Тварини, що живуть у воді

Живущі у воді
Є тварини, які міцно асоціюються у нас із водою, незважаючи на те, що вони не можуть існувати без суші. Вони відрізняються розмірами, зовнішнім виглядом, живуть у різних куточках земної кулі, але їх поєднує водна стихія - джерело продовольства

Водяний кінь… Недарма римляни дали таке незвичайне прізвисько звичайнісінькому гіпопотаму. Коли ці могутні тварини висовують голову з води, вони справді чимось нагадують коней, хоч і не мають до них жодного стосунку.

Вода - улюблена стихія гіпопотамів, які на суші почуваються не дуже зручно і виходять туди тільки в пошуках трави. На землі гіпопотамам жарко і незатишно, а ось у воді - саме воно, і шкіра завтовшки 3 см надійно захищає їх від переохолодження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Життя квітів

Зовнішність гіпопотамів оманлива! Здається, що через вагу (більше 150 кг), коротких ніг і широкого тулуба вони важко пересуваються, але насправді навіть на суші гіпопотами можуть розвинути пристойну швидкість і не полізуть хіба що в густі зарості, де їм важко буде розвернутися. Тому туристам, які зустріли на своєму шляху цих велетнів, рекомендують не дратувати тварин і швидше піти з їхньої дороги, адже гіпопотами можуть бути дуже агресивними і швидко знайдуть застосування своїм величезним іклам, захищаючи територію або дитинчат.

Якщо вже і на суші вони такі спритні, то про воду й казати не варто! Гіпопотами воліють просто стояти на дні водойми, тримаючи голову на поверхні води або повністю поринаючи в неї, але виринаючи кожні хвилин 5-7 подихати повітрям. Однак, якщо гіпопотам захоче, він може піти на глибину і пропливти значну відстань не гірше за олімпійський чемпіон. Відомі випадки, коли стадо гіпопотамів пропливало до 30 км, тому змагатися у швидкості плавання з ними точно не рекомендується.

Майданчик для ігор

Морські котики – ще одні любителі водної стихії, що виходять на сушу лише для невеликого відпочинку та розмноження. Тіло котиків спеціально створене для підкорення морських просторів і зовсім не призначене для пересування суходолом. Так, 100 метрів у воді котик подолає за 10 секунд, а на землі за 10 хвилин!

У пошуках харчування морські котики можуть провести в океані до кількох днів, перекушуючи рибою, молюсками, ракоподібними. Якщо поблизу немає каміння або берега, щоб трохи перевести дух, котики влаштовуються на відпочинок прямо на поверхні води, згортаючись калачиками.

Морські котики чимось нагадують своїх пухнастих тезок, що живуть у наших квартирах, – молоді особини так само люблять перекидатися і грати цілими днями. Вони ганяються один за одним у воді, ховаючись за водоростями чи камінням. Відмінний нюх дозволяє котикам відчути у воді своїх побратимів, плівка на очах уберігає їх від роздратування, а вушна раковина замикається при пірнанні – їхня морська природа така, що вони почуваються у воді як удома.

Пернатий кит

Існує кілька видів фламінго, які відрізняються за забарвленням, розмірами та місцями проживання. Об'єднує їх джерело харчування - лагуни, дрібні солоні або водоймища, драговини, де завжди можна знайти водорості, безхребетних або ракоподібних. У пошуках їжі фламінго зачерпують воду дзьобом із поверхні води або занурюють його на кілька сантиметрів. По краях дзьоба у цих птахів знаходяться маленькі гребінці, які фільтрують рачків та водорості. Потім горло, працюючи на кшталт помпи, відкачує зайву воду. Найпопулярніша страва в раціоні фламінго - синьо-зелені водорості, середнє споживання яких становить близько 60 г на день на одну особину. До речі, саме цим водоростям фламінго зобов'язані розкішним кольором - у них міститься пігмент, що барвить, кантаксантин, що використовується і як харчовий барвник в кулінарії. Більше подробиць про життя цих та інших мешканців нашої планети ви можете дізнатися у програмі «Найдикіше шоу» по буднях о 16:00 на телеканалі Animal Planet.


Олександр Коптєв

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колібрі: Сонячні пташки

Моногамні тварини
Попередній матеріал

Моногамні тварини: кохання на все життя

Кохання серед тварин
Наступний матеріал

Кохання серед тварин

Новини партнерів