Протистояти домаганням разом: бренд L'Oréal Paris запускає освітню програму Stand Up в Україні

Stand Up
Підвищити рівень обізнаності щодо проблеми домагань у громадських місцях і навчити людей протидіяти домаганням — основна мета освітньої програми Stand Up.

Бренд L'Oréal Paris спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) 8 березня запустив міжнародну програму в Україні. Долучитися до неї та пройти освітній вебінар від сертифікованих тренерів UNFPA може кожен охочий протягом року.

Ніхто не застрахований від домагань у громадських місцях. Вони можуть статися будь-де: у навчальному закладі, у громадському транспорті, на фестивалі й концерті, в інтернет-просторі. Об’єктами домагання стають жінки та чоловіки, діти й дорослі, люди різних соціальних статусів і рас. Ми бачимо домагання, але відводимо очі. Ми прагнемо діяти, але не знаємо як. Ми думаємо, що в домагань немає наслідків, але вони є. Почнімо протистояти домаганням разом.

Генеральний партнер в Україні

Генеральний партнер Stand Up в Україні — UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, який сприяє гендерній рівності, репродуктивному здоров’ю та розширенню можливостей молоді. Разом з партнерами UNFPA працює у 150 країнах світу, а в Україні — з 1997 року. UNFPA працює, щоб досягти трьох нулів: нуль ґендерно зумовленого насильства, нуль незадоволених потреб у плануванні сім'ї та нульова материнська смертність, яку можна було запобігти.

Хайме Надаль, представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні:

"UNFPA працює над попередженням ґендерно зумовленого насильства та реагуванням на нього, працюючи з партнерами у політичній, правовій, гуманітарній та медичній сферах. Попереду ще багато справ має бути зроблено для того, щоб створити світ, у якому кожен і кожна користується своїми основними правами людини. Ось чому програма Stand UP є настільки важливою. Ми в UNFPA підтримуємо цю ініціативу, щоб усі, особливо молоді жінки та дівчата, почувались у безпеці на вулицях, у громадських місцях та вдома".

Дослідження

На замовлення L'Oréal Paris компанія IPSOS та експерти з Корнелльського університету провели масштабне дослідження з питань домагання у громадських місцях та їх наслідків. В опитуванні взяли участь близько 15 500 жінок та чоловіків із США, Канади, Мексики, Франції, Італії, Іспанії, Великої Британії та Індії. Це дослідження підтвердило актуальність проблеми та низький рівень обізнаності щодо того, як ефективно і безпечно протистояти домаганням у громадських місцях серед свідків і серед тих, хто сам зазнав домагань.

78 % жінок зазнавали домагань у громадських місцях

Також згідно з результатами дослідження лише 25 % осіб, що зазнали домагань, зазначають, що свідки втрутились у ситуацію. 79 % осіб зазначили, що ситуація поліпшилася після втручання свідків. 86 % свідків домагань у громадських місцях відповіли, що не знають, як діяти в такій ситуації.

*Згідно з дослідженням, проведеним компанією IPSOS на замовлення бренду L'Oreal Paris щодо сексуальних домагань у громадських місцях у 8 країнах (США, Канада, Мексика, Франція, Італія, Іспанія, Великобританія) у квітні 2019 року. У процесі дослідження в кожній країні було проведено по 2000 онлайн-опитувань (серед 1250 жінок та 750 чоловіків), за винятком Індії, де було проведено 1500 особистих інтерв'ю (серед 850 жінок та 650 чоловіків). Загалом з 5 по 27 лютого було проведено 15 500 опитувань. Україна не входить у список країн, у яких проводились опитування.

Мета освітньої програми Stand Up — навчити 1 000 000 осіб у всьому світі, як протистояти домаганням у громадських місцях.

Методологія «5Д»

Освітня програма Stand Up, створена у співпраці бренду L’Oreal Paris та неурядової організації Hollaback! та схвалена експертами галузі. Вона базується на методології набору перевірених тактик — «5Д».:

  • «Direct» — Діяти прямим втручанням
  • «Distract» — Діяти на відволікання
  • «Delegate» — Долучати інших
  • «Document» — Документувати
  • «Delay» — Допомогти згодом.

Якщо знати й застосовувати на практиці ці прості перевірені тактики, можна ефективно та безпечно протидіяти домаганням. Мета програми — посприяти побудові культури, в якій домагання в громадських місцях вважатимуться неприйнятними.

Stand Up в Україні

В Україні програма «Stand Up — запобігання домаганням у громадських місцях» стартувала 8 березня, у Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Цього дня також запустилася українська версія вебсайту standup-ukraine.com.

На сайті всі охочі зможуть:

  • Пройти 15-хвилинний експрес-тренінг з основ методології «5Д».
  • Записатися на одногодинний вебінар від кваліфікованих тренерів Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), партнерів програми в Україні. Під час вебінару будуть детально розглянуті та відпрацьовані тактики протистояння домаганням у громадських місяцях. Тренери UNFPA пройшли навчання від організації Hollaback! з метою проведення тренінгів для українців.

Дельфін Віґ’є-Овас, президентка бренду L’Oréal Pari:

«Домагання у громадських місцях впливають на впевненість та гідність осіб, що їх зазнали, позбавляють їх почуття безпеки. Це суперечить всьому, за що виступає бренд L’Oréal Paris».

Бренд L'Oréal Paris завжди виступав за захист та розширення прав і можливостей жінок, відображаючи це в своєму слогані «Адже ви цього варті». Настав час Stand Up — час об’єднатись у протидії домаганням у громадських місцях.

Амбасадорки L'Oréal Paris — Селін Діон, Віола Девіс, Гелен Міррен, Єва Лонґорія, Енді Макдавелл, Луїз Бурґуан та інші — уже підтримали Stand Up та поділилися тим, як програма допомогла їм. Приєднуйтеся й ви!

Рік Stand Up в Україні розпочато. Протидіймо домаганням разом зі Stand Up, адже ми цього варті!

Фото: прес-служба

Пара
Предыдущий материал

Интим и компромиссы: топ-5 правил счастливых отношений от актера «Вар'яти-шоу»

Анита Луценко
Следующий материал

Анита Луценко назвала 5 простых правил для тех, кто хочет начать бегать

Новости партнеров