Премія для українських жінок: українки мають шанс розвинути власну справу

премія для жінок
Українські жінки, які ведуть підприємницьку діяльність під час активних воєнних дій, можуть подати заявку на конкурс “Створено жінками — 2024”.

Переможниця премії отримає 150 000 грн на розвиток власної справи, членство у Франко-українській торгово-промисловій палаті та поїздку в Париж, а всі фіналістки — грошові призи, консультаційну підтримку від компаній-партнерів. Цього року конкурс “Створено жінками” проводиться вже вшосте.

Загалом з 2019 року  участь у конкурсі взяло 700 українських підприємниць, близько 30 стали переможницями й отримали майже 1 млн гривень на розвиток свого бізнесу. Серед сфер діяльності конкурсанток — освіта, медицина, створення ефірних олій та натуральної косметики, виробництва харчів та очищення води, сміттєпереробні станції, кіностудії, виготовлення меблів, розроблення настільних ігор тощо.

“Українські жінки не лише зі зброєю в руках боронять країну, а й упевнено керують бізнесом у тилу. З лютого 2023 року кожен другий новий ФОП в Україні відкрили жінки, — зазначила Мод Жозеф, директорка Франко-української торгово-промислової палати. — Найбільш помітно кількість підприємиць зросла від початку осені: так, наразі на жінок припадає 60% нових ФОПів. Для порівняння, у 2021 році справи, відкриті жінками, складали 49% від загальної кількості нових бізнесів. Жіноче лідерство стає мейнстримом в Україні, і ми раді, що причетні до цього невпинного процесу. Я бажаю українським жінкам віри в себе та наснаги,  а також закликаю підприємиць не зволікати та подавати заявку на наш конкурс — ви всі гідні перемоги та підтримки”.

Але це не означає, що на жінок-підприємиць не вплинула війна — згідно з дослідженнями,  з початком повномасштабного вторгнення 95% бізнесів, що належать жінкам, відчули  негативний вплив. Головними викликами є наслідки стихійних лих та пандемій, проблеми виходу на міжнародний ринок та нестабільні економічні умови в Україні, спричинені війною (про це зазначило 40%). Так, у 26% жіночих бізнесів зменшилася кількість клієнтів, 18% призупинили діяльність, у 12% зменшилася кількість замовлень тощо. Крім того, бізнеси зазнали прямих збитків — п'ята частина — до 100 тис. грн, 47% — від 100 тис. до 1 млн грн, 20% — від 1 до 5 мільйонів грн, а 13% жіночих бізнесів зазнали збитків більше ніж на 5 мільйонів гривень. Хоча кількість нових ФОПів, очолюваних жінками, стрімко зростає, частка жінок-директорів компаній росте не так швидко. У 2022 році цей показник сягнув 28%, а в 2023 році трохи зріс — до 31%.

Заявки на премію приймаються до 24 березня 2024 року. Для участі в конкурсі кандидатки — засновниці компанії та підприємиці — мають заповнити анкету на сайті womanccifu.com, зробити презентацію про себе (досвід роботи, основні досягнення, проєкт розвитку і бізнес-план на 3 роки) та коротке відео про свою компанію та проєкт, а також надати офіційний реєстраційний документ. Зауважте, бізнес має бути працюючим — не новоствореним.

Журі розглядатиме заявку за такими критеріями: оригінальність та обґрунтування проєкту, стратегічне мислення та якість бізнес-плану, а також якість презентації. Ті учасниці, які наберуть найбільшу кількість балів, пройдуть до наступного туру — співбесід з журі.

Крім головного призу, для фіналісток передбачені спеціальні призи Франко-української торгово-промислової палати: спонсори-члени палати виділяють від 25 000 до 100 000 грн.

Учасниками конкурсу минулих років були такі компанії: Gunia Project, Have a rest, Vesna, No Waste Ukraine, Musique de Langue, Mary Ballet Kyiv та багато інших.

Читайте також

Презентація нового українського бренду сумок та аксесуарів Verdoni

Презентація нового українського бренду сумок та аксесуарів Verdoni

ТРЦ Gulliver і бренд ISED презентували лімітований дроп за мотивами робіт художниці Любові Панченко

ТРЦ Gulliver і бренд ISED презентували лімітований дроп за мотивами робіт художниці Любові Панченко

СКАЙ
Попередній матеріал

Після гучного розлучення: гурт «Скай» випустив пісню для всіх закоханих чоловіків

Володимир Шумко
Наступний матеріал

Володимир Шумко розповів про ідеальний ранок з дружиною

Новини партнерів