Володимир Івасюк, Balaklava Blues, KRUTЬ: добірка української музики на американському радіо

Дарʼя Коломієць
Пісні для знайомства з Україною. Добірка української музики від Дарʼї Коломієць для популярної американської радіостанції KEXP.

Українська культурна активістка, музична продюсерка та діджейка Дарʼя Коломієць представила добірку з трьох українських пісень на відомій американській радіостанції KEXP.

У переддень виходу програми Drive Time легендарний американський діджей, ведучий та старший програмний директор KEXP Кевін Коул анонсував підбірку, назвавши Дарʼю «невтомною активісткою, що віддана поширенню української музики та культури у світі перед обличчям неспровокованої агресії росії».

Дарʼя Коломієць

«Уже багато місяців поспіль я спрямовую усі свої зусилля, аби просувати українську культуру в світі, і для мене велика честь розповідати про нашу музику на прохання одного з найпотужніших американських музичних медіа. Я мала нагоду записати короткі інтро для представлення пісень, і навіть через них прагнула донести до аудиторії, що російська війна в Україні триває, і навіть попри це ми створюємо надзвичайну музику і слухаємо те, що особливо цінно», – говорить Дарʼя Коломієць.

Пісні, які увійшли в добірку:

  • Володимир Івасюк – “Пісня буде поміж нас”

“З цією піснею я визначилась найлегше, і ця її версія – у виконанні самого автора. За місяці культурної роботи і виступів для американської аудиторії я розповідала про Володимира Івасюка, мабуть, найбільше: тут зі мною його платівка, яку я граю за кожної нагоди; про нього вже писали TIME і The New York Times – зокрема, про його ймовірне вбивство працівниками КДБ. Ця пісня особлива для мене, вона допомагає переживати війну. Саме її ми співали у підвалі, де я ховалась від російських обстрілів разом із сорока незнайомими людьми у перші тижні повномасштабної війни. Для мене ця пісня – символ єднання зі своїми людьми попри відстані і час. I те, що Володимир Івасюк гратиме на KEXP у 2023 році – визначна подія”.

  • Balaklava Blues – YOU SHOOT ME

“Учасники Balaklava Blues, Марк і Марічка, познайомились на Майдані в 2014 році. Марк – канадський українець, який до цього жив у Торонто, але прилетів до України, взяв участь у Революції Гідності і зустрів Марічку; згодом вони разом волонтерили в зоні ООС. Зараз вони популяризують українську культуру і історію в усьому світі, розповідають про боротьбу українців і збирають кошти на ЗСУ. YOU SHOOT ME – болісний перший трек на їхньому альбомі LET ME OUT (2022), який присвячено подіям в Україні. Історія і творчість гурту – важливе нагадування світові про те, що війна триває не з 24 лютого 2022, а вже девʼятий рік”.

  • KRUTЬ – “Воля”

“Третя композиція – найвідповідальніша, я підбирала її найдовше і тут зрештою обрала пісню з особливим звучанням. Бо для мене бандура – інструмент, який найкраще уособлює голос і душу України, і він незмінно викликає в мене сироти на шкірі при прослуховуванні. Марина показує, як сучасно бандура може звучати, але ця, інтимна версія пісні підкорила мене – тут тільки струни і вокал. Вона вийшла на початку квітня 2022, після деокупації Київщини, і є присвятою усім, хто бореться за Україну. Я ділюся цією піснею, аби нагадати слухачам про те, що ми зараз переживаємо, і про нашу боротьбу – не лише для України, а й за право бути вільними для всіх людей”.

Повністю фрагмент програми можна послухати на сайті радіостанції.

Читайте також

Моторошно: Анна Різатдінова вразила мережу танцем на місцях ракетних обстрілів

Моторошно: Анна Різатдінова вразила мережу танцем на місцях ракетних обстрілів

«У мене було все. Я була артистом номер 1»: Лобода відповіла всім, хто порівнює її з Лорак і Повалій

«У мене було все. Я була артистом номер 1»: Лобода відповіла всім, хто порівнює її з Лорак і Повалій

Орландо Блум
Попередній матеріал

Актор Орландо Блум побував в Україні

Настя Каменських
Наступний матеріал

Настя Каменських повідомила, що в неї виявили новоутворення в горлі: необхідне термінове лікування

Новини партнерів