В Україні запустили медіаплатформу на тему «Жінки. Мир. Безпека»

В Україні запустили медіаплатформу на тему «Жінки. Мир. Безпека»
Днями в Україні з’явилася платформа W2U (Women to Ukraine), присвячена жіночому лідерству під час війни та поствоєнної відбудови, проблемам впливу війни на жінок та участі жінок у прийнятті рішень і наближенні перемоги.

W2U (Women to Ukraine) – майданчик для публікації позицій і думок жіночих неурядових організацій та широкої громадськості, спрямований на привернення уваги до різкого впливу війни на жінок в Україні. Основна увага приділяється аспектам Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир і безпека». Єдиний портал зібрав разом активісток, експерток, урядовиць, представниць місцевої влади та міжнародних організацій, які висвітлюють проблематику й перспективи гендерної рівності і демонструють зростаючу роль жінки у суспільстві. На майданчику можна знайти аналітичні статті, актуальні новини, надихаючі історії інших жінок і скористатися можливостями отримати гранти та інформаційну підтримку. 

Повномасштабне вторгнення росії стало справжнім випробуванням для прав і свобод жінок, оскільки зробило їх найбільш вразливими до її наслідків. Жінки переважають серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО), безробітних, постраждалих від конфлікту та інших уразливих верств населення. Понад 10 мільйонів людей були переміщені через вторгнення у 2022 році, 67% з яких – жінки. У ситуації війни такі проблеми, як домашнє та сексуальне насильство, не зникають, вони стають менш помітними. Під час війни жінки й дівчата надзвичайно вразливі до пов’язаного з конфліктом насильства, торгівлі людьми та сексуальної експлуатації.

Читайте також

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

«Я освідчився, і через день ми зіграли весілля»: неймовірна історія кохання українців

«Я освідчився, і через день ми зіграли весілля»: неймовірна історія кохання українців

Від початку агресії українські ЗМІ приділяють недостатньо уваги проблемам та викликам війни для жінок, а також не зображують силу жіночого лідерства у миротворенні — такого висновку дійшли дослідники з Інституту конструктивної журналістики. Однак активна участь жінок у запобіганні військовим конфліктам та їхньому вирішенні впливає на досягнення сталого миру і на поствоєнне відновлення, що доведено науковими дослідженнями. Врахування гендерних особливостей при відбудові, захист прав вразливих груп населення, забезпечення прав та свобод – результат активної участі жінок. 

«Розв'язання проблеми – більше видимості жінок у медіа, увага до складних тем, більше ресурсів  про жінок та про них, для того, щоб, з одного боку, звертати увагу на проблеми жінок, а з іншого – надати їм можливість стати активними гравцями й висвітлювати їхній досвід та історії успіху у ЗМІ, – розповідає Ксенія Букшина, директорка  Інституту конструктивної журналістики та нових медіа. – Ми також вважаємо важливим надати слово професійним феміністам, які працюють у цій галузі, щоб показати важливість підтримки чоловіків і переваги гендерної співпраці».

W2U (Women to Ukraine) – це місце знань, нових досліджень на тему, надихаючих історій та можливостей підтримки для місцевих жіночих організацій і широкої громадськості. Дослідження, ґрунтовне обговорення, приклад інших жінок та привернення уваги до теми – шлях до ефективних змін у суспільстві.

Проєкт створено консорціумом організацій: Центром економічного відновлення, La Strada, Поруч, Інститутом конструктивної журналістики та нових медіа за підтримки Посольства Великобританії в Україні.

Фото: пресслужба

TamerlanAlena
Попередній матеріал

«Без бойового досвіду опинився в гарячих точках»: TamerlanAlena розповіли про кохання під час війни

Оля Полякова
Наступний матеріал

Записуй прощальне відео: участь Полякової у грузинських «Танцях» опинилася під загрозою

Новини партнерів