Білі троянди від загадкового обожнювача: балерина Христина Шишпор розповіла про повернення на сцену

Христина Шишпор
Прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка Христина Шишпор розповіла Viva! про гучне повернення у культурне життя країни.

Після тривалої творчої паузи, зумовленої повномасштабним вторгненням, українська балерина Христина Шишпор повернулася на сцену як справжня зірка. 27 жовтня вона виступила з сольним концертом у Києві, квитки на який розкупили за три тижні до події.

— Солдаут на балет під час повномасштабної війни. Як вам це вдалося?

Рада поділитись цим з Viva! Насправді довгий час я сумнівалася щодо проведення сольного концерту в умовах війни. Було багато запитань та сумнівів щодо того, чи варто це робити. Однак мене підтримало керівництво театру, і коли квитки були так швидко розпродані, це стало справжньою несподіванкою для мене.

Концерт виявився настільки затребуваним, що квитки в партер було розпродано за два дні, а за три тижні до початку місць взагалі не залишилось. Я була дуже здивована, тому що балет як мистецтво часто сприймається як елітарне, не масове. Однак усвідомлення того, що люди придбали всі квитки саме на мій виступ, стало для мене неймовірним щастям.

Христина Шишпор

Я відчуваю глибоку подяку до всіх глядачів, хто прийшов на концерт. Це був дивовижний досвід, і я щаслива, що змогла подарувати радість та захоплення своїй аудиторії. Шкода, що виступ лише один, і не всі, хто хотів, змогли на нього потрапити. Дякую кожному, хто підтримує та цінує мистецтво!

— Чи плануєте їхати у тур по Україні?

Продовжуючи відповідь на попереднє запитання: мені прикро, що не всі охочі змогли потрапити на концерт, тому хотілося б надати їм таку можливість. Так, я планую і з нетерпінням чекаю на можливість вирушити в тур Україною, особливо ближче до весни. Мрію провести ще один концерт та відвідати різні міста нашої гарної країни. Сподіваюся, що незабаром закінчиться війна, і ми зможемо здійснити це без будь-яких перешкод. Якщо говорити про більш далеке майбутнє, я розглядаю можливість провести гастролі за кордоном та поділитись нашою творчістю з міжнародною публікою. Дай боже, щоб усі плани справдилися, і ми змогли б це здійснити.

Христина Шишпор

— Як змінився глядач балету?

Під час війни з глядачами відбулися великі зміни, і це помітно. Багато людей стали більш уважними до мистецтва, розуміючи, що культура відіграє важливу роль у нашому житті. Ці зміни не можуть не тішити, оскільки вони свідчать, що люди починають цінувати важливість мистецтва.

Культура є невід'ємною частиною нашої історії, розвитку та самої країни. Тому у цей непростий період запрошую всіх до театру, де ви зможете насолодитися балетом і поринути у світ мистецтва. Театр стає місцем, де можна знайти натхнення та радість навіть зараз.

— Чи відомо вам, від кого були ті численні троянди після концерту? Їхня кількість вражає.

У мене завжди було багато прихильників — і жінок, і чоловіків, тому я не можу однозначно сказати, від кого були усі квіти. Особисто знаю декількох людей, які мене привітали з концертом і подарувати красиві букети. Але всіх, хто надіслав квіти на сцену і в гримерку, я не знаю.

Христина Шишпор

Після концерту у гримерку Христини Шишпор передали великий букет троянд із запискою, де було лише два слова: «Браво, прима!». Хто із шанувальників його надіслав, балерина не зізнається.

— Вочевидь в артистки такого рівня завжди є обожнювачі. Як вони проявляють своє захоплення? І чи відповідаєте ви на нього?

Як у всіх артистів, у мене також є прихильники. Зазвичай буває таке, що мені дарують подарунки чи надсилають квіти. Це можуть бути солодкі подарунки, але їх я приймаю тільки від тих людей, яких знаю особисто і з ким спілкуюсь. Обережно ставлюсь до подарунків від незнайомих людей.

— Що зараз вас наповнює і підживлює?

Це наша скоріша перемога і бажання жити, як ніколи. Ти розумієш, що не маєш права повернути назад, а тільки йти вперед. Кожна людина зараз на своєму фронті, і я теж. Я не маю права здатися чи змінювати щось у своєму житті, адже на сьогодні я вмію це найкраще — танцювати, бути артистом, надихати людей.

А ще велике натхнення для мене — глядач, який приходить, незважаючи на ракети, горе чи особисті проблеми. Вони приходять до нас на вистави й, знаєте, ці оплески дорого коштують. Мене це дуже наповнює, я вдячна кожній людині, яка приходить у наш театр. Ми з великим теплом віддаємося своїй справі — хочемо надихати людей, які надихають нас.

Христина Шишпор

Фото: пресслужба

Тімур Мірошниченко
Попередній матеріал

Тімур Мірошниченко: «Щовечора мої діти засинають лише під “Хоробрі казки”»

MELOVIN
Наступний матеріал

MELOVIN назвав свою невиліковну хворобу: «Не можу в це повірити»

Новини партнерів