Думка Олександра Педана про найоплачуваніші професії післявоєнного майбутнього

Педан
Ведучий освітнього тревелу про українські виші “УніверCheck 2. Професії” розповів, які спеціальності стануть лідерами українського ринку праці, та чому фах слід обирати раніше за університет.

Економіст за освітою і ведучий за покликанням — Олександр Педан працював усього рік за спеціальністю, наступні 20 років провів на телебаченні. Попри те, що обидві професії раніше були широко затребувані серед молоді, у їхню перспективу після війни Олександр не дуже вірить.

“Я переконаний, що в Україні змістяться акценти на робітничі професії, якими молодь раніше часто нехтувала. Будуть потрібні будівельники, зварники, штукари для відбудови країни. За даними статистики, одній людині з професійно-технічною освітою відповідає аж семеро економістів на ринку праці. Хоча війна показує, що саме робітничі професії є одними з найнеобхідніших. І я переконаний, що попит на них тільки зростатиме, бо після війни люди цих професій отримуватимуть найбільші заробітки”, — каже Олександр Педан.

Восени телеведучий об’їздив десять міст України зі зйомками проекту “УніверCheck 2. Професії”, який вийде на початку 2023 року на YouTube-каналі Олександра Педана. Це освітній тревел про вищі навчальні заклади, а другий сезон присвятили ще й професійним перспективам в Україні. Олександр із донькою Лерою, яка є його співведучою, розглядають виші з точок зору абітурієнтки та батька абітурієнтки. А об’єктивно оцінити всі переваги та недоліки їм допомагають студенти, які не лише роблять екскурсії своїми університетами, а й розповідають про обрані ними спеціальності.

“Я у захваті від нашої молоді. Набагато свідоміші та освіченіші, ніж було моє покоління в їхньому віці. Їм не потрібен диплом заради диплому. Вони розуміють, під час яких історичних часів живуть і готові творити зміни. Ми познайомилися зі студентом, який має намір відбудовувати деокуповані території, а також студенткою, яка мала амбіції на закордон, але зараз також хоче їхати на деокуповані території і викладати там дітям історію. Зустріли студентів-пожежників і правоохоронців, які чітко усвідомлюють ризики своєї  майбутньої роботи”, — розповідає Олександр Педан.

Читайте також

«З ними не хочеться мати проблем»: Франк Вільде — про братів Кличків і камінг-аут у 17 років

«З ними не хочеться мати проблем»: Франк Вільде — про братів Кличків і камінг-аут у 17 років

Маша Єфросиніна розповіла про свій заробіток під час війни

Маша Єфросиніна розповіла про свій заробіток під час війни

Телеведучий переконаний: спершу потрібно обрати спеціальність і від неї вже відштовхуватися при виборі навчального закладу. Бо почасту абітурієнти роблять навпаки, піддаючись на аргументи батьків, де ближче до дому, перспективніше чи дешевше.

“Я — живий приклад, як робити не потрібно. Вивчився на менеджера-економіста, хоча ніколи не бачив себе у цій професії і не працював за спеціальністю. Той єдиний рік не рахується (усміхається). Але моя вступна кампанія припала на буремні 90-ті. Мама чесно сказала, що не потягне жоден виш, окрім як у Хмельницькому, бо я був третім сином. І економічний звучить престижніше, ніж акторський, яким марив тоді. Чи розумію я батьків? Так. Але чи правильно робити вибір за дітей? Однозначно ні”, — пояснює телеведучий.

Тому обирати професію телеведучий радить відповідно до поклику серця та запитів ринку праці, аби потім і задоволення отримувати, і з працевлаштуванням проблем не мати.

Читайте також

«Дуже люблю»: Влад Дарвін знявся у різдвяній фотосесії з сином Рональдом і дружиною Христиною Марті

«Дуже люблю»: Влад Дарвін знявся у різдвяній фотосесії з сином Рональдом і дружиною Христиною Марті

Народження сина та зустріч із рідними після служби: найтепліші спогади 2022 року від телезірок

Народження сина та зустріч із рідними після служби: найтепліші спогади 2022 року від телезірок

Топ-5 подарунків на Новий рік
Попередній матеріал

Топ-5 подарунків на Новий рік. Підбірка ідей для казкового настрою

Леся Нікітюк
Наступний матеріал

Неймовірно смачно! Борщ від Лесі Нікітюк: покроковий рецепт

Новини партнерів