Як знизити рівень стресу та тривоги у дітей: поради психолога

дитина
Учасниця проєкту Нового каналу «Пара на мільйон» Катерина Гурська порадила, як відволікти дитину від морально складних моментів.

Зараз важливо розуміти, що емоційно важко не лише дорослим, а й дітям. І якщо мама чи тато самі можуть впоратися зі стресом, то дитині з цим треба допомогти. Психологиня та учасниця проєкту «Пара на мільйон» Катерина Гурська порадила ігри для зниження рівня тривоги в дітей.

1. Краплинки фарби

– Допомагає зняти напруження, розслабитися чи трансформувати фіксації на одному переживанні, стані, події, – каже експертка. – Крапаємо акварельну фарбу в воду, роздивляємося візерунки на поверхні, спостерігаємо за тим, як розчиняється фарба. Буде чудово після цього потанцювати з дитиною, прожити пластикою тіла рух фарби у воді. Нехай дитина своїм тілом покаже рух хвиль акварелі.

2. Малювання на чорному або темному папері

– Тут доречні будь-які теми. Метод допомагає у трансформації тривоги, виводить «на поверхню» страх. З темряви невідомого, минулого, страшного виступає щось нове та барвисте, – розповідає Катерина.

3. Що робити з агресією?

– Це закономірний етап. Потрібно знайти способи екологічного проживання цього стану в дітей, – пояснює психологиня. – Наприклад, клацати бульбашками упаковки, битися подушками, збивати фігури (кеглі), забивати цвяхи.

4. Гучні заняття

– Якщо в дитини є побоювання гучних звуків, раджу ігри з оплесками, музикою та притопуванням під неї, – радить Гурська. – Уявляємо, що йде дощ, спочатку він падає тихо – долоньками поплескуємо по колінах, потім сильніше – плескаємо інтенсивніше, ще сильніше – підключаємо тупання ногами.

5. Кольоротерапія

– Показуємо дитині «плин часу» та фіксуємося на кожному дні, – каже Катя. – Наприклад, кожному дню дається певний колір. Припустимо, середовище «зелене». Протягом дня шукаємо зелені предмети, роздивляємося картинки в книгах чи телефоні з фіксацією уваги на цьому кольорі.

Читайте також

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психолога

Як вагітній жінці спокійно виносити дитину під час війни: поради психолога

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Єгор Гордєєв — про війну, кохання і психологічні травми. Відверта розмова з Viva!

Ірина Сивак
Попередній матеріал

Ірина Сивак: «Від того, як ми виховаємо наших дітей зараз, залежить те, куди прийде цивілізація»

Влад Яма
Наступний матеріал

Стало відомо, чим Влад Яма займається у США під час війни в Україні

Новини партнерів