Куди сходити в Києві? Леся Нікітюк порадила непопсові локації

Леся Нікітюк
Ведуча проектів Нового каналу «єПитання» та «Хто зверху?» Леся Нікітюк підказала, що подивитися у столиці.

28 травня відзначають День Києва. Так приємно гуляти вулицями нашої незламної столиці та відкривати для себе нові місця. Відома ведуча Леся Нікітюк порадила локації, які точно вас вразять. Хтось почує про них вперше, для когось вони, можливо, улюблені. Та головне – вони точно варті вашої уваги.

Зберігайте план на наступну прогулянку Києвом!

Леся Нікітюк

  • 1. Будинок актора (вул. Ярославів Вал, 7)

Вишуканий, але дещо похмурий молитовний караїмський будинок, оздоблений фантастичними скульптурними візерунками та письменами у мавританському стилі. Його двері й вікна нагадують підкови. Відомо, що після революції 1917 року кенафу закрили, а з 1926 року передали будівлю у користування просвітнім установам. За часів радянської влади було втрачено частину архітектурних деталей. Наразі Будинок актора слугує затишним і атмосферним концертним залом, який вміщає 200 глядачів.

  • 2. Будинок Підгорського (вул. Ярославів Вал, 1)

Цю будівлю називають також будинком барона Штейнгеля, Синьої Бороди, домом тютюнового короля Сальве, лицарським замком та, власне, будинком Підгорського. Цікаво, що в його вежі живуть головні героїні з циклу романів та повістей «Київські відьми» письменниці Лади Лузіної. 

  • 3. Золоті ворота (вул. Володимирська, 40А)

Золоті ворота звели за часів правління князя Ярослава Мудрого, приблизно в 1037 році. Побудували їх з різної за формою цегли з обпаленої глини. Добре укріплені Золоті ворота виконували захисну функцію. Вони охороняли головний в’їзд до Києва, зокрема й від татарських набігів. У 1983 році павільйон-реконструкція «Золоті ворота» став музеєм, який входить до складу Національного заповідника «Софія Київська».

  • 4. Національний академічний театр опери та балету ім. Т. Г. Шевченка (вул. Володимирська, 50)

Попри свою відносно коротку історію, театр опери та балету в Києві здобув визнання далеко за межами України. Неймовірно злагоджені оркестр і хор, самобутні інтерпретації класичної музичної спадщини та сучасних творів, яскраві виконавські традиції дозволили театру досягнути мистецьких вершин і посісти важливе місце в новітній музичній культурі Європи. Цікаво, що біля театру з’явилася сучасна інсталяція із зображенням балерини на стріляних гільзах. Головна мета проекту – продемонструвати силу, рішучість і красу українських танцівниць на противагу безглуздому насильству, жорстокості та руйнуванням, завданих російсько-українською війною.

Леся Нікітюк

Леся Нікітюк в машині

Фото: пресслужба

Verka Serduchka
Попередній матеріал

Поки росіяни б'ються в істериці: Verka Serduchka заспіває Lasha Tumbai у Таллінні, Варшаві і Відні

KOLA
Наступний матеріал

Напередодні концертів у столиці KOLA презентувала новий альбом

Новини партнерів