Збивати або не збивати: допустима температура при ГРВІ

Допустима температура при ГРВІ
Висока температура - для багатьох симптом лякає, що потребує негайного реагування. Однак мало хто замислюється над тим, що температуру підвищує організм, а не хвороба. Для вашого тіла це природна захисна реакція.

Сучасна фармакологія пропонує десятки препаратів для зняття симптомів застуди. До складу комплексних ліків, як правило, входить парацетамол. Ще вони містять речовини, що знімають набряклість, закладеність носа, алергічні реакції, біль у м'язах. Багато таких засобів – Колдрекс, Фармацітрон, Рінза, Вікс Актив, ТераФлю – складаються з аналогічних діючих речовин. Великою популярністю користуються імуномодулятори із противірусним ефектом. Амізон Макс, Арбідол, Кагоцел тощо припускають знеболюючий, жарознижувальний, протизапальний ефект, крім того вони підвищують рівень ендогенного інтерферону.

Окрема група – противірусні препарати. Речовини з доведеною дією, що руйнує вірус грипу, – це осельтамівір, що випускається під маркою Таміфлю та занамівір (Реленза).

Чому лікарі рідко призначають Таміфлю, чим небезпечний цей препарат і чи він справді ефективний?

Озельтамівір блокує білок нейрамінідазу – один із компонентів вірусу грипу типу H1N1. Рекомендується для досягнення терапевтичного (лікувального) ефекту у випадках лабораторного підтвердження грипу, при тяжкому перебігу хвороби і якщо пацієнт входить до групи ризику (літні люди, діабетики, які страждають на хронічні захворювання серця, печінки, нирок, легень). Як профілактичний засіб під час епідемії грипу ефективність не доведена. Препарат має велику кількість побічних ефектів.

Підвищена температура має безпосереднє відношення до процесу вироблення антитіл та зміцнення набутого (специфічного) імунітету. У медичній практиці прийнято вважати нормальною температурою діапазон 35,5-37,4⁰С. Людський центр терморегуляції реагує на вторгнення чужорідних організмів підвищенням температури. Просто намагається спалити непроханих гостей. Організм підвищує температуру тіла до 38⁰С і навіть 40⁰С і утримує її до тих пір, поки чужаки, що проникли в організм, не будуть знищені. Після цього температура тіла знижується. Організм «запам'ятовує» ворога і наступного разу при зустрічі з ним бореться вже не наосліп, а за допомогою антитіл.

Центр терморегуляції не лише підвищує температуру тіла, а й стежить, щоб процес не зайшов надто далеко. Щоб температура спопелила лише ворожих агентів, але не завдала шкоди власним клітинам.

Жарознижувальні та симптоматичні препарати не лікують ні ГРВІ, ні, тим більше, грип, вони лише полегшують стан хворого. Відповідно, якщо дитина або доросла за високої температури почувається непогано, збивати температуру не рекомендується. Якщо при підвищенні температури стан хворого погіршується, жарознижувальний препарат допоможе відчути себе краще.

Варто також відзначити, що вище температура тіла, тим повільніше вона знижується. Ефект після прийому ліків виражається не в нормалізації температури, а в покращенні загального стану: після прийому таблетки температура не обов'язково опуститься до 36,6⁰С. Дитина або доросла з підвищеною температурою тіла повинні в обов'язковому порядку вживати достатню кількість рідини. Жарознижувальні засоби з різними речовинами, що діють, не рекомендується приймати одночасно, але можна їх чергувати.

Ноги на мільйон: топ-10 найкрасивіших ніг в українському шоу-бізнесі
Попередній матеріал

Ноги на мільйон: топ-15 найкрасивіших ніг українських знаменитостей

Як створювався проект Viva! Переможці
Наступний матеріал

До мурашок: відео про те, як створювався проект "Viva! Переможці"

Новини партнерів