Подумати, політати, подихати: Janeuary презентувала неокласичний альбом No news but muse

Janeuary
В останній день червня на алеї миру Національного ботсаду ім. М. Гришка відбувся благодійний концерт української композиторки Janeuary. У межах виступу було презентовано інструментальний альбом виконавиці під назвою No news but muse.


Концерт Janeuary в столичному ботанічному саду нагадував ніжну містерію, присвячену музам і прикрашену хореографією найвищого рівня від солістів Київського театру опери та балету Тетяни Льозової і Ярослава Ткачука. І хоча на вулиці було доволі спекотно, у дійстві відчувався романтично-прохолодний вайб осені й та сама вишукана творча інтимність, що допомагала присутнім зануритися у чисте мистецтво.

концерт Janeuary

концерт Janeuary

концерт Janeuary у Києві

Увесь прибуток з концерту було відправлено до фонду UAnimals, що допомагає українським тваринам, а також на підтримку Національного ботанічного саду імені М. Гришка.

Сама Janeuary так говорить про свою творчість: «Є категорія музики, яка одразу чіпляє. Хіт. Тренд. Часто вона стає повсюдною. Дуже набридливо повсюдною. Але є ще одна категорія, моя улюблена: коли музика починає проростати у твоєму мозку, як зерня. Не одразу навіть, а через кілька днів після того, як почуєш. І ось вона вже квітне у твоїй голові».

Альбом розпочинається композицією Rain з її кришталевими молоточками клавіш, що дзвінкими гармоніями б’ють просто у серце і є, певно, сучасним омажем на творчість Клода Дебюсі. Можна сказати, що ця композиція задає тон альбому, запрошуючи слухача у створену автором меланхолійну, проте затишну ноосферу.

Janeuary

Географічна еклектика No news but muse обширна — альбом містить треки, присвяченні Марокко (орієнтальна Morocco), Празі (по-музичному інтимна Prague bar) Нью-Йорку (композиція New York з приджазованою трубою у стилі Майлза Девіса) та навіть згадку про японського письменника Харукі Муракамі (композиція Murakami, в якій віолончель іноді забирає першість у рояля).

Щодо мінімалізму в назвах композицій Janeuary розповіла наступне:

«Музика — як вода. Я не можу двічі точно відтворити її малюнок. Вона як гірська річка, як візерунки від морозу на склі. Подібно до крапель дощу на асфальті. Завжди буде зрозуміло: це — річка, мороз або дощ. Але ніколи вдруге все не буде однаковим. Назвами саме це я і хотіла сказати».

Janeuary

Цікаво, що композиція з найдовшою і найтривожнішою назвою Immortality (Paranoia by the ocean) виявилася напрочуд світлою, без жодних неспокійних фідбеків, чого не скажеш про більш суворі, елегійні Childhood та Whales — під кінець цих треків віолончель зачаровує своїм вікторіанським, «темним» співом, нагадуючи доробки геніального Деніела Ліхта, зокрема його музику для культової гри Dishonored.

Janeuary

Макабричну тематику продовжують Rage і Vampire dance, в яких певні атональні елементи лише підкреслюють загальний настрій композицій, під час прослуховування котрих уявляєш себе у старому карпатському замку з розпаленим каміном, червоним вином і безлюдним осіннім пейзажем за вікном.

«Коли я проголосила назву No news but muse, я абсолютно точно мала на увазі політ музи і буквальне щастя відсутності новин, — пояснює Janeuary. — Політ замість жаху, який вп'явся своїми важкими пазурами в плече. Нам треба струснути цей біль, як собака струшує воду, безтурботно вибігаючи з річки. І трохи подумати. Політати. Подихати. Про вічне».

Тож давайте прислухаємося до Janeuary і сприймемо цей альбом як певний філософський саундтрек до особливих моментів власного життя.

Janeuary

Деякі факти про альбом

  1. No news but muse був створений під час повномасштабної війни і вийшов 16 червня поточного року. Всі 16 композицій були написані Janeuary.
  2. У записі брали участь одні з найкращих музичних професіоналів нашої країни — Олександр Госачинський і Назар Вачевський.
  3. Запис зроблено звукорежисером та аранжувальником Володимиром Григоровичем, відомим своєю співпрацею з багатьма українськими виконавцями.
  4. Над зведенням та мастерінгом композиторка працювала зі своїм батьком, Андрієм Кравченком.

Janeuary

Фото: Міна Сорвіно

Стиль: Анна Єгорова

Фото з концерту: Богдан Балагур

Читайте також

Ексклюзив: дружина міністра оборони України розповіла про найромантичніший вчинок чоловіка

Ексклюзив: дружина міністра оборони України розповіла про найромантичніший вчинок чоловіка

«За кожним жартом про Крим – тисячі життів»: лідер O.Torvald Женя Галич – про війну і новий ЕР

«За кожним жартом про Крим – тисячі життів»: лідер O.Torvald Женя Галич – про війну і новий ЕР

Ольга Харлан
Попередній матеріал

«Жодних рукостискань. Ніколи»: Ольга Харлан прокоментувала дискваліфікацію з чемпіонату світу

«Без Обмежень»
Наступний матеріал

Готуйте свої серця: «Без Обмежень» презентували чуттєвий кліп на нову пісню

Новини партнерів