це запрошення і стати одним з ведучих заходів Нацвідбору у Швеції», — ділиться Володимир Бірюков.

Також під час конкурсу в Стокгольмі провели арт-презентацію картин, на яких відомі шведські художники зобразили Україну. У травні, під час фіналу конкурсу Євробачення в Мальме,  відбудеться благодійний аукціон, не можна буде придбати роботи. Усі зібрані кошти організатори перерахують на гуманітарну допомогу українцям, що постраждали через війну.

У минулих роках Melodifestivalen вже надавав допомогу Україні. У 2022 році під час ефіру шляхом телефонного голосування серед глядачів було зібрано 1435319 крон (135562,57 євро), а у 2023 році 425813 крон (38030 євро). Усі кошти були спрямовані до благодійної організації Radiohjalpen, яка займається гуманітарною підтримкою українців у Швеції.

Володимир Бірюков також не вперше бере участь у великих міжнародних проєктах, присвячених Україні. Зокрема, він – один з ініціаторів збору коштів на Латвійський байрактар, а загальна сума зборів волонтерських ініціатив, до яких  залучений журналіст, уже перевищила 4,5 млн євро. До повномасштабного вторгнення Бірюков щороку робив огляди  конкурсу «Євробачення» для ЗМІ в  складі української делегації, а також був ведучим бекстейджу під час Нацвідбору на телеканалі СТБ.

Читайте також

Євробачення-2024: Тіна Кароль без макіяжу та концертного вбрання виступила в ефірі Нацвідбору

Євробачення-2024: Тіна Кароль без макіяжу та концертного вбрання виступила в ефірі Нацвідбору

Євробачення-2024: відомо, хто представить Україну на конкурсі в Мальме

Євробачення-2024: відомо, хто представить Україну на конкурсі в Мальме

KHAYAT
Попередній матеріал

KHAYAT випустив саундтрек до фільму за мотивами книги Кузьми Скрябіна «Я, «Побєда» і Берлін»

Аліна Гросу
Наступний матеріал

Аліна Гросу вийшла заміж і показала свого коханого чоловіка

Новини партнерів