Юрій Горбунов відповів на питання про перетин кордону і прокоментував судовий позов

Юрій Горбунов
У великому інтерв’ю Юрій Горбунов відповів на запитання про серіальне виробництво за державний кошт, а також висловився про хейт, який отримав від суспільства.

Нещодавно ведучий «1+1 Україна» та кінопродюсер Юрій Горбунов зазнав хейту через участь його кінокомпанії «Прототип продакшн» у державному мистецькому конкурсі на виготовлення серіалів. У великому інтерв’ю журналістці Аліні Доротюк він розставив всі крапки над «Ї» і пояснив, чому вирішив взяти участь у конкурсі, чи вважає гумор в кіно актуальним під час війни, про волонтерські концерти для ЗСУ та відповів на звинувачення у нібито незаконному перетині кордону.

Юрій Горбунов пояснив механіку конкурсу та чому кошти, виділені на кіносеріальне виробництво, не можуть йти на інші потреби. Раніше про це в інтервʼю BBC розповів ексміністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Ці гроші навіть не на культуру загалом – на книги, вистави, а конкретно на кіно. В сумі – 400 мільйонів гривень. Ми повинні на рівні держави це пояснити людям. Тому що виглядає дійсно дивно, коли в країні, в якій йде війна, постійно йдуть збори на дрони або ще на щось, і при цьому гроші йдуть на кіно», – каже ведучий.

Через такі непорозуміння Юрій зазнав жорсткої критики в соцмережах. 

«Я розумію, чому суспільство так відреагувало саме на наш серіал. Ми всі втомилися. Ми всі хочемо перемоги. Ми розуміємо, що зараз будь-яка дурниця може викликати бурхливу реакцію. Але коли мені почали писати "Що ви зробили для перемоги?" А в мене є результати нашої роботи: спілка підприємців кіно- та телеіндустрії відправила на фронт біля 800 автомобілів. З концертами по Україні і Європі з Дзідзьо і Олександром Пономарьовим ми зібрали близько 2,5 мільйонів євро для ЗСУ», – каже ведучий.

Читайте також

Ексклюзив: Потап — про шлюб з Каменських, скандали і стосунки з сином

Ексклюзив: Потап — про шлюб з Каменських, скандали і стосунки з сином

Копія батька: Тіна Кароль опублікувала знімки з 14-річним сином Веніаміном Огіром

Копія батька: Тіна Кароль опублікувала знімки з 14-річним сином Веніаміном Огіром

Юрій Горбунов зазначив, що як кінопродюсер довго розмірковував, чи варто його компанії брати участь у конкурсі:

«Чому ми думали йти на цей конкурс, чи ні? Тому що права на весь продукт держава забирає собі. Це не зовсім влаштовує продюсерів. А забирає тому, що планує монетизувати з кількості показів і в даному випадку всі ці гроші – 33 мільйони гривень назад повернулися б до держави. Тобто, це гроші, які окупаються. Тому, коли продюсеру говорять – ми даємо вам кошти на зйомки, але забираємо у вас права, це не дуже нам подобається. Так ти тільки заробляєш на зарплатні під час зйомок, і все». 

Горбунов розповів, що його кінокомпанія у 2018 році повернула Держкіно всі гроші, виділені на виробництво «Скажене весілля» – а це трохи більше трьох мільйонів гривень. Це прецедент для українського кіно, коли компанія-виробник повертає усі гроші, взяті на виробництво фільму.

Ведучий також пояснив, чи є подібність сценарію його стрічки з російськими серіалами і зазначив, що це порівняння його здивувало:

«Я, на відміну від тих людей, які написали, що це калька від російського серіалу, не дивлюся російські серіали. У нас це історія, коли на початку війни два айтішника в Харкові йдуть у військкомат, але їм відмовляють, бо немає бойового досвіду. Тоді хлопці вирішують продовжувати робити свій стартап, переїхати на захід України аби його завершити, працювати і донатити гроші на ЗСУ. По дорозі у них закінчується заряд на автомобілі, вони зупиняються в неіснуючому містечку Інгулець. А в кінці наші герої стають реальними героями, тому що ловлять ДРГшників. Я впевнений, за такою ж аналогією можна привести приклад сотень серіалів».  

Ведучий прокоментував, чи планувався прототип Поворознюка у серіалі:

«В цьому населеному пункті є місцевий царьок, яких дуже багато, а-ля Поворознюк. Не він, а такий як він. Наша ціль – висміяти таких царьків, які себе почувають королями, навіть вище влади. Вони є в будь-якому районному центрі. Для того, щоб було зрозуміліше, хто він, ми придумали, що це такий, як Поворознюк. Щоб показати всю його надмінність, нікчемність. Поворознюк – це ім’я номінальне. Для того, щоб людям, які приймають наші заявки, було зрозуміло, про кого може йти мова». 

Читайте також

Сказала – як відрізала: Даша Квіткова відповіла, що думає про Нікіту Добриніна після розлучення

Сказала – як відрізала: Даша Квіткова відповіла, що думає про Нікіту Добриніна після розлучення

Ексклюзив: Тімур Мірошниченко вперше знайомить з Марселем, якого всиновив під час війни

Ексклюзив: Тімур Мірошниченко вперше знайомить з Марселем, якого всиновив під час війни

Горбунов також говорить про важливість того, аби кіноіндустрія під час війни працювала:

«Щоби зняти серіал, потрібно приблизно 50-60 днів. В цьому процесі задіяно приблизно 200 людей. Це ті люди, які отримають зарплатню, сплатять податки і мають з чого донатити. Це найважливіше. Тому що всі ті фінансові подушки, які люди зберігали на «чорний день», закінчилися. У людей немає вже з чого донатити. Тому, запустити кіноіндустрію було надзвичайно важливо».

Юрій Горбунов зі своєю командою влітку минулого року зняв комедійний серіал «Скажені сусіди»: «Я зрозумів, що це така пігулка, щоб підняти бойовий дух, покращити настрій і відволіктися. Тому комедія в ці часи має дуже важливе стратегічне значення».

А на закиди від хейтерів про те, чи на часі кіно, Юрій відповідає:

«Наш серіал «Скажені сусіди», який ми зняли під час повномасштабної війни – наша відповідь тим, хто каже, що кіно не на часі. Його показали на телеканалі ТЕТ, а зараз він вийшов на Netflix. На сьогоднішній день він там на 6-му місці. Ми обійшли «Люпена», «Лінкольн для президента». Ми єдиний український серіал, який потрапив в 10-ку переглядів на Netflix. Я не претендую на те, щоби всім подобатись, але є рейтинги і є результат».

Про звинувачення у незаконному виїзді за кордон навесні 2022 року Юрій Горбунов має чітку відповідь: 

«Всі мої виїзди за кордон офіційні. Всі вони зафіксовані в моєму паспорті і там є всі штампи, які потрібно. Те, що написали «Цензор.Нет» і подібні видання, які їх підтримали і які належать до певної політичної сили, будуть нести офіційну привселюдну відповідальність. Я вже подав заяву у відповідні органи для того, щоб це розслідували. І ті люди, які зробили цей наклеп, обов’язково будуть вибачатися. Я не відпочивав на іспанських курортах. Я був у Барселоні і Жироні там, де були концерти з Дзідзьо і Олександром Пономарьовим». 

Макс Барських і Надя Дорофєєва
Попередній матеріал

Сексі-танці у спільному кліпі Макса Барських та DOROFEEVA

Ірина Адоніна
Наступний матеріал

Українцям за кордоном не вистачає нашої культури: Ірина Адоніна про благодійний рух і його учасників

Новини партнерів