5 важливих питань про зимову алергію

лікар-алерголог
Сезонна осіння алергія залишилася позаду, але розслаблятися не варто – зимовий період також має безліч небезпек для алергіків.

Ми поставили п'ять найактуальніших запитань про зимову алергію доктору-алергологу, співзасновнику клініки алергології та імунології AirDOC Анастасії Левченко.

– Чи правда, що алергія на домашній пил – одна з найчастіших і чому в зимовий період люди їй більш схильні?

Правда. І пов'язано це з тим, що взимку більшу частину часу ми проводимо вдома. У зимовий період загострюється алергія на кліщів домашнього пилу ще й тому, що ми більше використовуємо пледи, подушки, ковдри. Пересушене нагрівальними приладами повітря, пледи та подушки, одяг із вовни – ідеальні умови для утворення пилу.

Не варто забувати й про те, що щодня людина втрачає лусочки рогового шару шкіри, якими живляться кліщі домашнього пилу. У зимовий період, коли шкіра стає сухою, кількість відмерлих лусочок збільшується. Чудовим рішенням для покращення ситуації стане покупка зволожувача чи очищувача повітря, часті вологі прибирання у вашому будинку.

– Алергія на холод – це міф чи вона справді існує?

У зимовий час від холодової алергії можуть страждати як дорослі, так і діти. Ознаки холодового дерматиту – суха шкіра та червоні плями, поява свербежу на відкритих ділянках – обличчя, руки, шия. Причому дерматит з'являється на тих ділянках шкіри, які були відкриті під час прогулянки: обличчі, вухах, руках. Іноді спостерігається утруднене дихання у зв'язку із закладеністю носа.

Так звана холодова алергія може розвиватися з різних причин. Наприклад, через спадкові фактори або супутні захворювання, а також на підґрунті неправильного домашнього догляду за шкірою. Не слід плутати алергію на холод із вегето-судинною реакцією. Для пацієнта та лікаря важливо на фоні алергії на холод не пропустити серйозніші захворювання. Не секрет, що часто алергія на холод може сигналізувати про початок більш серйозного захворювання. Наприклад, це може бути початком аутоімунного захворювання або серйозного захворювання печінки, проявів жовчнокам’яної хвороби. У Києві в нашій клініці алергології та імунології AirDOC ви можете пройти всі види сучасної діагностики та з'ясувати, чи дійсно у вас є алергія.

– Чому люди, які страждають на алергію на тварин, переносять зимовий період гостро?

Це справді науково доведений факт – якщо у пацієнта алергія на тварин, він може відчувати симптоми цілий рік, але взимку загострення можуть траплятися частіше. Взимку ви більше часу проводите зі своїм собакою чи котом у будинку та рідше відкриваєте вікна для провітрювання приміщення. За даними Американського фонду астми та алергії – 15–30% алергіків сенсибілізовано до лупи та шерсті домашніх тварин.

перевірка на алергію

– Чому взимку більш актуальною стає алергія на косметологічні засоби та засоби догляду за шкірою?

Дійсно ознакою алергії на холод може бути прояв дерматиту (почервоніння шкіри, свербіж, дрібні висипання). Шкіра на руках та обличчі при частих перепадах температури стає сухою, починає лущитися та червоніти. У цей період вона більш чутлива для будь-яких подразників, у тому числі й холоду. Саме тому косметичними засобами потрібно користуватися обережно, а в деяких випадках – виключно після консультації з алергологом і дерматологом.

У холодну пору року багато хто з нас продовжує користуватися зволожувальними кремами, як і в теплу пору року, але це неправильно, особливо перед виходом на вулицю. Краще відкласти зволожувальний крем, якщо ви збираєтеся тривалий час перебувати на холоді. Існують спеціально розроблені дерматологами колд-креми – спеціальні косметичні засоби, призначені захищати шкіру від впливу холоду, їх і візьміть на озброєння.

– Яких косметичних засобів краще уникнути при догляді за шкірою взимку?

Стан шкіри обличчя та рук можуть погіршувати деякі косметичні засоби, якими жінки починають користуватися активніше, оскільки відчувають сухість шкіри. Вони містять компоненти, які можуть робити шкіру більш чутливою, що в результаті призводить до різних алергічних проявів, а в більш серйозних випадках може виникнути алергічний контактний дерматит. Йдеться про модні нині креми з ретинолом. До речі, тут важливо відзначити ще й ланолін. У 2023 році Американське товариство контактного дерматиту визнало ланолін алергеном року, а цей компонент зустрічається в більшості кремів та інших засобів для догляду за шкірою.

Також у зимовий період потрібно з обережністю користуватися скрабами для обличчя та тіла. Краще відкласти агресивні кислотні пілінги, ензимні пудри, сироватки з вітаміном С, олії з ретинолом, якщо ви плануєте багато часу проводити на морозному повітрі.

Загальна рекомендація – бережіть себе, в холодну пору з особливою обережністю підходьте до вибору косметичних засобів і обов'язково прислухайтеся до рекомендацій вашого доктора.

Читайте також

Сяюча та здорова шкіра без пігментації: міф чи реальність?

Сяюча та здорова шкіра без пігментації: міф чи реальність?

10 запитань лікарю-гінекологу: відповіді, які варто знати кожній жінці

10 запитань лікарю-гінекологу: відповіді, які варто знати кожній жінці

Олександра Заріцька
Попередній матеріал

Образ дня: Олександра Заріцька з гурту KAZKA підкреслила струнку талію у вишитій сукні

SHEVCHENKO
Наступний матеріал

Модна індустрія в Україні: популяризація українського виробництва

Новини партнерів