«Це крик душі»: нова пісня Юрка Юрченка і гурту Yurcash, присвячена побратимам

Юрій Юрченко
24 лютого, в день, який тепер навіки закарбований в усіх календарях, гурт Yurcash випускає сингл, що має назву «Тільки не сьогодні».

Фінальна найдраматичніша фаза визвольної війни українського народу за свою незалежність та врешті, як тепер зрозуміло остаточно, за торжество визначальних цінностей людства, триває вже два роки. Багато хто з українців давно не займається своєю звичною цивільною професією, а воює. Кожен по-своєму, хтось – на реальному фронті, хтось волонтерить, хтось адаптує свої професійні здібності задля досягнення загальної мети, хтось освоїв новий для себе більш корисний на сьогодні фах – у кожного свій життєвий вектор. При цьому всі свідомі не тільки спраги до волі та перемоги, а й розуміння цінності кожного людського життя – щодня ми втрачаємо найцінніші непересічні долі у цій жорстокій битві.

Юрій Юрченко, фронтмен гурту Yurcash, від самого початку повномасштабного вторгнення став добровольцем 49 окремого стрілецького батальйону «Карпатська січ» імені Олега Куцина, який функціонує у складі ЗСУ з 2014 року. Не відмовившись зовсім від своєї артистичної діяльності, він навпаки спрямував її на досягнення загальної мети – Юра і часто на «передку» підносить дух побратимів своєю музикою і волонтерить, збираючи донати, доставляє потрібні вантажі своєму підрозділу. Власне, це в наш час не рідкість, багато українських артистів так само включені в такі процеси.

Творчість Yurcash, звісно, зрезонувала на історичні події. За останні два роки гурт випустив декілька пісень, присвячених подіям, які відбуваються нині на українській землі. Нова пісня «Тільки не сьогодні» стала черговою рефлексією на те, що відбувається навколо.

Юрій Юрченко: «Це переповнена чаша моїх внутрішніх емоцій і переживань, які накопичувались упродовж цієї повномасштабної війни. Ти – «мущина», батько, воїн і наче маєш бути сильним, але втрачати своїх побратимів, що для тебе стали рідніші за рідних, – непомірний тягар. А ти не можеш нічого вдіяти… Бо це – війна, і ти мусиш робити свою справу. Тоді ти благаєш Бога: спаси і збережи їх…»

Після багатьох перебувань на фронті та вже звичних «прильотів» і супутніх мініконтузій доля зіграла з артистом злий жарт – у якийсь момент під час виступу влітку 2023 року в складі гурту "Скрябін", де Юрій є нині вокалістом, співак раптово втратив повноцінний слух в одному з вух. Медики, на жаль, так і не впоралися до кінця з проблемою – тож Юрій мусив задля продовження професійної діяльності замовити спеціальні навушники, які дають можливість адекватно працювати на сцені.

Демо пісні «Тільки не сьогодні» співак записав вже після часткової втрати слуху. Зазвичай Юрченко сам продюсує свої пісні, але цього разу він вирішив віддати продюсінг пісні в руки та у вуха продюсеру Віталію Климову, відомому завдяки роботам з "Табула Раса", "Океан Ельзи", Альоною Вінницькою, Gouache та LETAY. Климов сформував продакшн-команду, що дала той результат, який тепер можна почути – представник нового покоління української музичної індустрії, продюсер та аранжувальник Євген Чичановський, клавішник Океану Ельзи Мілош Єліч, який зробив та реалізував оркестрове аранжування, Рубен Толмачов, який втілив хорове звучання разом з керованим ним відомим дитячим хором «Дзвіночок» та еталонний майстер звуку та мастерингу продюсер Віталій Телезин.

Юрій Юрченко: «З цими людьми я працював вперше, і було неймовірно легко з кожним, бо це люди-профі, віддані своїй справі. Женя Чичановський - дуже відповідальний і талановитий музикант нової хвилі. Він мав повну свободу і, незважаючи на досить молодий вік, відчув та передав всю драматургію пісні. Ми розуміли, що потрібні потужні оркестрові партії. А хто в нас кращий у тому? Звісно, Мілош Єліч. Велика подяка за його роботу. Попри постійну зайнятість Мілош відгукнувся і в стислі терміни зробив свою роботу. Респект! І так, нам потрібен був дитячий хор, що наче янголи з небес благає Бога вберегти наших воїнів. Там непроста теситура для дитячого хору, і були певні сумніви. Але результат, якого досягли Рубен Толмачов і хор «Дзвіночок», мене вразив. Ну, а фінальне зведення і мастеринг від Віталія Телезина вчергове підтвердили, що він - майстер своєї справи. Мабуть, вперше у своїй карʼєрі я після першого ж прослуховування не мав жодних зауважень».

Сьогоденна українська пісенна творчість тепер з очевидних причин перенасичена піснями про війну. Тому кожний черговий меседж має додавати свою окрему смислову тональність, додаткове усвідомлення.

Юрій Юрченко каже: «Це крик душі. Ця війна несправедлива, цинічна й жорстока. Так, ніхто з нас не народжений для війни, але хлопці й дівчата наче з дитинства відчували, що прийде такий час, коли ти мусиш піти, бо доля твоєї рідної країни - понад усе! Я втомився втрачати своїх братів і сестер… Герої не вмирають, але їх більше немає поруч, і це несамовито боляче…»

«Тільки не сьогодні» доступна для прослуховування та скачування на всіх цифрових майданчиках 24 лютого. Ця «молитва» має бути почута, переконаний артист.

Читайте також

Алан Бадоєв у штаб-квартирі НАТО представив фільм «Довга Доба»: «Війна ближче, ніж вам здається»

Алан Бадоєв у штаб-квартирі НАТО представив фільм «Довга Доба»: «Війна ближче, ніж вам здається»

Антон Птушкін зняв свій перший повнометражний фільм «Ми, наші улюбленці та війна»

Антон Птушкін зняв свій перший повнометражний фільм «Ми, наші улюбленці та війна»

KHAYAT
Попередній матеріал

Духовний здобуток: KHAYAT презентував відео на пісню «Псальма»

Сергій Бабкін
Наступний матеріал

«Те, що з цього вийшло, мене вразило»: Сергій Бабкін випустив альбом «Лютий»

Новини партнерів