Моногамні тварини: кохання на все життя

Моногамні тварини
Дечому людині варто було б повчитися у тварин. Наприклад, деякі види братів наших менших створюють пари на все життя, ніжно дбаючи про партнерів і підтримуючи їх у скрутних ситуаціях.

Вірність лебедів-шипунів стала легендою, але мало хто знає, що пари все життя створюють і пінгвіни. Спочатку самець намагається всіляко підкорити самочку, що сподобалася. У хід йдуть різні засоби, починаючи від демонстрації пір'я та вокальних даних і закінчуючи подарунками. Якщо жінки віддають перевагу діамантам, то самки пінгвінів цілком обходяться звичайними голяками - головне, щоб вони були красивими. У пошуках ідеального каменю самець може оминути весь пляж! Якщо пінгвініха приймає дар, з'являється новий осередок пінгвінячого суспільства, самка і самець триматимуться до кінця. Білоголові орли також зберігають вірність один одному доти, доки один із них не помре. А для чорних грифів моногамія – навіть більша, ніж сімейний обов'язок: на відміну від багатьох представників хижих птахів, у стерв'ятників ця особливість генетично закладена. І якщо хтось із них буде «викритий» у зраді, цю особину переслідуватимуть не лише партнер, а й інші члени зграї.

Також подбала природа і про чоловічі особини степової полівки! Вони залишаються вірними тій мишці, з якою втратили невинність. Самець не те, що не поглядає у бік інших самок, він може навіть нападати на них. Вчені виявили в мозку цих звірят особливі гормони, відповідальні за вірність одній самці та агресію по відношенню до інших. В нагороду за відданість герой отримує не менш віддану подругу і ніжну матір його дітлахів (5-6 разів на рік самочка приносить від чотирьох до восьми мишенят).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Життя квітів

Зазвичай живуть сімейними парами річкові бобри. Разом риють підземні нори, вхід до яких прихований під водою, разом заготовляють і продукти. (Їжу бобрів складають кора прибережних кущів і дерев, стебла та листя водяних трав. Але найчастіше сімейство бобрів, у складі якого троє бобрять завбільшки з кішку, гризе лозу та інші різновиди верби). Бобри люблять виявляти теплі почуття. Самець пестить самку передніми лапами, немов гладить її руками, а та ніжно порається зі своїми потомством. До речі, мама та тато бобри так прив'язані до дитинчат, що, захищаючи їх, йдуть на смерть.

До однолюбів належать і вовки. Пари цих лісових хижаків не розлучаються до того часу, доки гине одне із них. Партнер для вовка – це не лише спосіб передати свою генетичну інформацію наступним поколінням, це насамперед надійна опора! Зазвичай ці хижаки живуть зграєю від 3 до 40 особин, очолює яку домінуюча пара - самець "командує", а "бойова подруга" підтримує всі його починання. Не дивно, що вовки вважаються одними з найвірніших тварин, які в хвилини небезпеки рятують товаришів по зграї, а в мирний час не соромляться висловлювати близьким своє кохання: вони облизують один одного і ніжно труться мордами.

Гіббони пішли далі за інших. Ці довгорукі мавпи взагалі не люблять жити в зграї, воліючи селитися своїми маленькими сім'ями подалі від родичів, обстоюючи собі територію до 40 га! Про те, що територія вже зайнята, вони повідомляють на світанку з найвищих дерев гучними піснями, що розносяться на 3-4 км. Пошук партнера у гібонів можуть тривати кілька років. Кумедно, але іноді, як і у світі людей, гібони-батьки допомагають своїм подорослішавшим нащадкам і «бронюють» для них вільну територію, щоб пошуки будинку не відволікали їх від пошуків другої половинки.

Олена Кирилліна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колібрі: Сонячні пташки

Андрій Іскорнєв
Попередній матеріал

Усі учасниці шоу Холостяк-3

Живущі у воді
Наступний матеріал

Тварини, що живуть у воді

Новини партнерів