Історична подія: український фільм вперше отримав «Оскар»

20 днів у Маріуполі
«20 днів у Маріуполі» забрав нагороду як найкращий документальний фільм.

Українське кінематографічне мистецтво зазнало безпрецедентного світового визнання — «20 днів у Маріуполі» став першим українським фільмом, який отримав кінопремію «Оскар». На сцену разом із режисером Мстиславом Черновим вийшли фотокореспондент Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко, які працювали в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році.

«Напевно я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. — сказав Чернов у промові на церемонії «Оскар-2024». — Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправили, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію».

«20 днів у Маріуполі» став символом незламності та сили українського народу в найважчі часи. Його успіх на міжнародній арені свідчить про потужний внесок українського кінематографу у світову культуру.

Чернов у промові на церемонії «Оскар-2024»

Читайте також

Фільм «20 днів у Маріуполі» виграв премію BAFTA-2024

Фільм «20 днів у Маріуполі» виграв премію BAFTA-2024

5 найсвіжіших детективних серіалів, що мають високий рейтинг і глядацьку любов

5 найсвіжіших детективних серіалів, що мають високий рейтинг і глядацьку любов

Джамала
Попередній матеріал

Прем'єра фільму «Смак Свободи»: вагітна Джамала, Ірма Вітовська, Ірина Кудашова та інші гості

Оскар-2024
Наступний матеріал

«Оскар-2024»: список переможців. Названо найкращий фільм року

Новини партнерів