Подбай про економічну незалежність: розірви коло аб'юзивних стосунків

Жінка
Жінкам, які потрапили в складну ситуацію, варто не тільки шукати вихід, але й звернутися по допомогу.

Усе частіше в публічному просторі обговорюють питання аб'юзивних стосунків. І, на жаль, в більшості випадків в них опиняються жінки, адже саме вони найбільше ризикують потрапити в фінансову залежність. Спочатку коханий говорить про те, що його дівчина взагалі не буде працювати, а потім ситуація заходить у глухий кут. Або ж у пари з'являється малюк. Природно, що після народження дитини жінка певний час не може повноцінно працювати, а отже, цілковито покладається на чоловіка. Можливо не відразу, але з часом починаєш відчувати, що зайвими витратами тобі дорікають, звинувачують у марнотратстві, контролюють і обмежують. Хтось стикається з психологічним насильством, а деякі потерпають і від фізичного. Котрась із жінок має сили та амбіції задля того, щоб знову вибороти свою незалежність, інша ж потрапляє в пастку. Вона не має змоги заробляти, а можливо й взагалі ніколи не працювала... Що ж до бажання вчитися, то і тут її обмежують. Можливо саме час повернути себе собі?

Чого ти варта?

Ми впевнені, що найкращого! Але важливо, щоб ти сама в це повірила і усвідомила, що низька самооцінка, несміливість і невпевненість у власних силах – це результат твого тривалого перебування в стані постраждалої. Із нього не тільки можливо, а необхідно вибиратися. І розпочати доведеться з усвідомлення своєї фінансової залежності. А далі необхідно скласти план, як ти її долатимеш.

Допомога поруч

Нещодавно започатковано новий проєкт — Центр розвитку кар’єри жінок, які зіткнулися із домашнім насильством. Він має формат онлайн-платформи і втілюватиметься на сайті кампанії «Розірви коло» — rozirvykolo.org.

Тут жінкам пропонуватимуть індивідуальні консультації, допомогу у розвитку ключових навичок для успішного працевлаштування, а також курси та тренінгові програми для здобуття нових професій.

Проєкт здійснюватиметься Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine), за підтримки уряду Великої Британії.

Заповнити анкету на індивідуальну кар'єрну консультацію можна вже сьогодні на сайті rozirvykolo.org (розділ «Новини»).

Заплануй власні зміни

  • Якщо жінка зважилася розірвати економічну залежність, з чого їй важливо почати?

Марина Сириця, психологиня, консультантка центру «Ярміз»:

«Насправді, легше рухатися в напрямку, коли ви розумієте точку призначення, тобто, секретом успіху в процесі змін є чітке розуміння своєї мети. Наприклад: за бажанням бути фінансово незалежною, може бути чітка мета щодо пошуку та виходу на роботу. Важливо розуміти, які варіанти допоможуть реалізувати свою ціль та врахувати можливі перешкоди, тобто те, що може завадити. Далі план дій – це один з ефективних інструментів, який попри будь-які перешкоди допомагає залишатися на шляху до мети».

  • Що найцінніше дає жінкам Кар’єрний хаб від UNFPA?  

Анна Цицак, спеціалістка Програми з протидії та запобіганню гендерно зумовленому насильству Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні:

«Основна мета проєкту Кар’єрний хаб від UNFPA — це розширення економічних можливостей жінок. Залежність від чоловіка та відсутність можливостей забезпечувати дітей та себе є однією з найпоширеніших причин, які зупиняють жінку на шляху до виходу із ситуації насильства. Індивідуальний підхід до кожної у проєкті є запорукою того, що вона отримає необхідну саме їй професійну та психологічну підтримку. З проєктом «Кар’єрний хаб» жінки вибудовують план професійного розвитку, здобувають нову професію, і, найголовніше, віру в себе».

Національна гаряча лінія із подолання та запобігання домашньому та/і гендерно зумовленому насильству — 116 123 (безкоштовно, анонімно, конфіденційно). 

Читайте также

Дочь Майкла Джексона рассказала о пережитом насилии

Дочь Майкла Джексона рассказала о пережитом насилии

Макс Барских и Zivert
Предыдущий материал

Интрига раскрыта: Макс Барских и Zivert подтвердили слухи о дуэте

Галь Гадот
Следующий материал

Из чудо-женщины в чудо-маму: Галь Гадот ждет третьего ребенка

Новости партнеров